Til hovedinnhold

Elda Bakeri er Årets Bakeri 2019

8. mai 2019Aktuelt
TIL TOPPS: Fra venstre Mattias Skoglund, Charlotte Hansen og Thorbjørn Hansen.
TIL TOPPS: Fra venstre Mattias Skoglund, Charlotte Hansen og Thorbjørn Hansen.
Foto: Oddbjørn Roksvaag/Vest Vind Media

Det glutenfrie bakeriet blir omtalt som en stor inspirasjon for bransjen.

Onsdag kveld gikk Årets Bakeri av stabelen i Norge for andre gang. I år var det den glutenfrie bedriften Elda Bakeri i Sandnes som stakk av med seieren.

– Det er veldig stort for oss som nisjebedrift å få denne prisen når vi har holdt på så lenge som vi har. Man jobber alltid litt i motvind som nisjebedrift - det er begrenset med kunder og hvor mye man selger, så dette er veldig flott, sier salgs- og markedsansvarlig Mattias Skoglund til Godt.

Bakeriet har holdt på i over 20 år – tidligere under navnet Gjestalveien Conditori. Bedriften ble startet av Helge Hansen. Kona og begge sønnene hadde cøliaki.

– Det var så dårlig utvalg på den tiden at han bestemte seg for å starte selv, sier Skoglund.

De holdt på i små lokaler i fem år, før de i 2004 flyttet og startet med en hel separat glutenfri produksjon. Da ble også Hansens sønner, Thorbjørn og Anders, med i bedriften. I 2018 flyttet de inn i et nytt bakeri som var fire ganger større.

I dag har bedriften over 200 glutenfrie produkter i sortimentet sitt, og samarbeider blant annet med Pizzabakeren, Asko og dagligvarehandel i Hordaland, Rogaland, Telemark, Agder og Vestfold.

– Det har vært en økende interesse hele veien. Problemet har vært å komme seg ut i landet og vise produktene, men det har hjulpet veldig at vi nå har mye større kapasitet, sier Skoglund.

Blant privatpersoner er det oppskårne brød, baguetter og frokostbrød som er mest populære.

– Produktene våre skal se ut som, og smake som, vanlige produkter. Mottoet vårt er at alle har rett på gode bakervarer.

– En stor inspirasjon for bransjen

Det er Baker- og Konditorbransjens Landsforening som står bak konkurransen, og prisen ble utdelt under onsdagens landsmøtet i Leangkollen.

Temaet for årets kåring var innovasjons- og nyskapningsevne. Blant 17 nominerte ble tre bakerier valgt ut til finalen: Elda Bakeri, Majas Bakeri i Larvik og W.B. Samson i Oslo.

I juryens begrunnelse står det blant annet at Elda har sett mulighetene med et nisjeproduktsortiment der andre bakerier har sett utfordringer, og at de har evnet å gjøre glutenfrie produkter like bra som ordinære bakervarer.

«Vinneren fremstår absolutt som en stor inspirasjon for bransjen,» heter det videre.

Elda bakeris glutenfrie kanelsnurrer

12 store kanelsnurrer
Ingredienser:
25 g gjær
2 dl melk, alternativt laktosefri melk
1 ss fiberhusk
0,5 dl sirup
50 g smør, alternativt et laktosefritt alternativ
0,5 dl kesam, alternativt laktosefri yoghurt
0,5 ts kardemomme
Cirka 8 dl glutenfri melkmiks
Fyll
50 g mykt smør, alternativt laktosefritt alternativ
0,5 dl sukker
1 ss kanel
Slik gjør du:
Smuldre gjær i bakebollen og rør den ut i kald melk (alternativt annen væske).
Tilsett fiberhusk og la svelle i 10 minutter.
Bland i sirup, mykt smør og kesam, bland i mesteparten av melet, tilsett kardemomme og arbeid.
Elt deigen i kjøkkenmaskin i minst 10 minutter.
Elt deigen på bakebordet, og kjevle ut til et rektangel. Fordel smør, kanel og sukker utover deigen.
Rull samme til en pølse, og skjær cirka 4 cm tykke skiver av deigpølsen.
Klem dem ned på midten og fordel dem på bakebrett dekket med bakepapir.
Heves under et fuktig klede i cirka 1,5 time.
Stekes på midterste rille ved 225 grader i 12-14 minutter. Avkjøl på rist.
Pyntes med melis og eventuelt mandelflak.

Publisert: 08.05.2019 kl. 22:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?