Denne maten og drikken blir trendy i 2018

29. desember 2017Aktuelt
TRENDY: Fermenteringstrenden blir med inn i 2018, skal vi tro ekspertene. Det samme gjelder sylting. Foto: Shutterstock
TRENDY: Fermenteringstrenden blir med inn i 2018, skal vi tro ekspertene. Det samme gjelder sylting. Foto: Shutterstock

Fermentering, lavalkoholdrinker og grønn mat kommer til å prege neste år, skal vi tro ekspertene.

I 2017 var det spådd at blant annet «bowl food», altså mat servert i boller, japansk mat og grønn kosemat skulle farge matåret. Basert på internasjonale trendlister, kan det virke som at grønn mat blir med inn i 2018, mens indisk har tatt over for den japanske maten.

BBC GoodFood trekker fram blant annet plantebasert protein, alkoholfri drikke og «magevennlig» mat, som kimchi og kefir, kommer til å bli stort i det nye året.

På sin årlige liste skriver FineDiningLovers at blant annet moderne indisk, frityrstekt mat og sopp - som smakssetter - vil prege det kommende året. De trekker også fram at matverdenen kommer til å fortsette diskusjonen rundt kjønnsubalanse og likestilling på kjøkkenet, og at vi alle kommer til å være under «the Noma influence» når René Redzepi gjenåpner Noma i 2018.

Baum + Whiteman mener plantebasert mat vil bli hovedtrenden i 2018, i tillegg til at filippinsk, indisk gatemat og eksklusive koreanske restauranter vil prege matscenen.

Godt har snakket med tre eksperter innen mat og drikke, nemlig Eline Haugan Bordvik, første vinner av KokkeKarlas stipend og tidligere kokk på Noma, Christian André Pettersen, som vant Årets kokk i september og dermed blir Norges utsendte til Bocuse d'Or, og Anne Maurseth, som har en fartstid på ti år i barbransjen og er daglig leder på Andre til høyre.

Dette spår de vil bli mattrendene i Norge i 2018:

Foto: Therese Alice Sanne/VG
Foto: Therese Alice Sanne/VG

Eline Haugan Bordvik - kokk på Røst teaterbistro og tidligere kokk på Noma

 • Bruk av hele dyret
 • Kortreist mat og nærhet til produsentene
 • Noma-inspirasjon

Eline Haugan Bordvik spår at forbrukeren kommer til å bruke mer av dyret i året som kommer.

– Mange restauranter bruker mye mer enn fileten, og jeg tror også folk flest kommer til å bli mer bevisste på dette i 2018, sier Haugan.

Kokken tror også at vi vil se enda mer kortreist mat, og større nærhet til produsentene.

– Jeg tror også at særlig restauranter kommer til å bli veldig inspirert av nye Noma når det åpner. De har et veldig bevisst forhold til sesonger, og serverer for eksempel kun sjømat på vinteren og kun grønnsaker på sommeren.

Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Christian André Pettersen - årets kokk, og Norges utsendte til Bocuse d'Or

 • Pokebowl
 • Fermentert mat
 • Plantebasert mat
 • Alkoholfri drikke

Christian André Pettersen tror pokebowl-en fra i fjor vil fortsette inn i det nye året, og at fermentert mat, som kimchi, vil bli enda større enn det har vært i år.

– Folk vil se at man kan fermentere alt fra brød til tomater. Dermed kan det hende at folk får en større forståelse for det, og med det har mer aksept for å spise det, sier kokken.

Han fortsetter:

– Jeg tror også plantebasert mat kommer til å bli stort fremover. Folk vil implementere mer frukt, grønnsaker og vekster i kostholdet uten at det blir helt vegetarisk, og forbrukeren vil nok bli mer bevisste på hva de putter i seg, sier Pettersen.

Han mener det også er en «uoppdaget verden» innen drikke:

– Mocktails og alkoholfri drikke kommer nok til å bli stort i 2018, og jeg tror vi vil se mer alkoholfrie alternativer til sammensatte menyer. Alt fra juicer, egenblandede mocktails og infusert sprudlende vann vil kunne dukke opp på restaurantene, sier Pettersen.

Foto: Sara Johannessen/VG
Foto: Sara Johannessen/VG

Anne Maurseth - daglig leder på Andre til høyre, tidligere barsjef på Pigalle og No. 19

 • Lavalkoholdrinker
 • Aperol spritz blir med videre
 • Sunnere og kortreiste drikker
 • Fermenterte drikker

Bartender og daglig leder Anne Maurseth tror også på mer lavalkoholdrikker i 2018.

– Folk er mer bevisste på hva de drikker, og en konsekvens av det er at folk drikker drinker med lavere alkoholinnhold. De kan gjerne være basert på hetvin og aperitivos, og derfor tror jeg også at aperol spritz blir med inn i 2018 også, sier Maurseth.

Bartenderen tror også vi vil ta sunnere valg i året som kommer.

– Jeg tror folk kommer til å tenke mer over bruk av råvarer, både med tanke på at de skal være kortreiste, og at de skal være sunnere. Vi kommer til å se mye sesongråvarer og sylting, og drikker som er fermenterte - som kombucha og vannkefir.

Publisert: 29.12.2017 kl. 12:48
Oppdatert: 29.12.2017 kl. 13:47


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?