Michelin-stjerne til Stavanger-restauranten Sabi Omakase
Sushirestauranten i Stavanger ble den nye stjerna på kartet, mens fjorårets restauranter alle forsvarte sine stjerner.
Michelin-guiden for de nordiske landene deler onsdag ut stjerner, Bib Gourmand og bestikk til de beste restaurantene og hotellene.
Det er Michael Ellis, den internasjonale direktøren for Michelin-guiden som presenterer de nye stjernerestaurantene. Fra scenen hyllet han det nordiske kjøkkenets renhet, og han mener at det nordiske kjøkkenet har innflytelse på hele verden.
Stavangers sushirestaurant Sabi Omakase fikk sin første stjerne. Roger Asaki var i Stockholm for å overvære utdelingen.
– Jeg er beæret over å få denne stjernen, sa kokken fra scenen.
Like glad som da han fikk barn
Restauranten var den eneste nye, norske restauranten som fikk stjerne i år. Dermed ble de den andre restauranten utenfor Oslo med Michelin-stjerne. At begge de to er i Stavanger synes Sabi Omakase-medeier og gründer Njål Solland er utrolig godt:
- Det er så viktig for Stavanger, spesielt nå i oljens nedgangstider. Dette er utrolig stort for byen, slår han fast.
Solland er i ekstase over at restauranten har fått tildelt en stjerne fra eliteguiden.
- Det føles så stort, virkelig stort. Det kan ikke beskrives med ord. Sist jeg var så glad var da jeg fikk barn!
Videre vil Sabi Omakase ha knallhardt fokus og levere hver dag. De vil nå de høye forventningene som følger med stjernen, men i dag er det duket for fest. Solland og teamet skal feire alle som har hjulpet til:
- Dette gjør vi ikke alene, så vi skal feire og takke alle som har bidratt. I morgen er det tilbake til business, men kanskje litt senere enn vanlig.
Artikkelen fortsetter under videoen
Sabi Omakase får Michelin-stjerne
Maaemo beholder sine tre stjerner fra fjorårets kåring, sier Ellis.
– Du må holde nivået oppe, og jeg føler ikke at man beholder stjernene - man vinner dem hvert år, sier Esben Holmboe-Bang på scenen.
For restaurantsjef på Maaemo, Benjamin Ausland, betyr hederen at de kan fortsette å drive restaurant slik de gjør.
– Det betyr alt og veldig mye mer, konstaterer han.
Han ser stjernene som en bekreftelse på at arbeidet de har gjort i hele 2016 har blitt lagt merke til, og at det de har gjort har blitt gjort godt.
– Dette er stort, og med mye ståhei, men vi går egentlig rett tilbake til det vi gjør hverdag, legger han til.
Saken fortsetter under bildet
Fremover skal de fortsette å fokusere på detaljene, slik at den totale opplevelsen for gjestene blir best mulig, sier Ausland. Likevel vil de feire litt også.
– Først og fremst skal vi feire med alle våre gjester, så når Esben Holmboe-Bang er tilbake fra Stockholm, og vi får helg, skal vi nok feire litt vi og, legger han til.
Ellis avsluttet pressekonferansen med å si at alle restaurantene fra fjorårets Guide beholder sine stjerner. Dermed beholder Statholdergaarden sin stjerne for 20. året på rad. Bent Stiansen er lykkelig på vegne er teamet og Statholdergaarden.
– Det er fantastisk. 20 år er stort, et jubileum, sier han til Godt.
Statholdergaarden er nettopp pusset opp for seks millioner kroner og Stiansen mener restauranten utvikler seg hver dag.
– Planene er å fortsette å utvikle oss fremover, det er viktig.
I kveld blir det feiring med sushi og champagne på Stiansen og teamet.
Han mener at også de andre stjerne som ble tildelt onsdag er høyst fortjent.
Saken fortsetter under bildet
Michael Ellis, internasjonaledirektør for Michelin, forteller til Godt at det har vært et bra år for de Nordiske landene. Han trekker frem de 91 stjernene som er delt ut og de to nye som er lagt til.
– Det viser hvor mye det nordiske kjøkkenet har utviklet seg, og jeg tror denne trenden vil fortsette, konstaterer Ellis på telefon fra Stockholm.
Han ble mest overrasket over hvordan den nye generasjonen utvikler konseptene sine.
– De er kreative og har egne ideer som gjør at de kommer opp med noe særegent, og de bruker ofte lokale råvarer, forteller han.
– Som Roger som er filippinsk og lager fantastisk asiatisk mat i Stavanger, legger han til.
I år dekker Guiden et større geografisk område.
– Det har vært spennende å besøke nye byer i Norge, Danmark og Sverige, i tillegg til Færøyene og Island, avslutter han.
Mistet stjerner trolig på grunn av flytting
Danske Noma mistet sine to stjerner i prestisjeguiden i dag, skriver Ekstra Bladet. Avisen skriver at restauranten holder stengt i noen måneder fremover, mens de flytter til nye lokaler. Matekspert Svend Rasmussen sier til avisen at det trolig er grunnen til at de mister stjernene.
– Personlig tror jeg ikke de har lov til å beholde dem, fordi Michelin-guiden ikke vil risikere å sende folk til en stengt restaurant, sier han til Ekstra Bladet.
Dette er de norske stjernerestaurantene:
Oslo
Maaemo 3 stjerner
Statholdergaarden 1 stjerne
Kontrast 1 stjerne
Stavanger
RE-NAA 1 stjerne
Sabi Omakase 1 stjerne
Fakta om Guide Michelin:
- Den første Michelinguiden kom i 1900. Den ble produsert på inititiativ av dekkprodusenten Michelin og formålet var å vise bilister rundt på veiene, med informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner, og dermed gjøre det lettere å bruke bilen som transportmiddel.
- I 1926 innførte de en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god. To og tre stjerner kom til i årene etterpå.
- I dag betyr én stjerne at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner at restauranten er «verdt en reise i seg selv».
- Restaurantene besøkes av anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder. Inspektørene har ofte uttdannelse og erfaring fra restaurant- eller hotellskoler.
- I 2015 kom historiens første nordiske Michelinguide: «Guide Michelin Nordic Cities». I år skiftet guiden navn til «Michelin Nordic Guide».
- I tillegg til stjernene deles det også ut Bib Gourmand - en utmerkelse for restauranter som serverer god mat til rimelige priser.
Kilde: Michelin
Publisert: 22.02.2017 kl. 10:15
Oppdatert: 22.02.2017 kl. 13:47
Lag deg en gratis konto