Stor studie: «Junk food» kan gjøre deg deprimert
Deprimerende nyheter til alle som sverger til fet og sukkerrik mat.
Forskere fra Storbritannia, Spania og Australia har undersøkt 41 tidligere studier som har sett på sammenhenger mellom matvaner og depresjon. Funnene deres er tydelige: Et dårlig kosthold kan få langt flere konsekvenser enn bare for vekten.
Ifølge funnene til forskerne kan matvarer som inneholder mye fett eller sukker eller som er mye bearbeidet føre til blant annet kroniske betennelser i hele kroppen – noe som kan påvirke også molekylene i hjernen.
– Et dårlig kosthold øker dermed risikoen for depresjon markant, sier doktor Camille Lassale ved University College London til The Guardian.
Forskerne hevder også at funnene ikke kan forklares med at deprimerte mennesker tenderer til å spise mer dårlig mat enn andre eller at de var deprimerte før studien startet.
Les også: Lær deg å tolke suget etter usunn mat
Totalt 32.908 personer fra Storbritannia, Frankrike, Spania, Australia og USA har vært undersøkt i forbindelse med studiene forskerne har sett på.
Funnene ble nylig publisert i tidsskriftet Molecular Psychiatry, og får støtte fra lederen for Royal College of General Practitioners, som er et organ for allmennleger i Storbritannia.
– Studien viser at det vi spiser kan påvirke den mentale helsen vår, sier professor Helen Stokes-Lampar til avisen.
En av seks voksne i Storbritannia antas ifølge avisen å oppleve depresjon, ofte ved siden av angst. I Norge viser tall fra Folkehelseinstituttet at rundt én av ti vil få en depressiv lidelse i løpet av et år.
Professor Arnstein Mykletun, seniorforsker ved Avdelingen for psykisk helse og selvmord ved Folkehelseinstituttet, er skeptisk til konklusjonen i studien.
– Denne forskningsrapporten oppsummerer tidligere forskning hvor man analyserer sammenhenger mellom hva folk spiser og deres psykiske helse. Konklusjonen er at sunt kosthold er assosiert med bedre psykisk helse. Man prøver i slike studier statistisk å ta høyde for at de som spiser sunt også gjør andre gunstige ting som å trene, ha høyere utdanning og så videre, og slikt forklarer typisk noe av sammenhengen. Jeg er litt skeptisk til om man helt og fullt har klart å ta høyde for slike gruppeforskjeller, sier Mykletun.
Les også: Slik påvirkes kroppen din av sukkerbrus
Han peker videre på at ingen hittil har klart å bevise at bestemte matvarer eller kosttilskudd har noen effekt på den psykiske helsen til folk. Forskningen har fortsatt heller ikke klart å gi noe klart og entydig svar på de underliggende biologiske mekanismene i en slik sammenheng.
– Så om den maten vi spiser har betydning for vår psykiske helse, så skulle man tro at man kunne ta ut noe fra denne maten og putte inn i en pille for å gi en virkning. Det har man aldri klart å bevise, og det har gjort at mange forskere er skeptiske til denne forskningen.
Han legger til at det også finnes kontrollerte eksperimenter som viser at kostholdsendringer virker mot depresjon.
– Problemet er imidlertid at slike eksperimenter ikke kan være blindet, og da har man jo problemet med placebo, altså at det er forventningen til effekt snarere enn dietten som kurerer depresjon. Jeg anbefaler ingen å erstatte psykoterapi eller medisin mot depresjon med diett.
Han mener like fullt at det kun er fordeler ved å spise mindre usunn mat.
– Dersom noen reduserer inntaket av junkfood og begynner å spise sunnere for å forebygge depresjon er det jo uansett ikke farlig om forskning senere viser at det ikke er noen slik sammenheng likevel. Det verste som kan skje er jo bare at man får andre helsegevinster enn for depresjon.