Århundrets kokk, Paul Bocuse, er død
Den verdensberømte kokken Paul Bocuse er død, 91 år gammel.
– Gastronomien sørger, skriver den franske innenriksministeren Gérard Collomb på Twitter.
– Monsieur Paul var Frankrike. Enkelhet og sjenerøsitet. Perfeksjonisme og kunsten å leve. Gastronomiens pave har forlatt oss, fortsetter meldingen fra Collomb.
Bocuse har vunnet mange priser, er tildelt utallige michelinstjerner og er utropt til århundrets kokk. Mest berømt er han for å ha gitt navnet sitt til det store kokkemesterskapet Bocuse d'Or, som ble stiftet i 1983.
Bocuse led av Parkinsons sykdom de siste årene av sitt liv.
Eyvind Hellstrøm, som har sittet i Bocuse d'or-juryen siden 1993, hedrer Bocuse på Instagram.
– Den udødlige Paul Bocuse døde i dag. Han var Frankrike. Enkelhet, generøsitet og livsglede. Hvil i fred, skriver den norske mesterkokken.
– Tung dag
Stjernekokk Tom Victor Gausdal har møtt Paul Bocuse flere ganger, både i restauranten hans og i forbindelse med kokkemesterskapet Bocuse d'Or.
– Han var en vannvittig hyggelig fyr. En ordentlig stjerne, med glimt i øyet. Han hadde et veldig stort hjerte og alltid tid til alle, sier Gausdal til VG.
– Det er en tung dag i dag. Det er veldig trist at han er borte.
Ifølge Gausdal hadde Bocuse en veldig stor innvirkning på det nye franske kjøkkenet.
– Han hadde stor innvirkning på å gjøre kokkefaget til et respektabelt fag, og fikk ordentlig fjong mat ut til folket. Det er en grunn til at det franske kjøkkenet blir sett på som det beste i verden, og det er mye på grunn av Bocuse. Han satte virkelig spor etter seg, sier Gausdal.
–Jeg har sett veldig opp til ham
Christian André Pettersen, som til daglig er kjøkkensjef på restauranten Mondo i Sandnes, skal for første gang delta i kokkemesterskapet Bocuse d'Or i år.
Pettersen forteller at Paul Bocuse har vært forbildet hans siden han bestemte seg for å bli kokk i 9-års alderen.
– Han har vært en del av livet mitt siden da. Jeg har sett veldig opp til ham, og drømt om å stå på pallen i Bocuse d’Or. Jeg har lest kokkebøkene hans og spist på restaurantene hans. Han har vært en enorm inspirasjon, sier Pettersen til VG.
Pettersen ble Årets kokk 2017, noe som ga han billett til EM i Bocuse d’Or.
– Det betyr enormt mye for meg å få være med i konkurransen. Målet er å hevde seg i Europafinalen, for å nå drømmen i Verdensfinalen Bocuse d’Or i Lyon. Jeg tror konkurransen blir veldig følelsesladet for alle i år, nå når stjernen bak det hele har gått bort. Jeg skulle veldig gjerne ha møtt ham.
Pettersen ønsker også å trekke frem det store samholdet den franske stjernekokken har skapt i kokkemiljøet over hele verden.
– Han har skapt en plattform der vi kan møtes og dele erfaringer. Bocuse er Frankrikes svar på gastronomi, sier han.
VG/NTB
Publisert: 20.01.2018 kl. 14:51
Oppdatert: 23.04.2020 kl. 09:44
Lag deg en gratis konto