Derfor bør du vaske oppvaskkosten

20. oktober 2017Aktuelt
BAKTERIER: Husker du å vaske oppvaskkosten innimellom? Foto: Linda Næsfeldt/VG
BAKTERIER: Husker du å vaske oppvaskkosten innimellom? Foto: Linda Næsfeldt/VG
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Og skifter du ut oppvaskkosten så ofte som du burde? 

Oppvaskbørsten er det perfekte sted for bakterier. Gammel mat, rått kjøtt, fuktighet og varme er noen av eksponentene som gir bakteriene gode levevilkår på oppvaskbørsten.

Derfor bør du være påpasselig med hvor lenge du beholder en oppvaskkost, og hvordan du behandler den.

Eva Johanne Lillebakken, seniorrådgiver i seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, forteller hvor ofte oppvaskbørsten bør byttes ut:

– En gyllen regel er at oppvaskbørsten skal skiftes ut når den er slitt, sier hun.

Hun legger til at det ikke finnes noen klare mål for når børsten bør byttes ut, men at det vil være avhengig av hvor mye den brukes og hva den brukes til.

Drep bakteriene

Mange bruker børste og vann til å fjerne smuss, som for eksempel rå kylling, fra kjøkkenutstyr.

– For å unngå at børsten ikke sprer bakterier til rent utstyr, må den i varmt vann og såpe etter å ha vært benyttet til å skylle for eksempel rå kylling. Ved å la den tørke etter bruk oppnår man også bakteriedrap. Sykdomsfremkallende bakterier kan overleve i oppvaskbørsten, selv om den er ny, forteller Lillebakken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IKKE BRUK KOSTEN: Vær forsiktig hvis du bruker oppvaskkosten til  skylle vekk for eksempel rå kylling. Foto: Magnar Kirknes/VG
IKKE BRUK KOSTEN: Vær forsiktig hvis du bruker oppvaskkosten til skylle vekk for eksempel rå kylling. Foto: Magnar Kirknes/VG

Det finnes også et annet enkelt tips for å holde bakteriene unna oppvaskbørsten:

– Du kan også vaske oppvaskbørsten i oppvaskmaskin, tipser Lillebakken.

Dette er ikke første gang vi skriver om kjøkkentips. Tidligere har vi også skrevet om hvordan du holder bakterifloraen under kontroll på kjøkkenet, hvordan du bør vaske kjøkkenutstyret ditt og matrestene du ikke bør spare på.

Publisert: 20.10.2017 kl. 13:29
Oppdatert: 20.10.2017 kl. 14:58


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?