Professor om snakkis-dokumentar: - Misvisende

5. desember 2019Aktuelt
PLANTEFRELST: Arnold Schwarzenegger er en av produsentene bak filmen «The Game Changers». Han forteller i filmen at han spiser stort sett kun plantebasert mat. Til venstre en vegansk nachosrett med tofu av Lise Finckenhagen. (oppskriften på denne finner du nederst i saken). Foto: Krister Sørbø/Everett Collection
PLANTEFRELST: Arnold Schwarzenegger er en av produsentene bak filmen «The Game Changers». Han forteller i filmen at han spiser stort sett kun plantebasert mat. Til venstre en vegansk nachosrett med tofu av Lise Finckenhagen. (oppskriften på denne finner du nederst i saken). Foto: Krister Sørbø/Everett Collection

Den omdiskuterte filmen «The Game Changers» sies å få folk til å bli veganere på dagen. Ifølge professor Birger Svihus er den svært spekulativ.

En av høsten store snakkiser når det kommer til hva du skal velge å ha på tallerkenen er dokumentaren «The Game Changers», som hadde premiere på Netflix i slutten av oktober.

I filmen, hvor vi blant annet finner Arnold Schwarzenegger og Jackie Chan på den lange listen over produsenter, møter vi flere toppidrettsutøvere som har et plantebasert kosthold, og får se hvordan disse presterer – i en verden hvor mange ville tro at kjøtt er essensielt for å oppnå gode resultater. Vi får også et innblikk i hvordan et vegansk kosthold påvirker våre kropper og helse – men også hvordan det kan ha innvirkning på det globale klimaet.

– Det er en tendensiøs og ubalansert – og noen tilfeller misvisende film, hvor man har bestemt seg for en vinkel på forhånd, og bevisst funnet fakta deretter. Dette har ingenting med forskning å gjøre.

Det sier Birger Svihus, som er professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, og legger til:

– Det er jo for eksempel ingen overraskelse at man kan prestere like godt på på et vegansk kosthold. Det moderne mennesket trenger ikke spise animalske produkter. Vi forstår livets kjemi så godt, vi kan ta de tilskuddene vi trenger.

Svihus har sett filmen og er likevel ikke overrasket over at mange lar seg overbevise.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SVÆRT SKEPTISK: Professor Birger Svihus, som forsker og underviser innen ernæring hos både mennesker og husdyr, sier han forstår at filmen er forførende, men mener innholdet er misvisende. Foto: Jørn E. Kaalstad
SVÆRT SKEPTISK: Professor Birger Svihus, som forsker og underviser innen ernæring hos både mennesker og husdyr, sier han forstår at filmen er forførende, men mener innholdet er misvisende. Foto: Jørn E. Kaalstad

– Forførende

Flere har fått et nytt syn på veganisme, og ønsket å legge om kostholdet – på dagen, etter å ha sett filmen, skriver The Daily Telegraph som blant annet nevner direktøren i Englands største bakerikjede Greggs, som nå har vendt ryggen til sine egne «sausage rolls».

– Det er en forførende film, og det er lett å forstå at folk kjøper budskapet, sier Svihus, som er kjøtteter selv, «som de fleste andre».

– Filmen spiller rett og slett på inkompetanse, og er i så måte manipulerende. Det er litt sånn «wow, her er det en som har blitt verdensmester i vektløfting på å spise planter», og så trekker vi konklusjonen om at det er sunnere å ikke spise kjøtt. Selv om dette ikke kan dokumenteres, sier Svihus.

– Pokker så mye vann

Professor Tim Lang ved City University i London blir i dokumentaren bedt om gi sitt synspunkt på hvordan kjøttindustrien påvirker miljøet, og hva konsekvensene kan bli om jordens befolkning går over til et stadig mer plantebasert kosthold. Han forteller at vi trenger 2400 liter vann – for å få produsert én hamburger.

– Vann har blitt matet inn i kornet, som har blitt gitt til kua, og så har kua blitt til kjøttdeig. En hamburger er 2400 liter med innlagt vann. Det er pokker så mye vann, sier Lang i dokumentaren.

