Her er Tina Nordströms beste hverdagsretter - få hennes favorittoppskrifter
Den kjente TV-kokken husker sjeldent de store måltidene, men heller de små tingene. Glede for Tina kan være en perfekt fritert fisk eller noe som enkelt som en god avokado.
Det er over tolv år siden Tina Nordström (41) dukket opp på TV-skjermen med sitt skånske og sjarmerende vesen, først på SVT og deretter NRK. Og forholdet til Norge har bare blitt bedre med årene. Tidligere i sommer tilbrakte hun mye tid til og fra Norge, hvor hun har spilt inn store deler av en ny sesong av matprogrammet «New Scandinavian Cooking».
– Jeg har vært mye på locations og reist masse i Norge – alt fra Hardanger til Lofoten – og alltid følt meg velkommen i Norge, forteller Tina.
I tillegg til TV-produksjoner har hun gitt ut seks kokebøker, eller «barn» som hun kaller dem. Den siste boken «Tina – slik lager du min aller beste mat» er den tykkeste hittil, og er som en egen matbibel.
Sjekk Tinas tre beste hverdagsoppskrifter til sensommeren lenger ned i saken!
Klarer seg ikke uten sitron
De brukte et halvt år på å lage boken som inneholder over 200 oppskrifter – rettere sagt Tinas beste oppskrifter gjennom tidene. Underveis var det flere retter hun ble forbannet på som hun bare måtte forkaste. Det skal imidlertid ikke mye til for å glede henne heller.
– Det er ikke de store måltidene jeg husker, men de små tingene. Gleden kan være en perfekt fritert fisk, å dyppe en bakt rødbete i en god saus eller bare det å drysse litt sitron over en avokado. Det er de gangene jeg tenker; helsike, så godt!
I dag bor hun på hjemstedet Ramlösa i Helsingborg, stedet som produserer den svenske varianten av Farris, sammen med mannen Martin og barna Albin (7) og Elise (4). Hjemme er det ofte mannen som lager middag, men får barna velge vil de helst spise pizza eller taco.
– Selvfølgelig spiser vi slikt hjemme hos oss, vi kjøper også pizza ute. Jeg synes det er viktig å lage mat, men av og til spør barna om vi ikke bare kan spise smørbrød – det spiser de nemlig veldig sjeldent, ler hun.
Tobarnsmoren tror på å forenkle hverdagen, men likevel lage god og enkel hverdagsmat.
– I dag blir det elgkaker til middag, og med fruktsalat til dessert er det lett å glede barna.
Det er imidlertid én matvare hun og resten av familien ikke klarer seg uten.
– Sitron må jeg alltid ha! Jeg griller den, spiser den som den er og har den i drikkevannet. Barna elsker sitron, så det har vi alltid på kjøkkenet, forteller TV-kokken.
Fra restaurant til TV
I Norge er Tina for tiden et kjent ansikt på Kiwi-reklamene med sine egne produkter. Hun mener imidlertid forskjellen mellom norsk og svensk mat er like stor som nordmenn og svensker.
– Vi er jo ulike, og det er det som er så gøy. Norge er et vanskelig land å reise i, men det er lett å få tak i norske råvarer fra fjern og nær. I Sverige har vi fylte butikker med god tilgang til råvarer, men vi er derimot ikke like flinke til å ta vare på de svenske råvarene, konstaterer hun.
For den rutinerte TV-kokken var det intet stort steg å tre inn i restaurantverden. Hun vokste opp i etasjen over et vertshus i Ramlösa drevet av foreldrene hennes. Siden hun ikke likte skolen og følte seg hjemme blant kasseroller og matlukt, ble det helt naturlig å jobbe på restaurant.
– Jeg tenkte «jeg kan gjøre dette en periode og så se an», men så ble jeg værende på kjøkkenet.
I dag kokkelerer hun imidlertid ikke mat på samme måte på jobben lenger. Hverdagen å stå på restaurant til å lage mat på innspilling forklarer hun som to vidt forskjellige ting.
– Det er mange som vil bli TV-kokker, men det de ikke tenker over er at jeg jobbet ti år som kokk før jeg begynte på TV. Jeg har jobbet veldig hardt for å komme dit jeg er i dag, og jeg fortjener dette, forteller Tina.
– Hva er ditt tips til de som vil inn i kokkebransjen?
– Du trenger ikke bare å stå på kjøkkenet for å jobbe med mat eller som kokk. Reisen inn i kokkebransjen er uansett det mest fantastiske du kan gjøre. Det er litt gammeldags, men du må fortsatt jobbe deg oppover uansett hvilken utdanning du har.
Her er Tinas enkle favorittoppskrifter til sensommeren (alle med litt sitron):
– Jeg elsker denne type mat, som er enkel, men ser lekker ut. Her har jeg i mye sitron, som gjør at dressingen blir kremete og mer enn bare god. Dette kan virkelig alle få til, ingen kan mislykkes med denne. Salaten er fin på sommertid eller når du lengter etter sommeren. Den passer for eksempel godt til grillet svinekjøtt.
– Gnudi er italiensk «hurtigpasta» laget av ricotta og durumhvete. Her trenger du ikke pastamaskin eller kjevle, det er bare å rulle små boller av deigen. Enkelt og fantastisk godt med bakte tomater og brunet smør.
– Dette er perfekt mat å servere gjester og er enkel å forberede dagen før. Sløyfer du baconet, blir det en vegetarrett. Ellers er potetene utrolig godt til fisk eller grillmat nå på sommeren.
Vis oss dine beste hverdagsretter på Instagram og merk bildet med #godtno, så plukker vi deg kanskje til forsiden.
Publisert: 08.08.2014 kl. 16:03
Oppdatert: 09.08.2014 kl. 15:35
Lag deg en gratis konto