Slik kan du bruke champagne i maten

29. desember 2014Aktuelt
EDLE DRÅPER: Sprudlende bobler er godt i glasset. Noen dråper i sausen eller desserten gjør også retten ekstra festlig. Foto: Costin Constantinescu/NTB Scanpix
EDLE DRÅPER: Sprudlende bobler er godt i glasset. Noen dråper i sausen eller desserten gjør også retten ekstra festlig. Foto: Costin Constantinescu/NTB Scanpix
Julia Renate Ingebrigtsen
Julia Renate Ingebrigtsen

Champagne er ikke bare festdrikk. De gylne boblene funker knallbra i mat og dessert. Bruk noen dråper i matlagingen – og få det ordentlig gøy.

Det er noe med boblene. Som start på kvelden eller smak på desserten. Det blir liksom ikke helt fest uten champagne.

– Det er den eneste vinen jeg vet om som kan brukes tvers gjennom et måltid, sier Jørgen O. Grann, vinentusiast, hobbykokk og medforfatter av boken «Den velutstyrte mannen».

Prosecco, cava, alt det bruser av er gjerne «champagne» på folkemunne. Men det er bare Champagne som er Champagne. Tar du lett på dette...

– Da får du Champagne-myndighetene på nakken. Hvem nå enn det er, sier Jørgen.

Det er kun den vinen som er produsert i distriktet Champagne i regionen Champagne-Ardenne i Nord-Frankrike, som kan kalles Champagne. Prosecco og cava, kan ikke det.

– Champagne har en helt karakteristisk smak. En litt sånn kjeks- og kremaktig gjærsmak, som er veldig rik, forklarer Jørgen.

Den funker til både sjømat, kjøtt og ost. Imidlertid er det noen kombinasjoner som er ekstra gode. Klassikeren Champagne og østers, for eksempel. En av grunnene til det, er at Champagne ligger på gammel sjøgrunn. Altså er det en naturlig match i smakene mellom akkurat denne vinen og sjømat.

– Champagne sammen med russisk kaviar, er også helt himmelsk, sier Jørgen.

Champagne er ikke bare godt til mat, men passer også godt i mat. Har du en liten rest som har blitt «flat», kan du bruke den som vanlig hvitvin, eksempelvis i en saus. Har du derimot lyst til å ofre noen edle, sprudlende dråper i bakst eller suppe, da begynner det å bli ordentlig gøy.

– Én ting er jo helt opplagt smaken, men effekten av selve boblene er også morsomt, sier Grann.

FESTDESSERT: Myk champagnefromasj toppet med jordbær og søte, små marengs passer glimrende som en avslutning på festmåltidet. Foto: Elin Vatnar Nilsen
FESTDESSERT: Myk champagnefromasj toppet med jordbær og søte, små marengs passer glimrende som en avslutning på festmåltidet. Foto: Elin Vatnar Nilsen

For eksempel i ertesuppen Crème Ninon. En ultraklassiker fra det franske kjøkkens storhetsdager. Suppen er enkel, men likevel temmelig eksklusiv.

– På nyttårsaften burde denne være på menyen. Du kan også bake et sukkerbrød med champagne, eller tilsette litt i en smørkrem, tipser Jørgen.

Et tips til feiringen av det nye året: når du åpner champagneflasken, vil du bevare kullsyren. Da skal ikke korken poppe. Vri korken forsiktig av, et lite puff av luft når den slipper er nok.

Du har tross alt brukt litt penger på disse dråpene, og da lønner det seg å ta godt vare på dem. Men hvor mye penger?

– For en god Champagne, kan du komme så vidt under tre hundre kroner. Champagne kan koste fryktelig mye, men det er vanligvis bare tullball, sier Jørgen.

Visste du at...

Moro for millionærer

Verdens dyreste champagne, Goût de Diamants, koster vanvittige 11 millioner kroner. Champagnen kommer fra 100% Grand Cru-druer. Hver enkelt flaske er påsatt en Swarovski-diamant, som skal være grunnen for den ekstreme prisen.

Kilde: Ekstrabladet.dk

Crème Ninon – Grønn ertesuppe med champagne

4 porsjoner:

3 dl grønne erter (frosne selskapserter er best her)

1 liten løk, finhakket

2 ss smør

1 ss hvetemel

5 dl kyllingkraft

3 dl kremfløte

1 ss tørr sherry

1 ss sitronsaft

Salt

Pepper

1/2 flaske Champagne

Fres løken i smør til den er blank. Rør inn mel og spe med kraft. Ha i kremfløte og sherry og småkok i 10 minutter. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Ha suppen sammen med ertene i en blender, eller kjør opp med stavmikser til den er jevn. Kjør den eventuelt gjennom en sil for et enda jevnere resultat. Varm eventuelt suppen før servering, men ikke kok for da forsvinner den friske grønnfargen. Ha suppen i tallerkener, og hell en klunk Champagne i til sist.

Kilde: Jørgen O. Grann

Publisert: 29.12.2014 kl. 09:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?