Gladmat-sjef Mona Vervik: - Jeg er kjent for å være en dårlig kokk

22. juli 2017Aktuelt
FESTIVALGENERAL: Mona Vervik, daglig leder i Gladmat. Foto: Mari Hult/Gladmat
FESTIVALGENERAL: Mona Vervik, daglig leder i Gladmat. Foto: Mari Hult/Gladmat

Å dele et måltid handler om mye mer enn maten, sier Mona Vervik på tampen av sin syvende Gladmat-festival. 

Gladmat-festivalen, den nittende i rekken, er inne i sin siste dag i Stavanger. Mona Vervik har vært daglig leder for matfestivalen siden 2011. Rundt 250 000 gjester fra 80-90 nasjoner har vært innom årets festival i strålende sommervær, som i år har hatt temaet "spise sammen". Restauranten Renaa vant årets Gladmatpris.

Hva er det som er så bra med å spise sammen, egentlig?

- Å dele et måltid er godt for mye – det å være sammen har god helseeffekt, det kan være en god måte å bli kjent med hverandre og med andres kulturer. Vår oppfordring er å legge lista lavt. Som det heter i en svensk film: Heller spise grøt sammen enn biff alene. Verdiene handler om mer enn maten. Å lage mat til noen er en måte å gi omsorg på, å være gjest er en måte å få omsorg på. Å dele et måltid handler om mye mer enn ernæring og smak, sier Vervik.

Gladmat-generalen heier på langbord. Og under festivalen har det blitt mange av dem. Det fineste, synes Vervik, er langbordet i den 900 år gamle Domkirken hvor 100 mennesker med ulike religioner og livssyn ble samlet om et fredsmåltid – Peace of cake.

- Et strålende måltid, sier hun.

Saken fortsetter under bildet

STEMNINGSRAPPORT: Folkeliv på festival. Foto: Gladmat
STEMNINGSRAPPORT: Folkeliv på festival. Foto: Gladmat

Det ryktes at du har veldig lav terskel for å invitere folk hjem til deg, sette en gryte på bordet og så kan folk bare komme.

- Jeg er kjent for å være en veldig dårlig kokk, ler hun.

- Men jeg er veldig glad i å sitte rundt et bord, å samle venner og familie. De middagene der alle har med seg litt hver er veldig kjekt. Jeg er opptatt av å senke stressfaktoren og heller ha fokus på å være sammen og dele et måltid. De gangene det har vært kulinariske høydepunkter hos meg, og det har det, så har jeg hatt kokk.

Spiser du noen gang alene?

- Jeg gjør det, men spiser helst sammen med andre. Når man har voksne barn som har flyttet ut, empty nest, så spiser man gjerne mer alene. Det kan ha dårlig effekt på helse. Det er viktig å ta initiativ sånn at ikke alle sitter inne og spiser i hvert sitt hus. Spis med naboer og venner.

Hva er du stoltest av at du har fått til på de seks årene du har drevet Gladmat?

- Jeg er stolt over å ha utviklet festivalen faglig og fått til så mange gode samarbeid. Det er et stort fellesskapsprosjekt, og jeg liker å bygge lag. Jeg blir rørt av de 100 frivillige som deltar hvert år. Samarbeidet med restaurantene og kokkene har vært utrolig inspirerende og har gjort Gladmat til en stor matfest som skaper verdier for hele byen.

Hva er det fineste med festivalen?

- Å få kunne vise fram Stavanger på sitt beste, og legge til rette for at folk får smaken på noe nytt. Det er veldig fint å være meg under Gladmat. Publikum er veldig takknemlige for at vi arrangerer fest hvert år. Det har vært noen fantastiske dager med minnerike opplevelser jeg kommer til å ta med meg videre.

Hva har vært høydepunktet under årets festival?

- Det er mange, alt fra fellesvielse med 10 damer og 8 menn i Domkirken hvor Gladmat bød på kunstferdige kaker, til arrangementene for eldre, til glade hvin fra unger som fryder seg over å lage egen iskrem, til mange gode samtaler rundt mange langbord. Det beste er å se at folk har det kjekt og at vi har truffet med temaet «sammen om måltidet».

Hva skal du gjøre nå da?

- Vi skal levere byen tilbake i samme stand som vi fikk låne den i. Etter det skal jeg sove. Så skal jeg bruke tid på familien som jeg har forsømt litt, og så blir det ferie.

Og så håper du kanskje at noen inviterer deg på middag?

- Ja! Jeg kommer til å være sulten, for jeg har ikke rukket å spise så mye under festivalen.

Publisert: 22.07.2017 kl. 15:55


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?