Importør må kvitte seg med 6480 kilo daddelkaker

29. november 2018Aktuelt
MÅ RETURNERES ELLER DESTRUERES: Det er daddelkaker av disse typene som ble importert. Foto: Mattilsynet
MÅ RETURNERES ELLER DESTRUERES: Det er daddelkaker av disse typene som ble importert. Foto: Mattilsynet

Kakene inneholdt både melk, egg og honning fra et ikke-godkjent tredjeland.

Ifølge en rapport fra Mattilsynet, må en Oslo-basert importør returnere eller destruere over 6,4 tonn (6480 kilo) daddelkaker av typen Teashop Ma'amoul. Årsaken var oppgitt som helsefare.

Grunnen var at daddelkakene inneholdt animalske ingredienser med opprinnelse i Saudi-Arabia. Siden Saudi-Arabia ikke har godkjente overvåknings- og kontrollprogrammer for animalske produkter, er det forbudt å importere denne typen produkter til EU- og EØS-fellesskapet.

I rapporten heter det at «Mattilsynet vurderer at produktet Teashop ma'amoul daddelkaker med opprinnelse i Saudi-Arabia ikke er helsemessig trygt, og vi ilegger omsetningsforbud på produktet. Mattilsynet vurderer regelbruddet som svært alvorlig for mattryggheten. Vi har derfor fattet vedtak uten forhåndsvarsel (hastevedtak) for å sikre umiddelbar gjennomføring av vedtaket.»

– Siden disse daddelkakene inneholder både melk, egg og honning, må de komme fra land som har et godkjent overvåknings- og kontrollprogram for reststoffer, som legemiddelrester. Hvis ikke er det ikke tillatt å importere dem til EU og EØS, sier Annette Haugane, avdelingssjef for Avdeling grensekontroll og import hos Mattilsynet.

Hun fortsetter:

– Regelverk skal ivareta folkehelsen og dyrehelsen. Hvis regelverket ikke er oppfylt, for eksempel hvis man ikke med sikkerhet kan si at noe inneholder reststoffer, kan vi ikke garantere for at folkehelsen er beskyttet. Derfor fattet vi også et hastevedtak.

Det var også en rekke avvik fra merkeregelverket, som at det på produktets originale ingrediensmerking var oppført palmeolje, mens det i den svenske oversettelsen sto både palmeolje og soyaolje.

Ulikt fokus på regelverket

Haugane forteller at regelverket for sammensatte produkter er komplisert, og at det varierer hvor mye fokus de forskjellige EU-landene har hatt på det. Et sammensatt produkt inneholder både foredlede animalske bestanddeler og vegetabilske produkter.

– I Norge har vi i de senere år fokusert på regelverket, og vi hadde i fjor en kampanje for å gjøre regelverket mer kjent for importørene.

Mattilsynet la også ned omsetningsforbud på produktet, og varer som eventuelt var på vei ut i butikker måtte returneres til importøren. Hun forteller at det ikke er uvanlig at de finner partier med sammensatte produkter som må returneres eller destrueres.

Haugane forteller at daddelkakene ikke har kommet ut i butikker.

– Det var importøren selv som meldte varepartiet inn til Mattilsynet for kontroll, så det har med andre ord ikke vært noen forsøk på å skjule varepartiet for Mattilsynet, sier Haugane.

Importøren ønsker ikke å kommentere saken.

Publisert: 29.11.2018 kl. 10:36


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?