Inspirasjon: Pynt bordet til jul

6. desember 2022Aktuelt
JULESTEMNING: Dekk med mat, kvister fra naturen, lys, stoffer du allerede har og vær kreativ med farger.
JULESTEMNING: Dekk med mat, kvister fra naturen, lys, stoffer du allerede har og vær kreativ med farger.
Foto: Patricia Rodi/@patriciarodi
Åsa H. Aaberge
Åsa H. Aaberge
Journalist

Pen dekor og kjærkomment samvær skaper vel så mye julemagi som det spiselige i juleselskapet. Her er noen pynte-tips.

Minner skapes rundt bordet. Pynt og lag en atmosfære som kjennes varm, innbydende og koselig for høytidens selskapeligheter.

Ta deg tid til å pusle og være kreativ med dekoren, kanskje lage personlige, små håndmalte bordkort selv om selskapet er lite?

Dempet belysning, levende lys og fyr i peisen gjør stemningen lun og rommet gyllent. La maten være med å julepynte bordet, fyll små skåler med klementiner, epler, nøtter, granatepler og annet julegodt.

Lek deg litt med ensfargede retter. Et dryss persille over blasse, kokte poteter gjør de med ett mer dekorative. Tørk frukt og lag girlander av popkorn.

KOS OG VARME: Fyr på peisen, et juletre og en grønn girlander skaper julestemning i heimen.
KOS OG VARME: Fyr på peisen, et juletre og en grønn girlander skaper julestemning i heimen.
Foto: Patricia Rodi/@patriciarodi

Se til naturen for inspirasjon, velg vintage tekstiler til duker og servietter. Finn sølvtøy og glass på gjenbruksbutikken.

Ikke fokuser for mye på dyrt strass og kutymer, tenn lys, la julemusikken surre i bakgrunnen, nyt selskapet, samtalene og maten.

KOSELIG FROKOST: En enkel stjerne og englespill på bordet gjør morgenkaffen julekoselig.
KOSELIG FROKOST: En enkel stjerne og englespill på bordet gjør morgenkaffen julekoselig.
Foto: Nathalie Myrberg/@nathaliemyrberg

Den svenske stylisten Nathalie Myrberg dekker bord og pynter hus med smått hun finner utenfor hjemmet sitt på den svenske landsbygda.

– Naturen er en stor inspirasjonskilde for meg, også i julen. I år kjenner jeg meg ekstra dradd mot bivoks-lys i ulike former, misteltein, einerkvister og vintergrønt, sier Myrberg til Godt.

Hun fortsetter:

– Jeg vil dekorere linservietten med et vakkert bånd, et ornament eller liten bjelle, gruppere kubbelys i bivoks på bordet og tørke appelsiner for duftens skyld.

DET ENKLE:... kan være det beste. Finn frem sølvtøy og dander maten i små skåler.
DET ENKLE:... kan være det beste. Finn frem sølvtøy og dander maten i små skåler.
Foto: Åsa H. Aaberge

For innholdsskaper Patricia Rodi, som bor i Skottland, er overraskende fargekombinasjoner vel så velkomment på bordet som rødt og grønt.

– Jeg liker å bruke typiske julefarger, men i uvanlige kombinasjoner og nyanser. Tenk lys fiolett og skogsgrønn, mandarin og chilirødt og dekk bordet med disse forskjellige fargene. Til frokost pleier jeg å velge roligere farger med nøytrale nyanser, og gjerne en grønn gingham-duk som base, sier Rodi til Godt.

SMAKFULL PYNT: Dekorer med noe du kan spise senere - som frukt og grønt.
SMAKFULL PYNT: Dekorer med noe du kan spise senere - som frukt og grønt.
Foto: Patricia Rodi/@patriciarodi

– Til middag så liker jeg å legge på flere lag og bruke den samme duken, men sammen med røde og hvitstripete servietter, antikke champagneglass i coupe-form, vannglass i juvelfarger og fiolette stearinlys.

Både Rodi og Myrberg pynter med det samme år etter år, og lager gjerne dekorasjonene selv.

– Jeg har stor tro på å bruke tingene man allerede har hjemme når man dekorerer. En gammel duk som har blitt liggende bakerst i skapet kan klippes om til servietter. Frukt og grønt som skal spises kan bli fantastisk dekor for bordet. Istedenfor å kjøpe blomster kan du gå ut i naturen og plukke noen kvister og sette i en vase, sier Rodi.

LYS ER KOS: Stearinlys, blomster og en nystrøket duk gir høytidsstemning.
LYS ER KOS: Stearinlys, blomster og en nystrøket duk gir høytidsstemning.
Foto: Åsa H. Aaberge

– Lage girlander av nyper eller utklippede papirstjerner. Tørkede appelsinskiver er dekor du kan bruke i flere år. Et annet tips er å binde din egen vinterkrans, som er vakkert å henge på døren eller plassere på et bord, sier Myrberg, som i år også vil støpe sine egne lys.

LAG SELV: Lage din egen vinterkrans til døren eller som borddekorasjon.
LAG SELV: Lage din egen vinterkrans til døren eller som borddekorasjon.
Foto: Nathalie Myrberg/@nathaliemyrberg

– Om man vil være ekstra miljøbevisst, kan man bruke gamle lysstumper som man smelter ned og lager nye lys av. Husk å bruke lys laget av 100 prosent stearin.

For å sette stemningen rundt middagsbordet, stoler Rodi på tonene fra juleklassikere:

– God musikk er nøkkelen for å set the mood og jeg elsker de gamle «Christmas Crooners» CD-ene fylt med Frank Sinatra og Nat King Cole, sier Rodi.

Publisert: 06.12.2022 kl. 14:31
Oppdatert: 08.12.2022 kl. 21:14


Finn flere artikler:
pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?