Comfort food: Maten vi trenger nå

4. november 2020Aktuelt
GODT FOR DEG: Minestrone og pastagrateng. Om dette fremkaller gode minner, vil det trolig også gjøre deg godt å spise.
GODT FOR DEG: Minestrone og pastagrateng. Om dette fremkaller gode minner, vil det trolig også gjøre deg godt å spise.
Foto: Sara Johannessen Meek/VG

Middagstips som bringer frem gode minner kan være akkurat det du trenger i høstmørket.

Mørkere dager, pandemien som blusser opp, strengere restriksjoner og mer innetid gjør at vi vil ha mat som gir oss ro. Varmende, nærende og fristende retter.

Å bruke tid på å lage god, hjemmelaget mat en måte å vise omsorg både for deg selv og de rundt deg.

Trøster den egentlig?

Så hva er greia med såkalt «comfort food», og får den oss faktisk til å føle oss bedre?

Forsker Polly Burey ved Universitetet i Southern Queensland i Australia sier at typiske comfort food-retter, som suppe, kan ha flere positive effekter på oss.

– Noen effekter er psykologiske, det andre er ingredienser som får deg til å føle deg bedre, i tillegg til det at suppen er varm, sier hun til Abc.

Det er ofte minnene som er knyttet til maten, som gir oss den gode følelsen. Mange forbinder comfort food med typisk junk food, men egentlig er det noe så enkelt som mat som gir deg en god følelse.

– Comfort food er ofte knyttet til følelsene av at noen passet på deg når du var syk eller når du var mindre, sier Burey.

Vi har alle vår comfort food vi sverger til – her er våre favoritter. Del gjerne hva som er din favoritt i kommentarfeltet nederst i saken!

Gode minner

Gir det å ligge under en dyne og kjenne lukten av søndagsmiddagen spre seg i huset en god følelse? Finn frem mors gamle favorittoppskrifter og begynn der. For oss er denne en sikker vinner:

SMELTET OST: En sikker vinner.
SMELTET OST: En sikker vinner.
Foto: Sara Johannessen Meek

Pasta og smeltet ost

Pasta gjør enhver dag eller situasjon bedre, synes vi. Og om det inneholder litt smeltet ost er vi solgt. Hva med pastagrateng med gnocchi, tomatsaus og mozzarella? Vann i munnen!

Har du også veldig lyst på litt kjøttdeig inn i miksen der, og drømmer deg tilbake til mors saftige makaronigrateng – vil trolig hele familien føle seg litt bedre etter å ha spist denne:

Smeltet ost, igjen. En rotfruktgrateng er de klassiske fløtegratinerte potetenes diggere kusine.

Supper som varmer

En varm og fyldig suppe er et helt åpenbart valg når mørket senker seg og gradene like så. Chili og ingefær gir perfekt «punch» til en enkel suppe, og med rotgrønnsaker fylles vitaminlagrene i samme slengen.

I mange land er kyllingsuppen regnet som den beste medisin for tunge dager. Denne smaksrike kyllingsuppen gir garantert varme i trauste tider.

Tomatsuppe kan frembringe mange gode minner. Vil du ta den noen hakk videre fra barndommens Toro, så er en fyldig minestrone noe du bør prøve. Husk raust med parmesan på toppen!

Pytt i panne er alltid en slager, spesielt når du ikke har så mye tid til matlagingen. Denne varianten har alt vi trenger for å senke pulsen og roe kroppen.

Har du derimot mulighet til å legge litt ekstra tid i matlagingen, er det lite som slår det å lage hjemmelaget pasta. Det krever litt tid og tålmodighet - men til gjengjeld blir det som å servere en kjærlighetserklæring.

Publisert: 04.11.2020 kl. 15:54
Oppdatert: 05.11.2020 kl. 12:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?