Kultkokeboken det er nesten umulig å få tak i – nå er oppfølgeren her

ETTERTRAKTET: Boken «Living and eating» som ikke har blitt utgitt på nytt siden 2004, er et populært bruktkjøp i store deler av verden.
ETTERTRAKTET: Boken «Living and eating» som ikke har blitt utgitt på nytt siden 2004, er et populært bruktkjøp i store deler av verden.
Foto: Ok the Store
Mona Bristøl

«Living and eating» fra 2001 har blitt kokeboken «alle» vil ha, men som krever en liten innsats og en god slump penger å få tak i.

John Pawson, en britisk arkitekt og designer, hadde sin absolutte storhetstid mot slutten av 1990-tallet med sin japanskinspirerte minimalisme. Det er spesielt kjøkkenutforming Pawson er kjent for, noe som er litt oppsiktsvekkende ettersom han selv ikke lager mat.

Enda mer oppsiktsvekkende er det derfor også at han ga ut kokeboken «Living and eating» på starten av 2000-tallet sammen med matskribent Annie Bell. 240 oppskrifter som nå har blitt brukt og elsket i 20 år.

Ifølge The New yorker-spaltisten Helene Rosner er den «en av de mest fantastiske kokebøkene som noensinne er gitt ut».

Hun mener at noe av årsaken til at boken fortsatt er aktuell er fordi den setter råvarene i sentrum fremfor å hylle avanserte matlagningteknikker. Boken kommer blant annet også med detaljerte beskrivelser av hvordan man kan dekke bordet - på en ja, svært ryddig måte. Men det er først og fremst oppskriftene som gjør den så populær.

Den «nedpå» stilen sammenlignes med noen de siste års storfavoritter, som «Everything I want to eat» av Jessica Koslow, og «Dining In» av Alison Roman.

«Kokeboken som fortjener å bli utgitt på nytt», avslutter Rosner sin artikkel med, som ble publisert for godt og vel tre år siden. Oppfordringen er foreløpig ikke hørt, selv om det stadig går stadig rykter om nyutgivelse. Siden den gang har også boken, kanskje ikke uventet, blitt mer krevende å oppdrive.

Det kan også være millenniumsestetikken i «Living and eating» som treffer rett på alle punkter om dagen.

Den svenske matbloggeren Sofia Wood snakker ofte om den, og kommer stadig tilbake til den både i podkasten «Billgren Wood», men også på bloggen. Hun har blant annet kalt den for en av to kokebøker du bør eie.

– Jeg har en absolutt favorittkokebok, det er nok min beste bok sånn generelt, det er som en hel approach til livet, sier hun i podkasten hvor hun snakker om mattrender for vårmaten med sin kollega Elsa Billgren, og hvor 90-tallsestetikken er en av tredspaningene de trekker frem.

Wood forklarer videre at det er flere grunner til at det er hennes absolutte favorittbok:

– Det er først og fremst et forhold til mat som er utrolig avskallet, det er så stilsikkert alt sammen. Det er en pasta al limone, en shepherds pie, fiskpai som er «jattebra». Det er så enkelt alt sammen. Det er perfekte reddiker med kun smør og flaksalt. Det er så utrolig, utrolig enkelt.

– Det er det man vil spise nå. Få ingredienser, men mye mye smak, avslutter hun.

antikvariat.net som samler Skandinavias ledende antikvariater, finnes det i skrivende stund ingen kopier tilgjengelig av boken.

Hos bruktbutikken OK the store i Los Angeles forteller de at «Living and eating» er en av deres mest solgte bøker, både brukt og ny. Sist de jaktet etter boken, fantes det kun utgaver til over 100 dollar, som er for dyrt for resalg.

Men den er ikke umulig å få tak i, sier de til Godt. Let på Ebay og Amazon etter brukte kopier eller i bruktbutikker nær deg, er deres tips, selv om de også har sett at prisene der har steget betraktelig den siste tiden. Den britiske utgaven har «softcover» og desiliter som måleenhet, og kan være vel så bra.

Et søk viser at du i skrivende stund må regne med å punge ut nærmere 3000 kroner for en helt ubrukt utgave i hardcover via antikvariater på nett. En velbrukt utgave kan du få noen billigere.

Men belag deg på å betale i dyre dommer for frakt, da flesteparten av kopiene du finner for salg befinner seg i USA eller Storbritannia.

I mellomtiden har Pawson nå utgitt en ny bok, sammen med sin kone Catherine Pawson denne gangen.

Ifølge Pawson selv var det forlaget som gir ut alle hans andre bøker, Phaidon, som tok kontakt, og lurte på om han ikke ville gi ut en ny kokebok nå 20 år etter.

– Jeg sa, ok. Jeg kan gjøre det med min kone Catherine, sier Pawson i et intervju med Vanity Fair.

«Home farm cooking» er laget i pandemilockdown på familiegården på den engelske landsbygda. Det er parets 100 favorittoppskrifter som følger årstidene. Heller ikke denne gangen har Pawson stått for matlagingen, men mer som en «director» og den som kommer med ideene.

– Da vi møttes hadde John én idé om at mat, om at den bare skal være i én farge – hvit. Han liker hvit fisk, hvite asparges og panna cotta. Og han liker at tallerkenen er veldig ryddig. Han liker ikke masse rot på tallerkenen, forteller Catherine, i det samme intervjuet.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?