MICHELIN - Her er Norges stjernerestauranter

26. februar 2015Aktuelt
STJERNERESTAURANT: Maaemo fikk to stjerner for første gang i 2012. Foto: Frode Hansen / VG
STJERNERESTAURANT: Maaemo fikk to stjerner for første gang i 2012. Foto: Frode Hansen / VG
AvMaria Tveiten Helgeby, Pia Cecilie VabroogHege Lyngved Odinsen

I dag kom historiens første Guide Michelin for nordiske land. Det ble ingen nye stjerner på de norske restaurantene, mens Lille B mistet sin Bib Gourmand.

Maaemo beholdt sine to stjerner, mens Ylajali, Fauna og Statholdergaarden beholdt sin ene stjerne. Dette kom fram i en pressemelding Michelin sendte ut i dag klokken ni. Flere har i etterkant reagert på at ingen restauranter utenfor Oslo fikk stjerne, blant annet Eyvind Hellstrøm som uttalte at det ikke burde ha blitt lansert en nordisk Michelin-guide.

I tillegg til stjernene, beholdt to Oslo-restauranter Bib Gourmand: Restauranteik og Oro Bar & Grill. Dette tildeles restauranter som tilbyr gode måltider til en rimeligere pris. Lille B mistet sin Bib Gourmand, som de ble tildelt for første gang i 2014.

Se de andre nordiske stjernene nederst i saken.

Det var knyttet stor spenning til om Maaemo kom til å få tre stjerner i årets guide, og et stort pressekorps hadde møtt opp utenfor Oslo-restauranten.VGs restaurantanmelder André Blomberg-Nygård synes det er trist at det ikke kom noen nye stjerner til norske restauranter.

- Det er beklagelig at det ikke er noen nyheter i Norge. Norge blir hengende så langt etter, sier Blomberg-Nygård til VGTV direkte utenfor Maeemo.

Restaurantanmelderen mener guiden nå mister sin kredibilitet, blant annet fordi forhåndsfavoritten Fäviken i Sverige ikke ble tildelt stjerne.

– Min umiddelbare reaksjon på guiden er at den nye Norden-guiden ikke skiller seg så mye ut fra det Michelin har presentert tidligere. En guide som skal dekke Norden, og ikke får med seg fantastiske Fäviken i Sverige, blir ikke representativ for det den nordiske regionen faktisk leverer av særdeles gode matopplevelser, sier Andrè Blomberg-Nygård til VG.

Han etterlyser også stjerne til Daniel Berlin i Skåne og BIB til Saltimporten i Malmø.

Ingen stjerner utenfor Oslo

På forhånd hadde flere spådd at vi kom til å få se stjerner utenfor hovedstaden, med restauranten RE-NAA (Stavanger), Credo (Trondheim) og Lysverket (Bergen) som mulige kandidater.

Kjøkkensjef ved Lysverket, Cristopher Haatuft, omtaler det som «et skikkelig antiklimaks».

- Min første reaksjon var «jaja, nå kan jeg sove igjen», men det er et skikkelig antiklimaks - selv om det egentlig var forventet, sier Haatuft til Godt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

INGEN STJERNE: Sven Erik Renaa ved Stavanger-restauranten RE-NAA var en av forhåndsfavorittene, men endte opp uten stjerne i årets utdeling. Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG
INGEN STJERNE: Sven Erik Renaa ved Stavanger-restauranten RE-NAA var en av forhåndsfavorittene, men endte opp uten stjerne i årets utdeling. Foto: Øyvind Nordahl Næss/VG

Kjøkkensjefen sier han ikke er skuffet, men at det hadde vært gøy med noe nytt.

- Det er mest skuffende at det ikke har skjedd noe i Oslo, for det er jo ikke slik at det ikke har skjedd noe i Oslos restaurantliv det siste året, sier Haatuft.

I Trondheim var Credo et av stedene som ble nevnt som en mulig kandidat for omtale i den nye guiden. Men eier og sjefskokk Heidi Bjerkan har ikke sett snurten av Michelins folk i Trondheim og er ikke overrasket over at de ikke ble nevnt på de nye Michelin-listene.

Bare to nye byer trekkes frem i den nye nordiske Michelin-guiden, Malmø og Århus.

– Hvis dette skal bli en god nordisk guide må Michelin-inspektørene også komme seg ut av de store byene, sier Heidi Bjerkan.

