Stor oversikt: Her er sommerens matfestivaler

MATGLEDE: Det er råder liten tvil om at både kokker og besøkende er i godt humør på sommerens matfestivaler. Her: Gladmat i Stavanger. Foto: Gladmatfestivalen
MATGLEDE: Det er råder liten tvil om at både kokker og besøkende er i godt humør på sommerens matfestivaler. Her: Gladmat i Stavanger. Foto: Gladmatfestivalen
Maria Tveiten Helgeby

Fra Gladmat i Stavanger, til Smak i Tromsø. Vi har samlet våre festival-favoritter.

Matfestivaler er noe av det aller beste med sommeren, og det popper stadig opp nye rundt omkring i landet - til stor glede for alle oss matglade. Og mye tyder på at det er mange av oss: Gladmat-festivalen i Stavanger trekker hele 250.000 personer hvert år, mens Matstreif i Oslo trakk 160.000 i 2013!

I matgledens ånd har vi samlet ni av våre matfestival-favoritter, så du unngår å gå glipp av dine.

Så finn fram kalenderen, og planlegg sommerens store mathendelser:

Foto: Gladmatfestivalen
Foto: Gladmatfestivalen

Gladmat er Nordens største matfestival, og arrangeres i år for 17. år på rad. Det er over 100 utstillere på festivalen, og blant aktivitetene man kan gjøre finnes blant annet grillkurs, sjokoladeverksted for barn, og ost- og vinsmaking.

I hjertet av Trondheim holder Oi! Trøndersk Matfestival. Denne festivalen er nå Norges ledende lokalmatfestival, og feirer i tillegg tiårsjubileum i år. I fjor kom over 150.000 til denne trønderske matfesten.

Foto: Geir Olsen/VG
Foto: Geir Olsen/VG

Et mekka for alle øl-elskere. Bryggerifestivalen holdes i sammenheng med Oi! Trøndersk Matfestival, men fokuserer på spesialøl og håndbrygget øl fra bryggerier i Midt-Norge. Skål!

Foto: Nils Bjåland/VG
Foto: Nils Bjåland/VG

På Høvik, rett utenfor Tom Victor Gausdals Strand Restaurant, holdes årlig NM i barbecue - i 2015 for fjerde år på rad. Så hvis du er glad i grilling, smokere, pølser, ribs og alt mulig digg, er dette stedet å være. PS. Norgesmesterskapet er åpent for alle, både profesjonelle og hobbygrillere. Så hvis du kjenner det rykke i grillefoten, er det bare å melde seg på.

Denne matfestivalen skiller seg ut ved at det holdes arrangementer i hele regionen, og i alle kommunene. Blant aktivitene finner man en kulinarisk byvandring i Melbu, matkurs med mat fra fjæra, og et fokus på samisk mat.

Foto: Marit Rasmussen/NTB scanpix
Foto: Marit Rasmussen/NTB scanpix

Den Norske Matfestivalen holdes i vakre Ålesund over fire dager i august. Festivalen hadde sin spede begynnelse i 1984, og holder nå ofte forskjellige norgesmesterskap. I år konkurreres det i NM i klippfisk.

Foto: Hanne Buxrud/VG
Foto: Hanne Buxrud/VG

Norges største lokalmatfestival, og i tillegg i nydelige Bergen. I år holdes matfestivalen både på Koengen og på Festningen, så her er det bare å forberede seg på mye god mat og drikke.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Matstreif holder til i Oslo, og nå både på Rådhusplassen, Aker Brygge og Tjuvholmen. Det vil si mange, MANGE boder med pur matglede. I løpet av festivalen holdes blant annet NM i Baking, NM i Sjømat og NM i Østersåpning!

Denne matfestivalen holdes i Nordens Paris, altså Tromsø, og har fokus på lokal råvareproduksjon og mattradisjoner. Selv om festivalen ble arrangert for første gang i 2013, hadde de likevel rundt 50.000 besøkende i fjor. Hvem vet hvor mange som kommer i år?

Hvilke matfestivaler skal du besøke i år? Kom gjerne med tips!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?