Derfor bør du spise karri

INDISK: Kryddere som spisskummen, koriander, gurkemeie og Garam Masala piffer opp maten. Foto: Magnar Kirknes/VG
INDISK: Kryddere som spisskummen, koriander, gurkemeie og Garam Masala piffer opp maten. Foto: Magnar Kirknes/VG
Hanne Borgen Vassnes
Hanne Borgen Vassnes

Nordmenn spiser stadig mer mat med smak av karri. Den gule fargen i krydderblandingen skal hjelpe mot både alzheimer, kreft og skrumplever.

Det er det gule karakterisktiske Karri-pulveret vi nordmenn kjenner best. Egentlig ble det laget for engelskmennene, for at de på en enkel måte kunne lage mat med indisk smak, uten å måtte blande sammen krydderne selv. Karripulveret er også mildere, slik at det passer for vestlige ganer. For karri er ikke en plante eller et enkelt krydder, men en blanding av mange ulike sorter.

- Enhver indisk husmor med respekt for seg selv har jo sin egen karriblanding. Den kan også variere fra region til region, forteller kokk og kategorisjef hos en av dem som importerer ulike smakstilsetninger til Norge, Mats Johansson hos Haugen-Gruppen.

De merker stor økning i salget av alle typer indiske ferdigretter og krydderpastaer. Det er ikke like populært som taco, men salget øker mer.

Begrepet Curry er egentlig betegnelsen på en sterk saus, men det brukes også som merkelapp for en rekke aromatiske matretter. Curry er opprinnelig mest kjent fra indisk og thailandsk kjøkken, men har etterhvert blitt spredt til hele Asia. De vanligste krydderne i curryblandingen er den gule gurkemeien, spisskummin, kardemomme, pepper, koriander, cayennepepper, muskat, ingefær, kanel, kryddernellik og sennep.

CURRY OG KOKOS: Den tradisjonelle blomkålen for en ny piff med smak av curry og kokos. Oppskriften til Lise Finckenhagen finner du her! Foto: Frode Hansen/VG
CURRY OG KOKOS: Den tradisjonelle blomkålen for en ny piff med smak av curry og kokos. Oppskriften til Lise Finckenhagen finner du her! Foto: Frode Hansen/VG

Curryen kom til Vesten med engelskmenn som bragte det med seg fra India som den gangen var en del av det britiske imperiet. På 60 tallet tok indiske og pakistanske fremmedarbeidere med seg sine matvaner til England og gjorde Curryen enda mer populær.

- Det som er populært i England kommer siden til Norge, sier Hamid Chizari som driver restauranten Curry and Ketshup.

Iraneren var tidlig ute med å starte indisk restaurant i Oslo for 20 år siden. Han kan fortelle at curryretten som er best likt blant hans mange norske gjester er Chicken Tikka-Masala.

- Currysausen i min versjon av denne retten inneholder over ti ulike krydder, forteller han, og røper at noen av dem er kardemomme, korianderfrø, sort pepper, gurkemeie og kanel.

CURRYRETT: Ordet «tikka» betyr biter og «masala» betyr kryddermiks - retten lages som oftest med kyllingbiter og er smekkfull av gode smaker. Foto: Sara Johannessen/VG
CURRYRETT: Ordet «tikka» betyr biter og «masala» betyr kryddermiks - retten lages som oftest med kyllingbiter og er smekkfull av gode smaker. Foto: Sara Johannessen/VG

Det er spesielt gurkemeiensom gjør Karripulver og Currysauser verdt å spise. Flere forskere har funnet svært helsebringende effekter av denne gulfargede roten. Et forskningsprosjekt gjengitt i tidsskriftet Cancer Research viser at gurkemeie kan stoppe utviklingen av prostatakreft. Stoffet kurkumin i gurkemeien, skal gjøre at prostatasvulsten vokser saktere. Andre forskere har funnet et stoff i gurkemeien som har en gunstig virkning på immunsystemet hos alzheimerpasienter. Finske og amerikanske forskere har gjort forsøk med rotter, og funnet at gurkemeien kan hindre leverskadene som forårsakes av overdrevent alkoholinntak, såkalt skrumplever.

Da var det kanskje bra at Curryen ble så populær blant øldrikkende engelskmenn. Og du kan jo tenke på å ta noen ekstra dryss av det gule pulveret på fiskebollene neste gang.

KARRIEFFEKTEN:

  • I følge Oxford English Dictionary stammer ordene curry og karri fra det tamilske ordet Kari som betyr pepper. Curry ble betegnelsen på sauser med sterke smaker.
  • Det finnes Curryblandinger i ulike varianter og farger. Den vi kjenner best er det gule karripulveret som altså er en kommersiell vestlig Curryblanding tilpasset våre ganer. I opprinnelseslandene India, Pakistan og Bangladesh, Thailand og Kina varierer disse blandingene fra region til region, avhengig av hva det skal brukes til.
  • Grønne Curryblandinger er vanlig i Thailandsk mat og kan inneholde grønn chili, hvitløk, roten galangal, sitrongress, limeblader, korianderrot, hvit pepper og korianderfrø.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?