Derfor skal du ikke kaste hvitløk som spirer
Spirende hvitløk smaker ikke like godt som hvitløk uten spirer, men er helt ufarlig å spise.
Hvitløk er satt sammen av mange små løker, eller fedd. Den har en skarp smak som passer nydelig i alt fra brokkolisuppe og spaghetti til flettebrød og reker, og kan enkelt kuttes opp hvis du følger stegene i denne videoen (følg lenke).
Den er også en rimelig liten sak, noe som gjør at det er fort gjort å rive med seg et par ekstra i tilfelle du er det minste i tvil om du har nok eller ikke - noe som ofte fører til en overflod av halvspiste hvitløk i kjøleskapsskuffen.
Hva gjør du når disse hvitløkene plutselig begynner å spire og få grønne tuster som stikker opp av toppen?
- Istedenfor å kaste den kan du skjære av selve spiren, og bruke hvitløken uten problemer. Det er helt ufarlig å spise spiret hvitløk, forteller kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hun fortsetter:
- Spiret hvitløk smaker ikke like friskt som uspiret hvitløk, og den kan ha en litt emmen smak. Derfor kan du for eksempel bruke den i retter som varmebehandles og som ikke krever den skarpe rå smaken av hvitløk, sier kommunikasjonssjefen.
Lager ny løk
Grunnen til at hvitløk spirer er at de gjør seg klar til å lage ny løk.
- Når den har kommet så langt, er hvitløken over sitt aller beste smaksmessig, forteller Byermoen.
Kommunikasjonssjefen råd å gi til deg som er usikker på om hvitløken er bra eller dårlig.
- Kjenn etter om skallet gir etter når du trykker forsiktig. Hvis skallet gir etter kan det være et tegn på at selve hvitløksfeddene er inntørket og overmodne. En bra hvitløk skal kjennes fast og fin ut, sier Byermoen.
Sjekk ut disse oppskriftene du kan lage med hvitløk:
Publisert: 26.09.2017 kl. 17:13
Oppdatert: 22.08.2018 kl. 10:13
Lag deg en gratis konto