Inspirasjon: Pynt bordet til jul
Pen dekor og kjærkomment samvær skaper vel så mye julemagi som det spiselige i juleselskapet. Her er noen pynte-tips.
Minner skapes rundt bordet. Pynt og lag en atmosfære som kjennes varm, innbydende og koselig for høytidens selskapeligheter.
Ta deg tid til å pusle og være kreativ med dekoren, kanskje lage personlige, små håndmalte bordkort selv om selskapet er lite?
Dempet belysning, levende lys og fyr i peisen gjør stemningen lun og rommet gyllent. La maten være med å julepynte bordet, fyll små skåler med klementiner, epler, nøtter, granatepler og annet julegodt.
Lek deg litt med ensfargede retter. Et dryss persille over blasse, kokte poteter gjør de med ett mer dekorative. Tørk frukt og lag girlander av popkorn.
Se til naturen for inspirasjon, velg vintage tekstiler til duker og servietter. Finn sølvtøy og glass på gjenbruksbutikken.
Ikke fokuser for mye på dyrt strass og kutymer, tenn lys, la julemusikken surre i bakgrunnen, nyt selskapet, samtalene og maten.
Den svenske stylisten Nathalie Myrberg dekker bord og pynter hus med smått hun finner utenfor hjemmet sitt på den svenske landsbygda.
– Naturen er en stor inspirasjonskilde for meg, også i julen. I år kjenner jeg meg ekstra dradd mot bivoks-lys i ulike former, misteltein, einerkvister og vintergrønt, sier Myrberg til Godt.
Hun fortsetter:
– Jeg vil dekorere linservietten med et vakkert bånd, et ornament eller liten bjelle, gruppere kubbelys i bivoks på bordet og tørke appelsiner for duftens skyld.
For innholdsskaper Patricia Rodi, som bor i Skottland, er overraskende fargekombinasjoner vel så velkomment på bordet som rødt og grønt.
– Jeg liker å bruke typiske julefarger, men i uvanlige kombinasjoner og nyanser. Tenk lys fiolett og skogsgrønn, mandarin og chilirødt og dekk bordet med disse forskjellige fargene. Til frokost pleier jeg å velge roligere farger med nøytrale nyanser, og gjerne en grønn gingham-duk som base, sier Rodi til Godt.
– Til middag så liker jeg å legge på flere lag og bruke den samme duken, men sammen med røde og hvitstripete servietter, antikke champagneglass i coupe-form, vannglass i juvelfarger og fiolette stearinlys.
Både Rodi og Myrberg pynter med det samme år etter år, og lager gjerne dekorasjonene selv.
– Jeg har stor tro på å bruke tingene man allerede har hjemme når man dekorerer. En gammel duk som har blitt liggende bakerst i skapet kan klippes om til servietter. Frukt og grønt som skal spises kan bli fantastisk dekor for bordet. Istedenfor å kjøpe blomster kan du gå ut i naturen og plukke noen kvister og sette i en vase, sier Rodi.
– Lage girlander av nyper eller utklippede papirstjerner. Tørkede appelsinskiver er dekor du kan bruke i flere år. Et annet tips er å binde din egen vinterkrans, som er vakkert å henge på døren eller plassere på et bord, sier Myrberg, som i år også vil støpe sine egne lys.
– Om man vil være ekstra miljøbevisst, kan man bruke gamle lysstumper som man smelter ned og lager nye lys av. Husk å bruke lys laget av 100 prosent stearin.
For å sette stemningen rundt middagsbordet, stoler Rodi på tonene fra juleklassikere:
– God musikk er nøkkelen for å set the mood og jeg elsker de gamle «Christmas Crooners» CD-ene fylt med Frank Sinatra og Nat King Cole, sier Rodi.
Publisert: 06.12.2022 kl. 14:31
Oppdatert: 08.12.2022 kl. 21:14
Lag deg en gratis konto