Ukens matblogg: Ufattelig god lapskaus

TRADISJONER: Brun kjøtt og hakk grønnsaker, la det kose seg i gryta så blir det fantastisk godt! Foto: Einar Nilsen
TRADISJONER: Brun kjøtt og hakk grønnsaker, la det kose seg i gryta så blir det fantastisk godt! Foto: Einar Nilsen
Magne D. Antonsen

Brun lapskaus er god, ren tradisjonsmat som er enkel å lage og smaker fantastisk.

Ukens matbloggere: Einar Nilsen (41) og Anne Lise Dalene (43)
Bor i Oslo
Har blogget siden 2014
Bloggens mest populære oppskrift er fløyelsgrøt og og gyros som er de mest leste
Foto: Dag Magnus Nilsen
Ukens matbloggere: Einar Nilsen (41) og Anne Lise Dalene (43) Bor i Oslo Har blogget siden 2014 Bloggens mest populære oppskrift er fløyelsgrøt og og gyros som er de mest leste Foto: Dag Magnus Nilsen

- Brun bifflapskaus er ufattelig godt, og veldig lite jålete. Råvarene i lapskausen får lov til å skinne av seg selv, her trenger du ikke mange kryddere og smakstilsetninger. God, ren norsk tradisjonsmat som de fleste tåler og liker, sier matbloggerparet Einar Nilsen og Anne Lise Dalene.

- Lapskaus er mat alle elsker. Det er enkelt å lage, smaker fantastisk, og passer til både hverdags og til fest. Mer anvendelig mat finner man rett og slett ikke. Her får norske tradisjonsrike råvarer virkelig komme til sin rett, uten å bli overkjørt av jålete ingredienser. For oss er dette ren nostalgi og smaken av barndom, sier de.

- Oppskriften stammer fra Einars oldemor, og har dermed vært den gjengse oppskriften i fire generasjoner. Femte generasjon gofler allerede i seg lapskaus, så det ser bra ut med tanke på å videreføre lapskaustradisjonen enda et ledd, forteller Anne Lise.

- Det blir vel ikke særlig lettere enn dette? Det tar litt tid å gjøre ting klart, det tar litt tid å koke den, men alle kan få til dette uten problemer, sier Einar.

- Det er heller ikke noe problem å lage lapskaus til mange personer. Man ganger bare opp oppskriften og sørger for å ha stor nok gryte. Det blir mye skrelling så det er greit å ha skrelleteam til å hjelpe slik at man ikke blir stående med det alene, sier han.

- Det er to ting du må passe på. Det første er å steke løken godt slik at den blir skikkelig karamellisert. Det andre er å sørge for å koke den på såpass lav varme og røre i den underveis slik at den ikke brenner seg i bunnen, sier Einar.

- Ved siden av serverer vi kun flatbrød, smør og noe godt å drikke, sier han.

- Vi blogger sammen for det er fin måte å dyrke interessen vår for matlaging. Selv om vi liker å leke oss med mat fra alle verdenshjørner er det norske mattradisjoner vi er forelsket i, sier paret.

- Dette er oppskriften vi bruker. Den er nok beregnet for ganske storspiste personer, men vi spiser stort sett opp alt når vi lager den. Er man småspist holder den nok til seks, sier Einar.

Les bloggen til Einar og Anne Lise her: Rettipanna.no

1,2 kg bankekjøtt, mørbrad, høyrygg eller lignende

3 store gule løk

I overkant av 1 kilo poteter

I underkant av 1 kilo gulrøtter

Salt og pepper

Smør til steking

Vann

Einar og Anne Lise bruker omtrent 2,5 timer på å lage denne lapskausen med mørbrad. Det kommer litt an på hva slags kjøtt du bruker og hvor lang tid kjøttet bruker på å bli skikkelig mørt. Med høyrygg kan kjøttet godt få litt lenger tid på seg.

Skjær kjøttet i terninger og brun kjøttet i en panne. Salte og pepre kjøttet under bruning. Kok ut panna med vann mellom hver gang du har nytt kjøtt i panna og hell kjøttkraften i en stor gryte sammen med det ferdigstekte kjøttet. Da får du med all den gode smaken som er i panna når du steker kjøttet.

Skjær løken i skiver og stek dette til løken får en brun farge. Ha dette oppi gryta sammen med kjøttet.

Hakk poteter og gulrøtter i terninger og ha det sammen med kjøttet og løken.

Fyll opp med kaldt vann slik at vannet står ca 3/4 opp til kanten av ingrediensene. Kok i ca. 1 – 1 ½ time, rør skikkelig om i gryta ofte slik at lapskausen tykner.

Smak til med salt og pepper.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?