Århundrets kokk, Paul Bocuse, er død

20. januar 2018Aktuelt
RESTAURANTEN: I Lyon i Frankrike ligger den berømte restauranten. Her døper Paul Bocuse en bil som i 1992 skulle ut på en jorden-rundt-tur. Foto: Nicolas Le Corre, Gamma-Rapho
RESTAURANTEN: I Lyon i Frankrike ligger den berømte restauranten. Her døper Paul Bocuse en bil som i 1992 skulle ut på en jorden-rundt-tur. Foto: Nicolas Le Corre, Gamma-Rapho
VG / NTB
VG / NTB

Den verdensberømte kokken Paul Bocuse er død, 91 år gammel.

– Gastronomien sørger, skriver den franske innenriksministeren Gérard Collomb på Twitter.

– Monsieur Paul var Frankrike. Enkelhet og sjenerøsitet. Perfeksjonisme og kunsten å leve. Gastronomiens pave har forlatt oss, fortsetter meldingen fra Collomb.

Bocuse har vunnet mange priser, er tildelt utallige michelinstjerner og er utropt til århundrets kokk. Mest berømt er han for å ha gitt navnet sitt til det store kokkemesterskapet Bocuse d'Or, som ble stiftet i 1983.

Bocuse led av Parkinsons sykdom de siste årene av sitt liv.

STJERNEKOKK: Eyvind Hellstrøm uttrykker sin respekt for Paul Bocuse på Instragram i dag.  FOTO: JANNE MØLLER-HANSEN/VG
STJERNEKOKK: Eyvind Hellstrøm uttrykker sin respekt for Paul Bocuse på Instragram i dag. FOTO: JANNE MØLLER-HANSEN/VG

Eyvind Hellstrøm, som har sittet i Bocuse d'or-juryen siden 1993, hedrer Bocuse på Instagram.
– Den udødlige Paul Bocuse døde i dag. Han var Frankrike. Enkelhet, generøsitet og livsglede. Hvil i fred, skriver den norske mesterkokken.

– Tung dag

Stjernekokk Tom Victor Gausdal har møtt Paul Bocuse flere ganger, både i restauranten hans og i forbindelse med kokkemesterskapet Bocuse d'Or.

– Han var en vannvittig hyggelig fyr. En ordentlig stjerne, med glimt i øyet. Han hadde et veldig stort hjerte og alltid tid til alle, sier Gausdal til VG.

STJERNEKOKK:  Tom Victor Gausdal  forteller at Paul Bocuse skapte et stort, internasjonalt nettverk for kokker. – Han hadde også innvirkning på min egen karriere, sier han. FOTO: TROND SOLBERG/VG
STJERNEKOKK: Tom Victor Gausdal forteller at Paul Bocuse skapte et stort, internasjonalt nettverk for kokker. – Han hadde også innvirkning på min egen karriere, sier han. FOTO: TROND SOLBERG/VG

– Det er en tung dag i dag. Det er veldig trist at han er borte.

Ifølge Gausdal hadde Bocuse en veldig stor innvirkning på det nye franske kjøkkenet.

– Han hadde stor innvirkning på å gjøre kokkefaget til et respektabelt fag, og fikk ordentlig fjong mat ut til folket. Det er en grunn til at det franske kjøkkenet blir sett på som det beste i verden, og det er mye på grunn av Bocuse. Han satte virkelig spor etter seg, sier Gausdal.

–Jeg har sett veldig opp til ham

Christian André Pettersen, som til daglig er kjøkkensjef på restauranten Mondo i Sandnes, skal for første gang delta i kokkemesterskapet Bocuse d'Or i år.

Pettersen forteller at Paul Bocuse har vært forbildet hans siden han bestemte seg for å bli kokk i 9-års alderen.

– Han har vært en del av livet mitt siden da. Jeg har sett veldig opp til ham, og drømt om å stå på pallen i Bocuse d’Or. Jeg har lest kokkebøkene hans og spist på restaurantene hans. Han har vært en enorm inspirasjon, sier Pettersen til VG.

STJERNEKOKK:  Christian André Pettersen skal delta i EM i Bocuse d’Or i år. Han tror det blir en følelsesladd konkurranse etter at Paul Bocuse gikk bort.  Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX
STJERNEKOKK: Christian André Pettersen skal delta i EM i Bocuse d’Or i år. Han tror det blir en følelsesladd konkurranse etter at Paul Bocuse gikk bort. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Pettersen ble Årets kokk 2017, noe som ga han billett til EM i Bocuse d’Or.

– Det betyr enormt mye for meg å få være med i konkurransen. Målet er å hevde seg i Europafinalen, for å nå drømmen i Verdensfinalen Bocuse d’Or i Lyon. Jeg tror konkurransen blir veldig følelsesladet for alle i år, nå når stjernen bak det hele har gått bort. Jeg skulle veldig gjerne ha møtt ham.

Pettersen ønsker også å trekke frem det store samholdet den franske stjernekokken har skapt i kokkemiljøet over hele verden.

– Han har skapt en plattform der vi kan møtes og dele erfaringer. Bocuse er Frankrikes svar på gastronomi, sier han.

VG/NTB

Publisert: 20.01.2018 kl. 14:51
Oppdatert: 23.04.2020 kl. 09:44


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?