Kortreist feriestart
Bort med grillen, bort med stablene av kjøtt.
Endelig ferie. Nå skal vi sommerkose oss, med alt som hører til. Også i matveien.
Men det er noe med havet av marinerte kjøttprodukter som møter oss i enhver matbutikk vi kommer inn i. Vi blir bråmette og matleie før vi har fått hentet handlevogna. Og vi styres i retning grønnsaksdisken. Det blir nok salat, også i da.
Laget på kulturmelk: Skjørosten er hardere og tørrere enn Cottage Cheese.
Pastasalat er stas. En smaksrik dressing hører til, og sesongens gode grønnsaker. Eller det vi liker best av det faste inventaret i grønnsakshyllene. Litt god ferskost passer godt på toppen.
Men hvorfor alltid gå etter mozarella, ricotta og de andre middelhavs-spesialitetene? Vi har gode ferskost-tradisjoner på våre breddegrader også.
Skjørt, men godt
Ta skjørosten - fra Dovre eller fra Rørosmeieriet. Skjørost er et førsteklasses produkt med lange tradisjoner, og like kalorifattig som sin nære slektning cottage cheese.
Språklig har skjørost utgangspunktet i deg gammelnorske ordet skyr, som betyr sur. Mens cottage cheese lages av skummet melk, lages skjørost av skummet kulturmelk.
En annen forskjell ligger i konsistensen, skjørosten er mye hardere og tørrere, så den passer godt som salatost i tillegg til den tradisjonelle bruken sammen med rømme til spekemat.
Knallgod til salat er den, rett og slett. Prøv!
Pastasalat med skjørost
Lunsj / kveldsrett til fire:
100 g pastarør
Raspet skall fra kvart sitron
1 liten neve hakket mynte
2 ts sennep
Fire hjertesalater
Et par gode never bladsalat
8-10 minitomater
50 g friske sukkererter
2 avokado
Saft fra en halv sitron
4 ss olivenolje
Salt, pepper
100 g skjørost
1 neve svarte oliven
Kok pastarør al dente.
Lag dressing ved å hakke ferske mynteblader og blande det med litt raspet sitronskall, saft fra en halv sitron, sennep, olivenolje og salt og pepper.
Bland bladsalat, avokado i skiver, sukkererter i store biter, minitomater delt i to og svarte oliven sammen med pastarørene. Rør inn dressingen. La stå noen minutter.
Bryt over skjæroste, rør inn, dryss over litt salt og nykvernet pepper og server!
Du kan også lese oppskriften her.
Adresseavisen 2011
Publisert: 13.11.2012 kl. 15:49
Lag deg en gratis konto