Han er en av de 37 anerkjente forskerne, som sammen med Gunnhild Stordalens EAT, sto bak Lanclet-rapporten som ble publisert i juni i år. Lang er klar i sin tale til seerne:

– Beskjeden er tydelig både med tanke på offentlig helse og miljømessige grunner. Jo mer planter du kan spise, og jo mindre kjøtt og melkeprodukter du konsumerer, jo bedre, sier Lang.

Svihus er ikke helt enig i dette.

– Det ikke så enkelt, dessverre. I vår rike del av verden vil det være en fordel for miljøet med mindre animalsk produksjon, gitt at vi erstatter dette med bærekraftige produksjon av andre lokale varer. Min oppfatning er først og fremst at matproduksjon på husdyr er lite bærekraftig i de tilfeller hvor vi forer husdyrene i stor grad med ting vi kunne spist selv.

– Men husdyrene spiser også råvarer som vi ikke selv ønsker å spise, som biprodukter fra næringsmiddelindustrien. Dersom vi ikke lenger skulle få kyrne til å spise masken fra ølproduksjon, eller klien vi ikke ønsker å spise, ville vi få et stort avfallsproblem. Uten drøvtyggerne ville heller ikke kunne utnytte store deler av jordarealene her i landet.

Lege: - Spis mindre kjøtt

Lege Wasim Zahid er ikke fullt så kritisk som Svihus.

- Filmen er sensasjonspreget og er ganske amerikansk i sin stil, men bygger også på en hel del vitenskapelig dokumentasjon, hvor du underveis får kildehenvisninger, sier han i en anmeldese av filmen på sin YouTube-kanal.

Det han reagerer på med filmen er at påstander blir presentert som fakta, uten at den underliggende dokumentasjonen er så sterk.

- Det betyr ikke at det de sier er feil, men av og til får man følelsen av at entusiasmen er sterkere enn evidensen, sier han.

Legen, som er spesialist på indremedisin og kardiologi, sier han ikke forstår helt hvorfor filmen har et så sterk fokus på helse.

- De etiske betraktningene, som dyrevern og miljøhensyn, er langt viktigere, mener jeg. Men vi mennesker er jo egoister og det som angår oss selv appellerer mye mer til oss og treffer flere.

Alt i alt synes også han det er en absolutt severdig film - og er veldig samstemt med Lang i sin beskjed til seerne.

- For meg er det ingen tvil om at vi bør spise mye mindre kjøtt. Det er ingen god grunn til å skulle spise kjøtt, heller ikke på på grunn av smaken, sier Zahid, og legger til at han, på sikt, selv har planer om å kutte kjøtt helt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIDLIGERE MMA-STJERNE:  James Wilks er produsent og bruker seg selv i dokumentaren. I jakten på bedre helse og raskere rekonvalesens lander han på at et plantebasert kosthold. Her på rød løper fra filmens premiere i Los Angeles i september. Foto: EPA/NINA PROMMER
TIDLIGERE MMA-STJERNE: James Wilks er produsent og bruker seg selv i dokumentaren. I jakten på bedre helse og raskere rekonvalesens lander han på at et plantebasert kosthold. Her på rød løper fra filmens premiere i Los Angeles i september. Foto: EPA/NINA PROMMER

Svarer på kritikk

Godt har forsøkt å komme i kontakt med produsentene av filmen, men har ikke lykkes. James Wilks, som er produsent og hovedpersonen i dokumentaren, har tidligere svart på kritikk om misvisende bruk av informasjon i filmen.

- Ikke bare la vi frem forskning hvor vi hadde en overvekt av bevis, men vi snakket også med verdens ledende forskere på området, sier han, og mener det alltid vil være noen som er kritiske til kildene som blir brukt.

At filmen er for forutinntatt, og at det er tydelig plantebasert-dagsorden, sier han:

- Ingen av dem som var med i filmen, har blitt betalt for det. Ingen tjener penger på det, de gjorde det for det de tror på prosjektet og på plantebasert kost. De gjør det for det samfunnet får tilbake, ikke på grunn av pengene.

Er du lei av veganprat og vil heller ha juleinspirasjon? Hva med å forsøke deg på en av disse oppskriftsklassikerne:
Pepperkaker fra Det søte liv
Waldorfsalat fra Lise Finckenhagen
Klassisk juleribbe med sprø svor
Verdens beste lussekatter

Publisert: 05.12.2019 kl. 10:03
Oppdatert: 09.12.2019 kl. 10:52


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?