Til hovedinnhold

Kortreist feriestart

Pastasalat med skjørost. Skjørosten fra Dovre eller Røros er eksempler på ferskost fra vårt eget land. (Foto: Terje Visnes)
Pastasalat med skjørost. Skjørosten fra Dovre eller Røros er eksempler på ferskost fra vårt eget land. (Foto: Terje Visnes)

Bort med grillen, bort med stablene av kjøtt.


Endelig ferie. Nå skal vi sommerkose oss, med alt som hører til. Også i matveien.

Men det er noe med havet av marinerte kjøttprodukter som møter oss i enhver matbutikk vi kommer inn i. Vi blir bråmette og matleie før vi har fått hentet handlevogna. Og vi styres i retning grønnsaksdisken. Det blir nok salat, også i da.

Laget på kulturmelk: Skjørosten er hardere og tørrere enn Cottage Cheese.

Pastasalat er stas. En smaksrik dressing hører til, og sesongens gode grønnsaker. Eller det vi liker best av det faste inventaret i grønnsakshyllene. Litt god ferskost passer godt på toppen.

Men hvorfor alltid gå etter mozarella, ricotta og de andre middelhavs-spesialitetene? Vi har gode ferskost-tradisjoner på våre breddegrader også.

Skjørt, men godt

Ta skjørosten - fra Dovre eller fra Rørosmeieriet. Skjørost er et førsteklasses produkt med lange tradisjoner, og like kalorifattig som sin nære slektning cottage cheese.

Språklig har skjørost utgangspunktet i deg gammelnorske ordet skyr, som betyr sur. Mens cottage cheese lages av skummet melk, lages skjørost av skummet kulturmelk.

En annen forskjell ligger i konsistensen, skjørosten er mye hardere og tørrere, så den passer godt som salatost i tillegg til den tradisjonelle bruken sammen med rømme til spekemat.

Knallgod til salat er den, rett og slett. Prøv!

Pastasalat med skjørost

Lunsj / kveldsrett til fire:

100 g pastarør

Raspet skall fra kvart sitron

1 liten neve hakket mynte

2 ts sennep

Fire hjertesalater

Et par gode never bladsalat

8-10 minitomater

50 g friske sukkererter

2 avokado

Saft fra en halv sitron

4 ss olivenolje

Salt, pepper

100 g skjørost

1 neve svarte oliven

Kok pastarør al dente.

Lag dressing ved å hakke ferske mynteblader og blande det med litt raspet sitronskall, saft fra en halv sitron, sennep, olivenolje og salt og pepper.

Bland bladsalat, avokado i skiver, sukkererter i store biter, minitomater delt i to og svarte oliven sammen med pastarørene. Rør inn dressingen. La stå noen minutter.

Bryt over skjæroste, rør inn, dryss over litt salt og nykvernet pepper og server!

Du kan også lese oppskriften her.

Adresseavisen 2011

pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Gi oss tilbakemelding

Hvordan var din opplevelse av Godt.no i dag?