Mesterkokkene: Dette bør du investere i til kjøkkenet

17. februar 2016Aktuelt
KOKKEFAVORITT: En god stavmikser skal ha et godt grep, en kraftig motor og et skarpt knivblad. Da kan du bruke den til å lage alt fra sauser og supper, til skum og puré. Foto: Magnar Kirknes/VG
KOKKEFAVORITT: En god stavmikser skal ha et godt grep, en kraftig motor og et skarpt knivblad. Da kan du bruke den til å lage alt fra sauser og supper, til skum og puré. Foto: Magnar Kirknes/VG
Felicia Alvsing
Felicia Alvsing

I et hav av kjøkkendingser er det vanskelig å vite hva som er lurt å å bruke litt penger på og hva som er ganske unødvendig. Her er de beste tipsene fra proffene.

Kjøkkenbutikkene rundt om renner over av redskaper, maskiner og verktøy som man kan bruke under matlaging. Noen redskaper blir fort glemt i hjørneskapet. Andre er verktøy du kommer til å elske og bruke ofte.

Det finnes også flere som noen ikke vet at finnes, som eggeskilleren og en ananasskjærer. Er de helt nødvendige? Ikke sikkert, men gøyale er de.

Redskaper som mesterkokkene ikke klarer seg uten er imidlertid en ballongvisp, tresleiv og kjevle - for å nevne noe. Dette er noe de fleste har hjemme, i likhet med det essensielle.

På et hvert kjøkken må det også finnes en kasserolle, en stekepanne, skjærefjøl og en kniv eller to. Du kommer heller ikke så veldig langt uten et par boller, og noen røre- og stekeredskaper heller.

Men utover dette - hva mener proffene at du bør investere i til kjøkkenet? Kanskje får du noen julegavetips til den matglade i samme slengen!

Lise Finckenhagen: Robust kjøkkenmaskin

VALGTE KJØKKENMASKINEN: Godt.nos huskokk, Lise Finckenhagen, har kjøkkenmaskinen som sin trofaste følgesvenn på kjøkkenet. Foto: Sara Johannessen
VALGTE KJØKKENMASKINEN: Godt.nos huskokk, Lise Finckenhagen, har kjøkkenmaskinen som sin trofaste følgesvenn på kjøkkenet. Foto: Sara Johannessen

Lise Finckenhagens karriere startet allerede som 17-åring da hun gikk i lære og ble dessert sjef ved restauranten Bagatelle på slutten av 1990-tallet. Hun har vært med i konkurranser som Årets kokk og Bocuse d’Or, og er kjent fra flere matprogrammer på TV. Hun bidrar også på Godt ukentlig med oppskrifter. Finckenhagen sverger til kjøkkenmaskinen sin.

– Kenwood-en min hadde jeg ikke klart meg uten, den er en av mine mest trofaste følgesvenner på kjøkkenet. Den er gammel, bråkete og begynner å bli litt sliten, men jeg ville aldri i verden byttet den ut mot en annen glinsende og fancy modell. Få maskiner tåler så mye juling og heftig bruk som min høyt elskede Kenwood-kjøkkenmaskin.

Hun mener at den robuste modellen, og alle områdene du kan bruke den på, er det som gjør kjøkkenmaskinen så bra.

– Når den har ramlet ned fra benken under kraftig elting har jeg bare plukket den opp fra gulvet, satt sammen delene og vridd om bryteren. Like fin! Sånt står det respekt av… Det finnes en mengde tilbehør til maskinen og spesielt kjøttkvern og pølsestapper er flott å ha. Og ikke minst, velg en maskin med kraftig motor og romslig bolle.

Even Ramsvik: Sverger til stavmikseren

STAVMIKSEREN: Even Ramsvik klarer å få i familien nok av grønnsaker ved å lage supper og sauser. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
STAVMIKSEREN: Even Ramsvik klarer å få i familien nok av grønnsaker ved å lage supper og sauser. Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Even Ramsvik, tidligere Michelin-kokk og nå en del av kokkekollektivet «Lava» som blant annet driver Sentralen - et nytt senter for kultur og innovasjon i Kvadraturen i Oslo. Han mener at en sterk og god stavmikser er verdt å bruke litt penger på.

– Det er jeg helt avhengig av. Det gir mange muligheter for lett å lage majones, supper og kremer hjemme. Som ett godt tips så bruker jeg den ofte for å få i mye grønnsaker i maten til barn hjemme. Om det er pastasausen, en tomatsuppe eller andre ting så starter jeg med masse grønnsaker, så tomater og kjører det hele glatt med stavmixeren, sier han til Godt.

– Ellers er jeg fryktelig glad i Le Creuset-gryta mi. Det er så enkelt å lage god mat i den. Du legger bare i grove biter med høyrygg, litt krydder, grønnsaker og dekker med en skvett vin og vann, og la den stå i ovnen og lage seg selv mens man er ute og gjør andre ting. Mine siste «must haves» på kjøkkenet er ett Microplane-rivjern og japansk mandolin.

INVESTERING: Ramsvik klarer seg ikke heller uten støpejernsgryten fra franske Le Creuset. Foto: Jan Petter Lynau/VG
INVESTERING: Ramsvik klarer seg ikke heller uten støpejernsgryten fra franske Le Creuset. Foto: Jan Petter Lynau/VG

I en jungel av kjøkkenredskaper er det noe som er essensielt for matlaging og baking. Men det finnes også flere ting du klarer deg helt fint uten. Blant tingene som Ramsvik mener man kan droppe på kjøkkenet finner du den velkjente hvitløkspressen.

– Bittesmå skjærefjøler og løvtynne teflonpanner kan man også styre unna.

Bent Stiansen: Sitronpresse fra Frankrike

SITRONPRESSE: Bent Stiansen forteller at han har sitron i alt han lager. Foto: Sara Johannessen / VG
SITRONPRESSE: Bent Stiansen forteller at han har sitron i alt han lager. Foto: Sara Johannessen / VG

Bent Stiansen, kjøkkensjef ved Michelin-belønte Statholdergaarden, vant Bocuse d'Or som første skandinav og nordmann i 1993. Siden har han vært kjøkkensjef ved flere store restauranter. Han mener at man kan droppe de store, fine kjøkkenmaskinene, og heller investere i noe enkelt.

– En stor og god skjærefjøl bør man investere i, aller helst på 40 x 60 centimeter. Ellers klarer jeg meg ikke uten sitronpressen min - en liten hånddreiet sak av oliventre fra markedet mitt i Provence. Jeg har sitron i alt jeg lager, sier Stiansen til Godt.

– Hva klarer man seg uten?

– Sous vide- og brødbake-maskiner, og generelt alle dyre maskiner som menn synes er kule er bare tull og vas.

The Flying Culinary Circus: Gode, skarpe kniver

Trond Svendgård, Hans Kristian Larsen, Mathias Spieler Bugge og Tor Jørgen Kramprud Arnesen er en reisende gruppe norske kokker som går under navnet The Flying Culinary Circus. De har laget mat for mange kongelige familier og kjendiser som Pharrell Williams og Guns N' Roses. De har også gitt ut en rekke kokebøker. De mener at alle matglade mennesker bør investere i gode kniver.

– Den beste investeringen er gode skarpe kniver og en god skjærefjøl. Det sørger for at du får tilberedt råvarene på en helt utsøkt og delikat måte.

Publisert: 17.02.2016 kl. 16:24
Oppdatert: 02.12.2016 kl. 11:35


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?