Fiskelykke er unik lykke

13. november 2012Aktuelt
La alltid fjellørret modne noen timer før du tilbereder den. Da får du mye bedre smak og fisken blir mye saftigere. (Foto: Gidske Stark)
La alltid fjellørret modne noen timer før du tilbereder den. Da får du mye bedre smak og fisken blir mye saftigere. (Foto: Gidske Stark)
AvFredrik HaldogGidske Stark

Toppen av lykke er å komme frem til fiskevannet, kjenne det rykke i snøret og få fjellørreten på kroken. Ikke at det skjer så ofte.

Vanligvis må jeg stå i timevis uten at det biter, og gjerne gå hjem uten fangst. Derfor er lykken desto større når ørreten en sjelden gang sitter.

Etter mange år som ivrig fisker har jeg lært meg noen tips: La alltid fjellørret modne noen timer før du tilbereder den. Da får du mye bedre smak og fisken blir mye saftigere. Ta alltid vare på rogn, lever og hjerte. Kok dette og ha det som pålegg. Jeg har lært trikset av en god venn – det er supergodt.

Hvis du får mye rogn, kan du sukre og salte den før du fryser den ned. Husk å fjerne hinner. De største fiskene anbefaler jeg å bruke til rakefisk og spekefisk, kaldrøykt eller varmrøykt.

Jeg liker å rense fisken svært godt, og fjerner alt blod, gjeller, hinner osv. Stor porsjonsfisk pleier jeg gjerne å filetere, slik at jeg kan lage ulike retter av fileten. Jeg har også begynt å filetere selv de små fiskene jeg bruker å surre i rømme. Dette kan være mye arbeid, men jammen er det verdt det når jeg ser hvor glade gjestene blir!

Jeg er også begynt å bruke mye lokale råvarer til ørret – som sopp, syreblad, bær, granskudd, osv. Dette forsterker opplevelsen av et slikt særnorsk produkt.

Ikke alle fisker selv eller kjenner noe som fisker. Derfor kan et godt alternativ være å kjøpe oppdrettet fjellørret fra Hardangervidda.

Stekt fjellørret med ingefærsmør

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Server fjellørretten med kokte poteter og ingefærsmør. (Foto: Gidske Stark)

4 stk. fjellørretfilet med skinn (porsjonsstørrelser)

12 g finhakket ingefær

1 ts finhakket rød chili

1 fedd finhakket hvitløk

2 stk. finhakket sjalottløk

160 g usaltet smør

Saft av ½ lime (rull limen hardt på benken før du presser den, da får du ut mer saft)

12 stk. minipoteter, kokte

4 ss dill

Solsikkeolje til steking

Salt og pepper

Ha salt og pepper på fileten og stek denne med skinnsiden ned i solsikkeolje til den er nesten gjennomstekt, ca. 6 min. Ha grønnsakene og smøret i en panne og la dette surre til grønnsakene er møre. Når grønnsakene er møre, smaker du til med lime, dill, salt og pepper.

Del potetene i to og legg dem i bunnen av tallerkenen. Ha så fisken oppå. Avslutt med sausen.

Salat med fjellørret og nøttevinaigrette

Foto: Gidske Stark
Foto: Gidske Stark

Blandet salt servert med stekt ørretfilet. (Foto: Gidske Stark)

4 stk. filet av fjellørret med skinn, skåret i trekanter (-hvis du har godt syn kan du ta ut beina av filetene)

4 håndfuller blandet salat

1 liten rødløk i ringer

120 g stangselleri i skiver

20 g ristede, knuste valnøtter

30 g hvit balsamicoeddik eller annen eddik

30 g god olivenolje

Salt og pepper

Bland valnøtter, eddik og olje. Smak til med salt og pepper. La dette stå en time og godgjøre seg. Ha salat, stangselleri, løk og hasselnøttdressingen i en bolle. Vend dette godt sammen og legg det på tallerkenen. Stek ørreten med skinnsiden ned til den er nesten gjennomstekt, ca. 6 min. Legg så ørreten på salaten med skinnsiden opp. Denne retten bruker jeg gjerne til forrett eller som en enkel kveldsrett.

Skjær grønnsakene i tynne skiver. Ha noen dråper olivenolje i bunnen av tallerkenen. Legg blomkål på tallerkenen, ha så på reddik og vårløk. Avslutt med salt, pepper, olivenolje, limejus og dill.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?