Tre oppskrifter til høstens beste frukter og bær

11. september 2015Aktuelt
HØSTGODT: En superenkel, ovnsbakt ostekake er en av de beste måtene å servere høstens blåbær på - kaken er like god med plommer og epler også. Foto: Aicha Bouhlou.
HØSTGODT: En superenkel, ovnsbakt ostekake er en av de beste måtene å servere høstens blåbær på - kaken er like god med plommer og epler også. Foto: Aicha Bouhlou.

Bruk høstens frukter og bær i en deilig crumble eller en superenkel ostekake - eller bare bak dem i ovnen med honning og pistasjnøtter. Enklere og bedre blir det ikke.

Tekst og foto av: AICHA BOUHLOU

September er en vakker måned og den representerer overgangen mellom sommer og høst. Mens noen sommer grønsaker og frukt tar avskjed, banker mathøsten stille på døren nå.

Jeg vokste opp med en mor og far som elsket å dyrke jorden og når vi kom hjem fra vår sommer ferie var tiden ikke bare inne for et nytt skoleår, men også for å høste og sanke til langt ut i september. Både i vår store koloni hage som vi leide, og hos våre lokale bønder der vi hentet epler, plommer, pærer og bær. Det ble syltet og saftet og store mengder hermetisert frukt, grønsaker og syltetøy fylte kjelleren og frysen. Det var en travel måned for alle. For dette var et familieprosjekt og ingen fikk lov å melde seg ut. Etter skoletid og lekser var det rett ut i samlet flokk. Det lille kjøkkenet og altanen var fullt til randen med mat som min mor skulle bearbeide mens vi var på skolen.

Om kvelden hadde min mor som oftest alltid en belønning klar. Det kunne vanke bakt potet med sopp, enkle supper, pai, kake eller bakt frukt med honning og nøtter fra innhøstingen vår til kveldsmat. Når vi satt slik rundt bordet før leggetid og delte på måltidet, ble vi alle litt oppstemte. Ikke bare av sukkeret og de gode smakene men like mye av å ha vært ute i felleskap og blitt sliten på en god måte. Følelsen av å ha bidratt med noe viktig og mine foreldres entusiasme over å fylle kjelleren og garasjen gjorde oss alle glad.

Det er nå vi er inn i måneden det også er norsk sesong for flest frukt og grønnsaker og du får helt sikkert lyst å bruke de flotte norske råvarene til å lage noe godt å spise i løpet av høsten. Da kan du kanskje prøve ut noen av disse enkle men gode oppskriftene min mor belønnet oss med før leggetid.

Publisert: 11.09.2015 kl. 09:54
Oppdatert: 18.02.2020 kl. 15:17


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?