Fornøyd

Esben Holmboe Bang er kjøkkensjef på Maaemo, som er Norges eneste tostjerners restaurant. Det har blitt spekulert i om Oslo-restauranten nå skulle få sin tredje stjerne, som første norske - og nordiske - restaurant i historien. Slik ble det altså ikke, men Holmboe Bang er strålende fornøyd for dét.

- Det er fantastisk. Å være den eneste med to er en kjempebragd. Det er mye jobb. Stemningen er veldig god. Det har vært mye hype, men to stjerner er fantastisk bra. Det vi jobber med er å definere oss selv hver eneste dag. Vi er ekstremt stolte, sier Holmboe bang til VGTV utenfor stjernerestauranten.

To stjerner til tross, noe stor feiring blir det ikke.

- Selv skal jeg til Stockholm. Ellers blir det vanlig service på restauranten. Men de tar et glass Champagne etter vanlig service, forteller en fornøyd Holmboe Bang.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Maaemos kjøkkensjef: - Vi er veldig stolte

- Bør dra til Stavanger

Björn Svensson hos bejublede Fauna sier han er veldig glad for at de beholder sin stjerne i Michelin-guiden.

- Dere drømte ikke om en stjerne nummer to?

- Nei, nei, nei, overhodet ikke, sier Svensson krystallklart.

- Hva synes du om at det er så lite nytt i den nordiske guiden?

– Nei, jeg vet ikke hvordan guiden jobber, så det er litt vanskelig å uttale seg om. Men jeg mener at alle de som lager god mat, uansett om de holder til i store byer eller på mindre steder, bør få sin belønning, sier Björn Svensson.

- Hvor ville du anbefale Michelin-anmelderne å dra?

– Jeg synes de bør reise til Stavanger og besøke Ren-aa, de har noe veldig spennende på gang, sier Svensson til VG.

Nordisk kjøkken endelig på kartet

Lanseringen av en egen nordisk guide har ført til spekulasjoner om hvorvidt det endelig er slik at den nordiske regionen har mange nok gode restauranter til at det er på tide med en egen guide, og om Michelin nå tar den nynordiske mattrenden på alvor.

Michael Ellis, direktør i Guide Michelin, bekreftet i går, onsdag, at deres agenda er å reflektere det som foregår i matverden på best mulig måte, og at det er svært mye spennende som skjer i det nordiske kjøkkenet nå.

- Det nordiske kjøkkenet er mye mer dynamisk nå, det er mye som skjer og det er mange unge, og ikke fullt så unge, kokker som er flinke til å gå ut og hente lokale råvarer samtidig som de tar i bruk nye, innovative metoder i tilberedningen, sa Ellis til Godt da.

Stenger dørene

I fjor fikk fem Oslo-restauranter stjerne i guiden: Maaemo (2), Statholdergaarden (1), Ylajali (1), Fauna (1), og Bagatelle (1) - som nå har stengt. Dette var Ylajali og Faunas første stjerne i guiden, mens både Maaemo og Statholdergaarden beholdt sine fra forestående år.

Esben Holmboe Bangs Maaemo fikk sine to stjerner i guiden for første gang i 2012, bare 15 måneder etter at de hadde åpnet. Bent Stiansens Statholdergaarden, på sin side, har beholdt sin stjerne i guiden siden 1998.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ÈN STJERNE: Björn Svensson og Jo Bøe Klakegg står bak Restaurant Fauna som fikk sin første Michelin-stjerne i fjor. Foto: Mattis Sandblad/VG
ÈN STJERNE: Björn Svensson og Jo Bøe Klakegg står bak Restaurant Fauna som fikk sin første Michelin-stjerne i fjor. Foto: Mattis Sandblad/VG

Det er flere grunner til at det har vært knyttet stor spenning til dagens utdeling av stjerner. I tillegg til muligheten for flere stjerner både i og utenfor hovedstaden, har en også lurt på hva som kom til å skje med Restaurant Ylajalis stjerne.

Ylajali, med Even Ramsvik som kjøkkensjef, kunngjorde nemlig for én uke siden at de har bestemt seg for å stenge dørene i desember 2015. Dette bare ett år etter at de fikk sin første stjerne i guiden.

