Til hovedinnhold

Slik forvandler du havregrøten til luksusfrokost

GOD START PÅ DAGEN: Biola, friske blåbær og et lite melisdryss og havregrøten er forvandlet til deilig drømmefrokost. Foto: Julie Ilona Balas
GOD START PÅ DAGEN: Biola, friske blåbær og et lite melisdryss og havregrøten er forvandlet til deilig drømmefrokost. Foto: Julie Ilona Balas

Havregrøt trenger ikke å være en traust affære. Her er tre variasjoner som forvandler grøten til smakfull hverdagskos.

- Havregrøt tar maks ti minutter å lage og det metter i flere timer. Dessuten kan den varieres i det uendelige, sier Julie Ilona Balas (21), bedre kjent som «Chikujenta».

Hun står bak Matbloggen og en egen cateringbusiness. I tiden fremover vil hun levere oppskrifter og innspirasjonsbidrag på Godt.no.

Første innlegg ut handler om havregrøt, et trygt og rimelig matalternativ (se oppskrifter under).

- Med denne enkle grunnoppskriften og mine tre favorittvariasjoner lover jeg deg en god start på dagen, sier den populære bloggeren.

Hvordan liker du havregrøten din? Del dine beste tips i kommentarfeltet nederst i saken! Eller vis oss bilder på Instagram og merk dem med #godtno.

UNG MATGLEDE: Blogger og cateringprinsesse Julie Ilona Balas driver Matbloggen. Foto: Maja Hattvang Larsen
UNG MATGLEDE: Blogger og cateringprinsesse Julie Ilona Balas driver Matbloggen. Foto: Maja Hattvang Larsen

- Hvordan vil du beskrive matlagningsstilen din?

- Jeg har en ganske enkel matstil. Jeg er mer opptatt av at ting skal være godt og laget med lidenskap og gode råvarer enn at det skal se fancy ut. Nå som det er vår spiser jeg masse frukt og bær. På havregrøten, på yoghurten med granola og som mellommåltid. Også lager jeg mye juice. Nå er det ikke lenge igjen til de norske bærene kommer!

- Du er bare 21 år og driftig på kjøkkenet. Noen tanker om unges matlagningsvaner i dag?

- Jeg tror flere unge er opptatt av sunn mat for tiden. Vi har blitt opptatt av økologi og kortreist mat og handler gjerne på spesialbutikker. Det er nok også mange som vil lage bedre og sunnere mat, men som ikke helt vet hvor de skal starte. Da er det lurt å lære seg de enkle tingene først, som grøt, omelett, enkle pasta- og couscousretter.

- Mye av maten du lager er hakket mer sofistikert enn det unge på din alder lager til vanlig. Er det dyrt eller vanskelig å spise litt ekstra godt som ung?

- Det må absolutt ikke være dyrt eller vanskelig å spise godt. Det handler om å planlegge litt hva man skal spise så man kan gjøre større innkjøp av gangen. Jeg har en slags teori om at hvis man har kjøpt økologisk eller kvalitetsprodukter som er bittelitt dyrere så blir man litt mer opptatt av å spise opp alt. Når man har tre kilo first price gulrøtter er det liksom ikke så farlig om man ikke fikk spist opp alle. Også er det lurt å begrense antall ganger man går ut og spiser, så det blir mer stas når man først går ut.

MED ET SMØRØYE: Banan, tørkede tranebær og en teskje kanel og kanskje et smørøye, utgjør Julies banangrøt. Foto: Julie Ilona Balas
MED ET SMØRØYE: Banan, tørkede tranebær og en teskje kanel og kanskje et smørøye, utgjør Julies banangrøt. Foto: Julie Ilona Balas


Grunnoppskrift på havregrøt:

1 del gryn

2 deler væske

1 klype salt

Først må du velge mellom lettkokt eller vanlige havregryn. Lettkokt havre er mye mindre enn vanlige gryn og skal kun kokes mellom 3-5 minutter, mens vanlig havregrynsgrøt skal kokes mellom 5-8 minutter. Det er litt som med pasta, at den gjerne kan være al dente. Lettkokt havregrøt gir ikke så mye tyggemotstand, men når det kommer til valg av gryn er det bare å prøve seg frem.

Når det kommer til væske kan du bruke bare vann, bare melk eller en blanding mellom vann og melk. Det kommer litt an på hva du vil ha i grøten. Man kan også bruke biola eller kefir, da får man en tjukk, syrlig grøt.

Til en porsjon grøt pleier jeg å beregne 1 dl gryn og 2 dl væske. Bare bland alt sammen i en liten gryte og gi det et oppkok mens du rører i grøten hele tiden. Begynn å ta tiden når du ser de første boblene.

Sist, men ikke minst, SALT! Husk alltid en klype salt mot slutten av koketiden. Grøt uten salt blir emment og kjipt. Her må du nesten bare smake deg frem. Noen liker masse salt i grøten og andre ikke.

Havregrøt med banan, tranebær og kanel:

Blåbærgrøt:

FRISKE BÆR: I denne grøten bruker du en del biola og en del vann. Ha masse friske blåbær på toppen og gjerne et lite melisdryss hvis du synes biolagrøt blir for syrlig. Foto: Julie Ilona Balas
FRISKE BÆR: I denne grøten bruker du en del biola og en del vann. Ha masse friske blåbær på toppen og gjerne et lite melisdryss hvis du synes biolagrøt blir for syrlig. Foto: Julie Ilona Balas


Rødgrøt:

LUKSUS: Denne grøten er skikkelig luksus! Bruk kun vann i denne oppskriften, og aller helst hele havregryn. Tilsett en liten håndfull rips når du koker opp grøten og topp den med friske jordbær. Andre ting som er godt i havregrøt er klassikeren rosin, kanel, alt av tørkede og frysetørkede bær, rå kakaobiter, fruktpuré og sitrusskall. Foto: Julie Ilona Balas
LUKSUS: Denne grøten er skikkelig luksus! Bruk kun vann i denne oppskriften, og aller helst hele havregryn. Tilsett en liten håndfull rips når du koker opp grøten og topp den med friske jordbær. Andre ting som er godt i havregrøt er klassikeren rosin, kanel, alt av tørkede og frysetørkede bær, rå kakaobiter, fruktpuré og sitrusskall. Foto: Julie Ilona Balas

Banangrøt:

Bruk gjerne kun vann i denne oppskriften. Tilsett en halv most banan, litt tørkede tranebær og en teskje kanel. Veldig godt med smørøye!

Vil du heller ha egg til frokost? Sjekk oppskriften på egg benedict eller omelett.

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?