Slik lykkes du med marinader til grillmat

6. mai 2016Aktuelt
ETTER STEKING: Med sukkerholdige marinader er best å pensle på til slutt, også bør du snu kjøttet raskt, ellers blir det brent. Foto: Jon Krog Pedersen
ETTER STEKING: Med sukkerholdige marinader er best å pensle på til slutt, også bør du snu kjøttet raskt, ellers blir det brent. Foto: Jon Krog Pedersen

Marinader kan heve smaken betraktelig, og det trenger ikke være avansert for å smake godt. Her får du tipsene til hvordan du marinerer med suksess.

Sommeren er synonymt med grillsesong. Marinader tilfører både kjøtt og fisk ekstra smak, men det er noen ting som er viktige å huske på for å få et godt resultat.

Godts huskokk Lise Finckenhagen deler her sine tips og triks:

1. Velg beholder med omhu

En vanlig ingrediens i marinade er syre, for eksempel i form av sitronjuice eller rødvin. Derfor bør du ikke bruke aluminium-, kobber- eller jernbeholdere til marineringen.

– Dette kan gi marinaden er ugrei farge og gjøre at kjøttet smaker bittert, forteller hun.

2. Mariner over natten for mest smak

Skal kjøttet marineres lenge bør det settes kaldt. Kjøtt kan gjerne marineres natten over for å trekke til seg mest mulig smak.

Har du derimot dårlig tid er det like greit å la kjøttet stå på benken.

– Har du det travelt og bare rekker å marinere i en halvtime eller times tid mens du lager maten, bør den stå på benken. Da trekker kjøttet til seg aroma fortere, sier Finckenhagen.

2. Pass på bakterier fra råvarer

Marinade som har vært i kontakt med rått kjøtt eller fisk må gis et rakst oppkok først, for å drepe bakterier.

3. Påfør sukkerholdige marinader til slutt

Skal du bruke marinade med mye sukker i, er det best å påføre denne til slutt. Hvis ikke kan marinaden fort bli brent.

– Skal man for eksempel ha på en glaze er det best å vente til slutten av steketiden, forteller hun.

4. Salt trekker ut fukt

Inneholder marinaden mye salt, er det lurt å ikke marinere kjøttet for lenge. Salt trekker nemlig ut fuktigheten.

5. Fisk og kjøtt bør behandles forskjellig

Når det gjelder fisk anbefaler Finckenhagen å heller pensle marinade eller en smaksrik olje på fisken underveis, eller mot slutten av steketiden.

Du må også passe på dersom marinaden inneholder mye syre.

– Syre setter i gang en kokeprosess på fisk, blir den liggende lenge blir fisken kokt på overflaten, advarer Finckenhagen.

Dette kan gjøres med hensikt. Her er en oppskrift på ceviche av laks, der syren fra lime «koker» laksen:

Publisert: 06.05.2016 kl. 11:14
Oppdatert: 24.06.2016 kl. 09:20


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?