Løk: Sunn og anvendelig hverdagshelt

18. februar 2015Aktuelt
HVERDAGSHELT: Helt vanlig løk, en av de rimeligste og sunneste matvarene vi har, får ufortjent lite oppmerksomhet, mener kokk Håkon Mella. Foto: NTB Scanpix.
HVERDAGSHELT: Helt vanlig løk, en av de rimeligste og sunneste matvarene vi har, får ufortjent lite oppmerksomhet, mener kokk Håkon Mella. Foto: NTB Scanpix.
Camilla Berg Hansen
Camilla Berg Hansen

Det er ingen skam å være billig i nettingstrømpe. Kepaløk, eller den helt vanlige løken, er en søt, rimelig og allsidig ingrediens.

Kokk Håkon Mella blir myk i stemmen bare han tenker på favoritten sin.

- Den er jo så søt ...

- Søt?

- Javisst, bare du varmer den...

Kokk Håkon Mellas supre løk-oppskrift:
2 medium kepaløklitt olje0,5 liter grønnsak- eller kjøttkraftSkrell løken og del dem i to fra topp til tå.
Stek snittflatene i litt olje til de er godt karamelliserte, nesten svarte. Bruk gjerne en litt dyp panne eller kjele.
Hell kraften over løken og la den koke til den er redusert til en tredjedel. Løken skal da ha blitt myk. Hvis ikke har du på litt vann og lar det koke ned igjen. Nå kan du ta løklagene fra hverandre som en russisk matrjuskadokke. Anrett enkeltvis eller server hele halvdelen som søtsalt tilbehør til hva du vil.Foto: Jørgen Braastad/VG
Kokk Håkon Mellas supre løk-oppskrift: 2 medium kepaløklitt olje0,5 liter grønnsak- eller kjøttkraftSkrell løken og del dem i to fra topp til tå. Stek snittflatene i litt olje til de er godt karamelliserte, nesten svarte. Bruk gjerne en litt dyp panne eller kjele. Hell kraften over løken og la den koke til den er redusert til en tredjedel. Løken skal da ha blitt myk. Hvis ikke har du på litt vann og lar det koke ned igjen. Nå kan du ta løklagene fra hverandre som en russisk matrjuskadokke. Anrett enkeltvis eller server hele halvdelen som søtsalt tilbehør til hva du vil.Foto: Jørgen Braastad/VG

Selv om Mella riktignok bruker det litt mer ukjente, fulle navnet «kepaløk», så er det helt alminnelig, gammeldags gul eller rød husholdningsløk han snakker om. Den som er så ekstremhverdagslig at vi knapt tenker over den, enda den villig byr seg fram i nettingstrømpe. Den er en av de rimeligste, sunne, grønne matvarer vi har, men blir sjelden lovsunget likevel. Dét er til å grine av, synes Mella.

- Bare tenk hvor ofte vi bruker den. Den er basis i utallige supper og sauser, kjempeanvendelig som tilbehør. Jeg vil anslå den har sin plass i fem av sju middager. Litt synd den får så lite anerkjennelse, sier Mella.

Det var bedre tider for løken før

Løken ble regnet som guddommelig av de gamle egypterne, et symbol på evig liv. Gladiatorene smurte seg inn i dens safter for å stramme musklene. I «Den herlige urteboken fra 1628» blir det sagt at kepaløk har 18 dyder. Blant rådene er: «Blir løk støtt med salt og lagt på vorter, forsvinner disse. Blir løken lagt i kaldt vann en natt og vannet drikkes, fordrives marker hos barn.» Rødløksaft har vært brukt både mot øresus og mot det onde øye.

Løk inneholder blant annet A- og C-vitaminer, samt mineraler. For de som ønsker å passe vekten, er det kanskje fint å vite at den også er kalorifattig, ifølge Medical News Today.

I tillegg er den en kilde til fytokjemikalier, som inneholder antioksidanter, samt krom som kan være med på å kontrollere blodsukkernivået, ifølge The Guardian.

Mella bruker helst løken som tilbehør til middag, «bare tenk hvor søt og god den er i klassikeren stekt løk og karbonade». Han anbefaler å steke og redusere den i en søt substans som honning, lønnesirup eller - hold deg fast - Coca cola, for få fram ekstra mye sødme.

Løk kan brukes på mange vis

- Er du ekstra travel en dag, ikke vær redd for å bruke sprøstekt løk som substitutt. Du kan fint bruke stekt løk i supper og sauser....

- Sprøstekt løk? Som i åttitallslageren?

- Hvorfor ikke? Det er veldig vanlig i asiatisk kjøkken.

Han er kjøkkenhagebokforfatter, birøkter og også kjent som hardcoregitarist fra bandet J.R. Ewing. For tida jobber han på Alfred kafé ved Nobels fredssenter, hvor de satser på kortreist, sesongbasert mat.

- Jeg har en liten annen tilnærming til mat enn kokkeutdannede. Jeg er veldig opptatt av kompost, for eksempel. Hvordan utnytte all mat fra frø til forråtnelse? Vi kan få mer ut av løk, også. Som regel kaster man toppen og ytterste lag, men det kan du fint fryse ned og bruke til å koke grønnsakkraft på. Til slutt? Til slutt har du strålende hønsefôr!

Dette visste du nok ikke om løken

Løk-ånde-sex er forbudt.

I Alexandra i Minnesota i USA finnes en lovparagraf som forbyr menn med ånde som lukter av løk, hvitløk eller sardiner å ha sex med kona. For øvrig er det også forbudt for menn i samme stat å ha sex med levende fisk.

Neruda har skrevet en «Ode til løken»

Chiles store dikter og nobelprisvinner Pablo Neruda (1904-73), kjent for stormende kjærlighetdikt, uttrykker sin brusende kjærlighet til løken slik (oversatt av Kjartan Fløgstad):

I den kokande gryta

sløsar du

med globusen din av frisk mat,

og i den brennande varme olja

vert dei krystallklåre blada dine

skapte om til krølla fjører av gull.

Publisert: 18.02.2015 kl. 11:51
Oppdatert: 18.02.2015 kl. 12:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?