Velg norske jordbær - fulle av antioksidanter og mindre sprøytemidler

24. juni 2013Aktuelt
NÅ KOMMER JORDBÆRNE: Sommeren er ikke det samme uten smaksrike jordbær. I Norge startet jordbærsesongen normalt 10.–15. juni i Follo. Men i år er sesongen minst to uker forsinket. Foto: Jan Ovind
NÅ KOMMER JORDBÆRNE: Sommeren er ikke det samme uten smaksrike jordbær. I Norge startet jordbærsesongen normalt 10.–15. juni i Follo. Men i år er sesongen minst to uker forsinket. Foto: Jan Ovind
Kjersti Blehr Lånkan
Kjersti Blehr Lånkan

Er det ikke selve starten på sommeren, når røde, søte norske jordbær endelig inntar butikkene? Årets jordbærsesong er rett rundt hjørnet!

Hvis du ikke på noen som helst måte vil forstyrres i jordbærgleden, bør du stoppe å lese her.

I april i år kunngjorde den amerikanske NGO-en Environmental Working Group sin verstingliste over frukt og grønt. Jordbær kom på en stygg annenplass, sammen med druer og selleri, etter epler. Listen tar utgangspunkt i en rekke tester utført av amerikanske myndigheter på produkter på det amerikanske markedet.

- Vi vet at jordbær sprøytes relativt mye, og at det finnes sprøytemiddelrester i store andeler av jordbærene, sier Maiken Pollestad Sele, seniorrådgiver i Oikos, Økologisk Norge, som advarer mot den såkalte cocktaileffekten av ulike sprøytemidler i jordbær.

Årets norske jordbærsesong er ca. to uker forsinket på grunn av fuktig og kaldt vær hittil i år.

Vis oss dine jordbær i sommer med #godtno på Instagram, og vil velger bildene til vår forside.

I juli i fjor kom en omfattende rapport fra Mattilsynet og Bioforsk som viste at 95 prosent av norske jordbær inneholder rester av sprøytemidler.

De utenlandske jordbærene hadde flere forskjellige sprøytemidler enn de norske. I prøver av importerte jordbær fant forskerne som regel tre forskjellige sprøytemidler, mens det i én prøve ble funnet 11. De norske bærene hadde som oftest to forskjellige sprøytemidler, og det høyeste antallet i én prøve var syv stoffer.

Det bekymrer ikke seniorrådgiver i Mattilsynet og medforfatter av rapporten Birgitte Lyrån.

- Det er veldig lite vi finner i norske produkter. Selv om man påviser ulike stoffer, utgjør de ca. 5 prosent av tillatt maksimalverdi, som er en god sikkerhetsmargin, beroliger Lyrån.

Skeptikerne på sin side, mener at sprøytemidlene kan føre til helseskader som kreft og hormonforstyrrelser, samt forstyrrelser på jord og grunnvann.

FESTMAT: Jordbær egner seg på sommerbordet, her til Lise Finckenhagens nydelige dessert «Eton mess». Foto: Sara Johannessen
FESTMAT: Jordbær egner seg på sommerbordet, her til Lise Finckenhagens nydelige dessert «Eton mess». Foto: Sara Johannessen

På Klaastad gård i Vestfold, finner vi Frants Christian Klaastad. Han er en av få i Norge som forsøker seg på økologisk jordbærdyrking.

- Folk kommer fra Oslo for å kjøpe, forteller han.

Jordbærdyrking i Norge er utfordrende. De siste ti årene har 60 prosent av norske jordbærprodusenter lagt ned driften. Fra å ha vært rundt 1100 jordbærbønder i 2001, var det ti år etter bare 449 produsenter igjen. Økologiske idealer gjør det ikke lettere.

SUNNE: Kalorifattige og proppfulle av antioksidanter, så lenge du satser på jordbær uten for mange sprøytemidler. Foto: Hallgeir Vågenes
SUNNE: Kalorifattige og proppfulle av antioksidanter, så lenge du satser på jordbær uten for mange sprøytemidler. Foto: Hallgeir Vågenes

- Jeg kan ikke sprøyte mot ugress, insekter eller sopp, som er vanlig i jordbær. Da må jeg tenke annerledes, for eksempel ha lenger avstand mellom plantene så soppen ikke kommer så lett, finne robuste planter, og ikke ha plantene for lenge på samme sted, sier Klaastad.

La det være sagt: Jordbær er svært næringsrike. De inneholder store mengder såkalte fenoler, som er et av de kraftigste antioksidantene man kjenner til, og som i flere forsøk har vist seg å beskytte kroppen mot skader fra såkalte frie radikaler. Fenolene beskytter også hjertet og mot betennelser. Bikinisesongen blir ikke ødelagt av de kalorifattige bærene, og på kjøpet får du jern, kalsium, masse C-vitaminer og noe A-vitaminer.

Da er det ergerlig at vinteren har vært ubarmhjertig på Klaastad gård i år, telen i bakken har sittet i for lenge. Alle jordbærplantene har dødd ut, slik kulden har tatt knekken på jordbærplanter flere steder i landet. Og Klaastad, som alltid er selvforsynt med økologisk jordbær, hvordan kan det bli sommer uten?

- Jeg får vel kjøpe noen kurver vanlig jordbær, sier han.

Jordbær er bra for slimhinnene. Forskere ved University of Barcelona i Spania og Marche Polytechnic University i Italia fôret rotter med jordbæreekstrakt i ti dager før de ble gitt etanol. Resultatet var mindre skader på slimhinnene i magesekken etter alkoholinntaket, enn rotter som ikke hadde spist jordbær. Forskerne mener at et kosthold rikt på jordbær kan være med på å forhindre magesykdommer og minske formasjonen av magesår.

Syltet er ikke sunnest.

Forsker ved Nofima Kjersti Aaby har funnet at jordbærene blir mindre næringsrike når de har blitt til syltetøy. Grunnen er at de små jordbærfrøene i bærene ofte fjernes under industriell produksjon. Men de frøene er viktige for å bevare polyfenolene (antioksidantene) i jordbærene.

Holder hjernen i gang.

Shibu Poulose og James Joseph fra Human Nutrition Research Center on Aging i Boston fant at aldrende rotter som fikk en diett bestående av to prosent ekstrakt av blåbær, jordbær eller bjørnebær hadde færre problemer med å lære og huske enn sammenlignbare rotter. Grunnen skal være at polyfenolene fra bærene styrker prosessen i hjernen som fjerner og resirkulerer biokjemisk skrot.

Ble du sulten på jordbær etter å ha lest denne saken? Prøv disse deilige oppskriftene:

Publisert: 24.06.2013 kl. 13:34
Oppdatert: 24.06.2013 kl. 13:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?