Gravid på ferie: Dette kan du trygt spise i utlandet

NÅR I UTLANDET: Det er heldigvis ikke alt du skal unngå å spise når du er gravid. Få rådene som hjelper deg på ferieturen.
NÅR I UTLANDET: Det er heldigvis ikke alt du skal unngå å spise når du er gravid. Få rådene som hjelper deg på ferieturen.
Foto: Shutterstock
Natalie Ngo Granum

Hva kan du spise og ikke spise når du er gravid i utlandet? Sørg for at feriematen er trygg med disse rådene.

Som gravid er man gjerne redd for å spise noe som kan skade babyen i magen. Akkurat disse bekymringene forsvinner ikke nødvendigvis på ferie. Tvert imot kan det være enda mer utfordrende å navigere seg gjennom hva som er trygt og ikke trygt å spise i utlandet.

– Det er en del matvarer man bør være forsiktig med som gravid, men det er likevel mye godt man kan spise. Hermetikk er ikke det eneste som er trygt, sier Solveig Langsrud, som er matforsker og bakterieekspert hos Nofima.

Gjennom svangerskapet er det mye å ta hensyn til. Det anbefales å holde seg unna alkohol, tobakk og å være forsiktig med medisiner, koffein og flere typer mat. Det er også visse hudpleieprodukter du bør unngå som gravid.

Når det gjelder mat er det to bakteriegrupper som er spesielt farlig for barnet i magen og som man ønsker å unngå: Listeria og toxoplasma.

– Både listeria og toxoplasma dør ved varmebehandling, og er derfor ikke et problem for nylaget kokt og stekt mat, sier Langsrud.

I tillegg til å spise mat som er gjennomstekt eller kokt og serveres rykende varm, er det viktigste å sørge for god hygiene ved håndtering av mat, skriver Helsenorge på sine nettsider.

Disse anbefalingene gjelder også i utlandet, men fordi mattryggheten i andre land kan variere kan det være nyttig med noen ekstra råd på veien.

Helsenorge anbefaler at hygienereglene som praktiseres i Norge bør håndheves enda strengere i utlandet. Men betyr det at du som er gravid må leve på bagett og flaskevann hele ferien?

Svaret er heldigvis nei.

Vi hørte med Nofima-forsker Solveig Langsrud hva du kan spise i utlandet som gravid.

Skal du spise på buffé eller all inclusive kvalifiseres disse matvarene som trygge:

  • Nylaget varmmat som er gjennomstekt eller -kokt
  • Bakervarer som brød, rundstykker og bakst som croissanter, wienerbrød og lignende
  • Harde oster av pasteurisert melk, som gouda og parmesan, og tubeost
  • Myke oster som er gjennomvarmet er ok, som for eksempel mozzarella på pizza
  • Meieriprodukter som melk og yoghurt av pasteurisert melk
  • Frukt og grønnsaker som kan skrelles, men unngå ferdig oppdelt frukt som har ligget i varmen
  • All hermetikk
  • Godteri og snacks
  • Flaskevann, brus, nylaget te og kaffe
TRYGT: De fleste brød og mange bakervarer kan du fint kose deg med på hotellfrokosten.
TRYGT: De fleste brød og mange bakervarer kan du fint kose deg med på hotellfrokosten.
Foto: Shutterstock

På grunn av varmere klima og dårligere hygiene er ikke mattryggheten i andre land like god som her hjemme. Noen land har derfor høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn i Norge. Vannkvaliteten varierer også fra land til land.

Skal du feriere i varmere strøk frister det kanskje med isbiter i glasset, men det bør du unngå som gravid i utlandet med mindre du vet at vannet fra springen er trygt å drikke.

BAKTERIEEKSPERT: Solveig Langsrud er matforsker hos Nofima.
BAKTERIEEKSPERT: Solveig Langsrud er matforsker hos Nofima.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

Bakterieeksperten anbefaler generelt å sjekke hvordan vannkvaliteten er der du er på ferie. Dette er også greit å vite når du for eksempel skal skylle salat hvis du har tilgang til eget kjøkken i utlandet.

Er du usikker på vannkvaliteten råder Langsrud først å skylle salaten med springvann, deretter flaskevann og til slutt tørke med papir.

– Husk også å skylle grønnsaker og frukt nøye, også de med uspiselig skall, sier Langsrud.

Dette er fordi bakteriene kan også sitte i skallet, og gjelder blant annet vannmelon, avokado og mango.

VASK FØRST: Skyll også frukt og grønnsaker med uspiselig skall før du skal skjære i dem.
VASK FØRST: Skyll også frukt og grønnsaker med uspiselig skall før du skal skjære i dem.
Foto: Natalie Ngo Granum

Leier du en ferieleilighet i utlandet er det flere forholdsregler å ta med seg for å redusere sannsynligheten for å bli dårlig av maten.

– Pass på at kjøtt er stekt på alle sider og at kjernetemperaturen kommer opp i minst 70 grader. Rått kjøtt kan nemlig inneholde toxoplasma og andre skumle bakterier.

En annen ting du bør være nøye med er når du lager eggerøre.

– Sørg for at eggene gjennomstekes. Egg kan være en kilde til salmonella, og gravide som går på syrenøytraliserende medisiner er ekstra utsatt for uheldige bakterier i mat, forklarer Langsrud.

Fetaost er et fast innslag i greske salater og annen sommermat, men det er en del gravide som lurer på om de kan spise fetaost eller ikke.

Det generelle rådet er å holde seg unna upasteuriserte oster, samt være forsiktige med myke og halvmyke muggoster. Upasteuriserte oster som er varmebehandlet godt er derimot trygge å spise for gravide.

HVA MED FETA? Gresk salat med fetaost kan nytes av gravide så fremst osten er pasteurisert.
HVA MED FETA? Gresk salat med fetaost kan nytes av gravide så fremst osten er pasteurisert.
Foto: Johanna Siring / VG

Når det gjelder fetaost og lignende salatoster på glass er de trygge å spise, så lenge osten er laget av pasteurisert melk og glasset er nylig åpnet, ifølge Mattilsynet.

Det er imidlertid vanskelig å vite om osten i utlandet er pasteurisert eller ei. For å være sikker bør du spørre de ansatte på restauranten eller lese på pakken. Er du usikker bør du unngå det for å være på den sikre siden.

Vil du få inspirasjon og tips til andre gode oppskrifter? Den lille salatkokeboken inneholder over 40 deilige oppskrifter, og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)

Foto: VG
Finn flere artikler:
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?