- Det hadde vært hyggelig å få stjernen ut året, men jeg tør ikke spekulere i om dette vil påvirke utdelingen, sa Ramsvik til Godt da.

Delte meninger

Tidligere i uken snakket Godt med en rekke toppkokker for å høre hva de trodde kom til å skje ved slippet av den nye nordiske Michelin-guiden. Mens Tom Victor Gausdal og Lars Erik Underthun trodde RE-NAA skulle bli tildelt sin første stjerne, mente Sven Erik Renaa, Christopher Haatuft og Heidi Bjerkan at stjernene kom til å forbli i Oslo.

- For å være helt ærlig tror jeg ikke Michelin-inspektørene har vært så mye rundt og spist i Norge, sa Renaa da.

I følge Ellis, på den annen side, er det ikke slik at kokkene og restaurantene kunne vite om de hadde hatt inspektører på besøk. - De ville ikke ha visst det. Vi annonserer ikke at vi har vært der.

Videre trodde flere at Maaemo, som fikk to stjerner i Michelin-guiden året etter at de åpnet, skulle få tre stjerner, og med det bli Norges første restaurant med guidens høyeste anerkjennelse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FEIRING: Slik så det ut da Even Ramsvik og Ylajali fikk sin første stjerne i 2014. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
FEIRING: Slik så det ut da Even Ramsvik og Ylajali fikk sin første stjerne i 2014. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Guide Michelin

  • Den første Michelin-guiden kom i 1900, den ble produsert på intitiativ av dekkprodusenten Michelin og formålet var å vise bilister rundt på veiene, med informasjon om overnattings- og spisesteder og servicestasjoner, og dermed gjøre det lettere å bruke bilen som transportiddel.
  • I 1926 innførte de en stjerne for å markere at maten på et sted var særlig god. To og tre stjerner kom til i årene etterpå.
  • I dag betyr én stjerne at det er en «eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori», to stjerner betyr at den er «verdt en omvei», mens tre stjerner at restauranten er «verdt en reise i seg selv».
  • Restaurantene besøkes av anonyme inspektører en eller flere ganger over en periode på flere måneder. Inspektørene har ofte uttdannelse og erfaring fra restaurant- eller hotellskoler.
  • I år kommer historiens første nordiske Michelin-Guide: «Guide Michelin Nordic Countries».
  • Norge har per i dag fire stjernerestauranter: Maaemo (to stjerner), samt Statholdergaarden, Ylajali og Fauna (alle én stjerne). Bagatelle hadde også én stjerne til restauraten stengte i 2014.
  • I tillegg til stjernene deles det også ut Bib Gourmand - en utmerkelse for restauranter som serverer god mat til rimelige priser. Her i Norge har vi tre restauranter med denne utmerkelsen: Lille B, restauranteik og Oro Bar & Grill.

Kilde: Michelin

Disse fikk stjerner i Norden

SVERIGE

2 stjerner i Stockholm : Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, og Oaxen Krog (Ny).

1 stjerne i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakllaren og Volt (Ny).

1 stjerne i Gøteborg: Thörnströms Kök, 28+, Sjömagasinet, Bhoga, Koka (Ny) og SK Mat & Människor (Ny).

1 stjerne Malmø (Ny): Ambiance à Vindåkra (Ny), Bloom in the Park (Ny) og Vollmers (Ny).

Bib Gourmand Stockholm: Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök, Ulla Winbladh og Lilla Ego (Ny).

Bib Gourmand i Gøteborg: Familjen.

Bib Gourmand i Malmø (Ny): Bastard (Ny) og Sture (Ny).

DANMARK

2 stjerner i København : Noma, Geranium og a|o|c (Ny).

1 stjerne i København: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.

1 stjerne i Århus (Ny): Frederikshøj (Ny), Gastromé (Ny) og Substans (Ny).

Bib Gourmand i København: L’Altro, Bror, Enomania, Famo, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto og Rebel.

Bib Gourmand i Århus (Ny): Hærværk (Ny) og Pondus (Ny).

FINLAND

1 stjerne i Helsinki: Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo og Olo.

Bib Gourmand i Helsinki: Boulevard Social, Emo, Farang, Gaijin og Pure Bistro

Kilde: Pressemelding Michelin

Publisert: 26.02.2015 kl. 08:23
Oppdatert: 26.02.2015 kl. 14:59


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?