Til hovedinnhold

Kommentar: Det er forskjell på E-stoffene

27. februar 2014Aktuelt
Foto: Krister Sørbø/VG
Foto: Krister Sørbø/VG

Matkjendis og mesterkokk Eyvind Hellstrøm får kritikk for sin nye ferdigmat. Men det er forskjell på tilsetningsstoffer og tilsetningsstoffer.

I lanseringen av produktene har Eyvind Hellstrøm påstått at maten er uten «tilsetningsstoffer og konserveringsmidler», og har dermed hisset på seg matindustrien og matforskere.

Kritikerne hevder han svartmaler næringen. Matilsynet hevder blant annet at sulfitt og karamell skulle vært merket som tilsetningsstoffer med E-nummer. Selv naturlige stoffer har E-nummere, og dermed er vi i gang med en teknisk debatt om innholdsfortegnelser og villedende reklame.

Det er ikke ukomplisert mark Hellstrøm og hans kompanjonger begir seg ut på. De fortolket enkelte av stoffene i maten som «naturlige» og unnlot derfor å bruke de upopulære E-betegnelsene. Dumt av dem.

Saken illustrerer et viktig poeng: Det er denne hengemyra av fagtermer vi forbrukere må forholde oss til. At ikke alle E-stoffer er farlige, er ny kunnskap for mange som er nysgjerrige på hva som skjuler seg i maten vi spiser.

Uansett er det bra at det kommer ferdigmat på markedet som holder høyere kvalitet enn den vi har sett tidligere. Det er bra at superkokkene realitetsorienterer seg og bidrar med gode alternativer i et marked som uansett ikke vil forsvinne.

I lang tid har gourmetkjøkkenene laget mat med vakuummaskiner og tempererte vannbad. Dette høres vilt avansert ut, men i virkeligheten har kokkene bare lært av industrien – og tatt teknikkene tilbake. Prøv å steke en svinenakke i 45 minutter – den er seig og tørr. Bak den på lav temperatur i 4 timer, og den faller fra hverandre. Restaurantene har skjønt at med vakuumpose og termostat kan du få maksimalt ut av råvarene ved å gi dem den behandlingen de trenger.

Når storindustrien forteller deg at en fiskefilet med en frossen klump med ostefyll er «gourmet», kan du være sikker på at de ikke forteller deg sannheten. Den sikreste måten å ødelegge en fiskefilet på, er å fylle den med en frossen klump ostefyll og steke den i ovnen på 200 grader.

Superkokkene har tatt tilbake teknikkene, og de bruker dem riktig. Og det er bra at vi som forbrukere kan finne resultatene av dette i hylla på super’n. Forhåpentligvis riktig merket.

Publisert: 27.02.2014 kl. 06:10
Oppdatert: 27.02.2014 kl. 06:30


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?