To himmelske pannekakevarianter til den internasjonale pannekakedagen
Den internasjonale pannekakedagen feires tirsdag etter fastelavn. I den anledning får du oppskrift på to amerkanske varianter.
Det finnes mange tradisjoner som feires i større grad utenfor Norges grenser – en av dem er National Pancake Day, som i år faller på tirsdag 17. februar.
Dagen er også kjent som fetetirsdag flere steder i verden, og er tirsdagen etter fastelavnssøndag og dagen før askeonsdag. Siste dag før fasten skulle det nemlig tradisjonelt fylles opp med kraftig kost.
Sjekk oppskriftene på amerikanske pannekaker med svin og løk og banan og karamell lenger ned i saken.
Fetetirsdag eller ei, det er alltid en god idé å lage deilige, tykke pannekaker på amerikansk vis med smakfullt tilbehør. Godt utfordret derfor bydelspisehuset Smalhans i Oslo til å lage en middag- og en dessertvariant.
For en kjempegod og ny vri på pannekakemiddagen kan du gå hele veien med stekt svin, bacon og brunet løk som tilbehør.
- Løken gir en god sødme og en god balanse mellom søtt og salt. Og man trenger vel ikke fortelle at pannekaker og bacon går langt tilbake? Prøv denne varianten og du vil overraske! sier Camilla E. Neteland, kokk hos Smalhans.
Ønsker du noe søtt til dessert eller kveldskosen, vil du elske denne fantastiske kombinasjonen av banan, sjokolade og karamell til amerikanske pannekaker.
- Banan er en av mine favorittfrukter - enkelt å lage noe godt ut av eller spise som den er. Kombinasjonen av karamell, banan og sjokolade på pannekaker er derimot himmelsk. Et lite tips er å ha litt maldonsalt over bananene når de er ferdig karamellisert - litt salt gjør alltid underverker, sier Neteland.
Smalhans’ tips til perfekte pannekaker:
- Les alltid hele oppskriften før du begynner, så slipper du å møte på overraskelser på veien.
- Ikke rør for mye når du blander melkeblandingen i det tørre. Det skal bare akkurat blandes inn, ellers vil røren bli seig.
- Stek pannekakene på middels varme i smør.
- En pannekake er ca. 3 spiseskjeer. De skal være runde, små og fluffy!
- Når pannekakene bobler, snur du dem og steker dem litt til.
- Spis pannekakene rykende ferske, da er de best.
- Ha over litt lønnesirup, det er veldig amerikansk og veldig godt.
Amerikanske pannekaker
Basisoppskrift, gir ca. 8-10 små pannekaker
Dette trenger du:
3 egg
3 dl helmelk
7 1/2 ss (ca. 115 g) usaltet smør, smeltet
285 g hvetemel
1 ts salt
3 ss sukker (kan sløyfes)
6 ts bakepulver
Slik gjør du:
Smelt smør og ha melken over i smøret. Ha deretter melkeblandingen over eggene og pisk det godt sammen.
Bland alt det tørre. Hell litt av melkeblandingen i det tørre, rør om og spe i resten. Ikke rør for mye! Det skal kun bli en samlet røre.
Stek pannekakene i litt smør på middels høy varme. De skal snus når de begynner å boble og har satt seg. Nyt!
Pannekaker med svin og løk
Du kan eventuelt bytte ut sukkeret i basisoppskriften og erstatte halvparten av melet med grovere mel om du ønsker en mer mettende middag.
Dette trenger du:
Til 4 Porsjoner
1 basisoppskrift på pannekaker
200 g svineside (eller 1 stk røkt svineknoke, ferdigkokt)
150 g bacon i skiver
6 kepaløk
1 pk hjertesalat
50 g Comte eller parmesan (eller annen ost etter ønske)
2 ss honning
2 ss lønnesirup
2-3 dl soyasaus
40 g smør
1-2 dråper olivenolje
1-2 dråper sitronjuice
Salt og pepper
Maldonsalt
Nøytral olje til steking
Slik gjør du:
Kutt svinesiden i skiver og stek i panne med litt olje, til den har fått stekeskorpe. Snu og gjenta på andre siden.
Bland honning, lønnesirup og soyasaus i en bolle og hell det over svinet i pannen. La det koke inn til en tykk saus. Smak til med litt mer soyasaus om du synes det blir for søtt.
Stek bacon i panne. Kutt løken i strimler og stek det på middels høy varme til den blir gyllen og myk. Ha i smøret og kok den til den er helt mør. Smak til med salt og pepper og gjerne noen dråper sherryeddik om du har.
Vask salatbladene og mariner salaten med litt olivenolje, sitronjuice og maldonsalt.
Stek pannekakene. Server det hele med å legge alle ingrediensene lagvis oppå hverandre. Avslutt med å rive litt ost over.
Pannekaker med banan og karamell
Dette trenger du:
Til 4 porsjoner
1 basisoppskrift på pannekaker
2 dl fløte til krem
100 g mørk sjokolade
50 g salte og ristede peanøtter
Karamellsaus:
100 g sukker
2 dl fløte
Karamellisert banan:
2-3 bananer, kuttet i en cm tykke skiver
70 g sukker
Saften fra 1/2 sitron
Til pynt:
Melis
Lønnesirup
Slik gjør du:
Karamellsaus: Lag en litt mørk karamell av sukkeret. Ha over fløte og la det koke.
Karamellisert banan: Lag en litt mørk karamell av sukkeret. Ha bananskivene i karamellen. La de ligge 1-2 minutt før du snur dem. Ha i sitronjuicen og la stå litt før du tar pannen av varmen.
Stek pannekakene.
Pisk en lett krem av fløten. Grovhakk peanøttene og sjokoladen.
Stable pannekakene ved å legge sjokolade, banan, karamellsaus og peanøtter lagvis. Topp med en spiseskje pisket krem, hell over litt lønnesirup og strø over melis til slutt.
Vis oss dine beste pannekaker på Instagram og merk bildet med #godtno, så plukker vi deg kanskje til forsiden vår.
Publisert: 04.03.2014 kl. 07:34
Oppdatert: 16.02.2015 kl. 11:27
Lag deg en gratis konto