Coop-bakeri stengt etter uanmeldt tilsyn av Mattilsynet: Fant museskitt, fugleskitt, døde veps og fuglefjær

UHYGIENISK: Det ble blant annet funnet spor av gnagere i bakeriets lokaler. Foto: Mattilsynet
UHYGIENISK: Det ble blant annet funnet spor av gnagere i bakeriets lokaler. Foto: Mattilsynet

«Folk med svekket helse eller nedsatt immunforsvar kan bli syke, og det er alvorlig,» skriver Mattilsynets seksjonssjef i en e-post til Godt etter tilsynet.

Goman Rognaldsen, et bakeri i Lindås som leverer bakervarer til en rekke Coop-butikker på Vestlandet, ble fredag 19. oktober stengt med umiddelbar virkning etter et uanmeldt besøk fra Mattilsynet.

Ifølge årsberetningen for 2017 eier Coop, gjennom Gomanbakeren Holding, 50,01 prosent av Goman Rognaldsen.

I tilsynsrapporten heter det blant annet at det ble «avdekket svært graverende forhold vedrørende manglende renhold og kontroll med skadedyr» i bakeriet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Mattilsynet
Foto: Mattilsynet

Blant Mattilsynets observasjoner er det blant annet listet opp:

  • Rotteskitt i bakerilokalene.
  • Museskitt flere steder i bakeriet.
TILDEKKET: Håndvasken var opprinnelig tildekket, og så slik ut under plastposen. Foto: Mattilsynet
TILDEKKET: Håndvasken var opprinnelig tildekket, og så slik ut under plastposen. Foto: Mattilsynet
  • Fugleskitt på kjølekarusellen for skåret brød og området rundt, samt fugleskitt direkte oppå transportbånd hvor uemballert brød som skal oppskjæres transporteres rundt for å kjøles ned.
  • Fuglefjær og dun.
  • Døde veps i nærhet av kjølekarusell og emballasjelager.
  • At stedet har et generelt flueproblem, samt at det ble observert fluer og møll i hele virksomheten.

Avisa Nordhordland var først ute med å omtale saken.

Videre står det at det er svært skittent i «kriker og kroker», at det er fugleskitt og lignende smuss som synlig henger nedover vegger fra taket, at det er synlig skitt/muggvekst i kjølevifter på kjølerom, og at vinduet ved kjølekarusellen er tilgriset av mye fugleskitt.

Håndvasken i produksjonsområdet var skitten, og dekket med en plastpose fordi det det var mye støv og smuler, noe som gjorde den utilgjengelig. Såpeholderen var tom for såpe.

Bakeriet ble gitt omsetningsforbud for brød som var kjørt gjennom kjølekarusellen, og årsaken til restriksjonen ble oppgitt som «helsefare».

Ifølge tilsynsrapporten kan fugler være bærere av ulike bakteriesykdommer, som Salmonella og Campylobacter.

Bakeriet fikk siden åpne igjen, men ble deretter stengt av Coop.

Les Coops svar lenger ned i saken.

Artikkelen fortsetter under saken.

Foto: Mattilsynet
Foto: Mattilsynet
Foto: Mattilsynet
Foto: Mattilsynet

Randi Øyen Afdal er seksjonssjef ved seksjon mat Bergen og omland. Hun skriver dette i en mail til Godt:

«Terskelen for å stenge en produksjonsbedrift er ganske høy, men her var vi ikke i tvil. Det er veldig sjelden at vi ser så grove tilfeller.

Det ble funnet fuglemøkk i et område der brød blir skåret opp i skiver, så folk kan få det direkte i seg. Folk med svekket helse eller nedsatt immunforsvar kan bli syke, og det er alvorlig.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Mattilsynet
Foto: Mattilsynet

Til tross for at bakeriet i etterkant fikk åpne igjen, har Coop valgt å stenge bakeriet på nytt.

I en e-post til Godt skriver Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis, at funnene til Mattilsynet var «uakseptable».

«Funnene ved Mattilsynets tilsyn ved bakeriet Rognaldsen var uakseptable og Matsikkerhet er noe vi selvsagt tar på høyeste alvor i Coop. Produksjonen ble først stengt av Mattilsynet på fredag, og deretter gjenåpnet av dem på søndag. Vi valgte allikevel selv å stenge det inntil vi er hundre prosent sikre på at alle avvik er lukket og alle rutiner og forhold ved anlegget er av den kvalitet de skal være. Når alt er utbedret vil vi først ha en ekstern revisjon og en påfølgende intern revisjon før vi eventuelt åpner igjen», skriver han til Godt.

Takle Friis skriver at bakerisjef ved Rognaldsen er avsatt «på grunn av måten bakeriet har vært drevet på den siste tiden, og som har ført til Mattilsynets rapport».

Ifølge Takle Friis er i tillegg daglig leder Torgeir Sveine, som sitter i ledelsen i Coop, i permisjon på bakgrunn av det som har skjedd. Sveine bekrefter permisjonen, og sier dette i en kommentar til Godt: «Jeg har en avtale om permisjon med lønn som ble underskrevet i uke 43.»

Takle Friis forteller at kunder som potensielt kan ha kjøpt bakervarer fra bakeriet ikke behøver å returnere varene.

«Det ble ikke meldt om behov for tilbaketrekning,» skriver han.

I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at Torgeir Sveine var permittert, men det korrekte var at han var i permisjon.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?