Dette spiste vi i 2016: Årets mest populære mattrender og matvarer

23. desember 2016Aktuelt
RUND MAT: Både bollemat og donuts har vært populære i 2016. Ja, takk, begge deler, sier vi. Foto: Aicha Bouhlou/Sara Johannessen.
RUND MAT: Både bollemat og donuts har vært populære i 2016. Ja, takk, begge deler, sier vi. Foto: Aicha Bouhlou/Sara Johannessen.

I 2016 har vi spist gatemat og donuts. Og blitt enda mer opptatt av å spise mindre kjøtt.

I 2015 begynte vi (igjen) med hjemmesylting, vi fikk dilla på grøt og avokado på toast - og begynte å kjøpe matkasser og street food fra food trucks. Selv om ingen av disse tingene har gått av moten i 2016, er det også andre ting vi har vært opptatt av i matverden dette året.

I 2016 har det gått i fargerike donuts og fantastiske bryllupskaker. Vi har lært oss å lage melk på nøtter og mat i boller. Og vi er fortsatt opptatt av å spise mat som er produsert på en bærekraftig måte, og med det, mindre kjøtt.

Dette er det vi har vært mest opptatt av på matfronten i 2016:

1. Street food

GATEMAT: Kylling og svineribber henger i vinduene på gatematbodene i Saigon. Foto: Nils Bjåland.
GATEMAT: Kylling og svineribber henger i vinduene på gatematbodene i Saigon. Foto: Nils Bjåland.

I fjor poppet det opp food trucks i de store norske byene. I hovedsak serverer disse matvognene gatemat. Men det er ikke lenger bare på gaten du får street food. «Street food» er egentlig bare et samlebegrep for mat som er lett og rask å servere - og lett og rask å spise - og som du tradisjonelt fikk kjøpt i boder på gaten. Gatemat har alltid vært typisk for sitt land og sin region - i Mexico var det tacos, i Hellas gyros, i Vietnam bánh mì og i Tyskland pretzler - så har de funnet veien både over landegrensene og inn på både restaurantkjøkken og i private hjem. Så mange som 2,5 milliarder mennesker spiser gatemat hver dag - og i dag er det nesten 6.000 forskjellige kokebøker å få kjøpt med gatematoppskrifter. Søk på Google etter gatemat har økt med 120 prosent det siste året og #streetfood brukes i gjennomsnitt 25.000 ganger i måneden i sosiale medier, ifølge The Food People.

2. Poke og annen mat i boller

Mat i boller - eller bowl food - har vært en av de store snakkisene i 2016. Fordelen med det er vel at alt kan serveres i en bolle. Grøt er naturlig bollemat, suppe og gryter kommer uansett i boller, men også sushi kan serveres i bolle. Eller kanskje heller sashimi, som legges i en bolle over ris og grønnsaker. Smoothies har også gjort det stort i bolleformat med forskjelllige toppinger.

Start dagen med en deilig smoothie bowl



Den mest populære bollematen i 2016 har allikevel vært poké. Fiskebiter servert over ris, i en bolle selvfølgelig, med en pokesaus laget på soyaaus og sesamolje og toppet med avokado, mango, vårløk, nøtter, furikake og sesamfrø.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

3. Fantastiske bryllupskaker

Vi har hatt dilla på cakepops og cupcakes i flere år. Og mange har også tatt bursdagskakene et steg videre og lager avanserte fondant-dekorasjoner eller «naked cakes» i flere etasjer. Nå skal også bryllupskakene imponere enda mer enn tidligere. Det holder ikke med en marsipankake i fem etajer eller en moussekake med sjokoladesvane lenger. Nå skal bryllupskaken være (nesten) like flotte som brudekjolen - vi snakker marmorkaker med gulldetaljer, glasur som ser ut som mineralsteiner, tårn av donuts (se under) eller temakaker med illustrasjoner fra brudeparets favorittfilm.

4. Magevennlig mat og melkefri melk

FODMAP er egentlig navnet på et karbohydrat, som det er vanskelig for tynntarmen å absorbere. Og Lav FODMAP-dietten er egentlig utviklet for de som er særlig plaget av dette (har IBS - irritable bowel syndrom - som er en diagnose som skal settes av en lege), og lett får vondt i magen eller blir oppblåst når de spiser mat som inneholder disse karbohydratene. Dietten dreier seg i hovedsak om å kutte ut en del matvarer som har høy FODMAP-innhold, som en del korn, noe nøtter, frukt og grønnsaker og mange meieriprodukter og erstatte dem med «snillere» alternativer.

En av tingene som har vokst frem fra denne diettene er alternative melkeprodukter - du kan nemlig få melk laget på soya, hemp, ris og mandler i de fleste matbutikker i dag. Eller eventuelt lage mandelmelk hjemme selv. Og selv om vi på ingen måte anbefaler å kutte ut hele matvareprodukter fra kostholdet, kan det være morsomt å prøve nye produkter - som bananmelk i morgenkaffen.

5. Donuts

GLEDE MED HULL: Donuts har gjort sitt inntog i Norge, Og nei, det er ikke det samme som smultringer. Foto: Sara Johannessen.
GLEDE MED HULL: Donuts har gjort sitt inntog i Norge, Og nei, det er ikke det samme som smultringer. Foto: Sara Johannessen.

Donuts er kanskje ikke en nyhet på verdensbasis. Faktisk sies det at de spiste donuts i USA allerede på slutten av 1800-tallet. Men selv om amerikanerne har feiret den runde søtsaken med National Donut Day siden 1938, og noen amerikanske småbyer har så mye som 25 donut shops per 100.000 innbyggere, har ikke donut vært på menyen på særlig mange norske caféer og bakerier før i år. Men nå har den altså kommet.

Donut-en har poppet opp på norske bakeblogger og Instagram-kontoer i året som har gått, og australske Talor Browne har hatt kjempesuksess med popup-donut-butikken Fryd i Oslo i høst. Faktisk står folk i opptil en time i kø for å få kjøpt ferske donuts.

6. Nesten kjøttfri

For kjøttelskere som allikevel ønsker å kutte ned på inntaket av animalske produkter har 2016 vært et godt år. Vi har fått et nytt ord for de som ikke ønsker å bli fullblods vegetarianere: Fleksitarianer. En fleksitarianer er en som spiser vegetarisk oftere enn ikke, men som allikevel unner seg en saftig biff eller burger en gang i blant.

I tillegg har vi i år sett burgeren som «blør» selv om den er laget kun av grønnsaker. Det er selskapet Impossible Foods som har satset hardt på å fremstille en burger som er 100 prosent vegetarisk, men allikevel ser ut som, blør som og smaker som kjøtt. Norske matbutikker har satset hardere på vegetariske alternativer, og du får kjøpt kjøttfrie alternativer til både tacofyllet og burgerne hos mange av dagligvarekjedene.

Beklager, denne Instagram-posten er ikke lengre tilgjengelig

Kilder: Broadsheet.com, Goodfood.com.au, BBC Good Food, Eater, Global Food Forums, Forbes, Delish, Google.

Publisert: 23.12.2016 kl. 11:06


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?