Lakseprotein kan bremse overvekt

13. november 2012Aktuelt
Laks i biter er sunt på mange måter, viser ny forskning. (Foto: Fredrik Larsen)
Laks i biter er sunt på mange måter, viser ny forskning. (Foto: Fredrik Larsen)
AvLinda Johnsen ØrstavikogFredrik Larsen

Ny forskning viser nå at det ikke er likegyldig hvilke proteiner du spiser.

Protein fra laks viser seg nemlig å ha spesielt gunstige egenskaper, ifølge forskning fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, NIFES.

Resultatene er publisert i den prestisjetunge Journal of Biological Chemistry.

- Det er ikke likegyldig hvilken type protein en har i kosten. Visse typer proteiner kan ha mye mer å si for utvikling av fedme, høyt blodsukker og høyt innhold av fettstoffet triglyserid, tilstander som kan føre til type 2-diabetes og hjerte- og karsykdommer, sier forsker ved NIFES, Bjørn Liaset.

Reduserte det farlige magefettet

Rotter som ble fôret med hydrolysert lakseprotein, altså laks i biter, la på seg mindre enn rotter som fikk andre typer protein.

Lakseprotein i dietten førte videre til en reduksjon av triglyserid i blodet, noe som kan redusere faren for hjerte- og karsykdom.

Det var særlig fettet rundt magen som ble redusert, og det er nettopp dette fettet som blir regnet som en risikofaktor ved utvikling av både hjerte- og karsykdom og diabetes type 2.

I tillegg så forskerne reduserte nivå av blodsukker og insulin ved inntak av lakseprotein. Diabetes type 2 er relatert nettopp til høy insulinproduksjon og høy blodglukose.

Aminosyrer står for virkningen

NIFES har også tidligere gjort lignende forsøk der rotter er blitt fôret med hydrolysert protein fra sei. Disse forsøkene peker i samme retning som forsøket med lakseprotein: Rottene som fikk fiskeprotein i dietten la på seg mindre.

Det er trolig bestemte aminosyrer i proteinet som gir lakseproteinet den gunstige virkningen, mener forskerne.

- Det er høye nivå av aminosyrene taurin og glysin i lakseprotein, og trolig medvirker disse til økt innhold av gallesyrer i blodet. Og vi vet at mer gallesyrer i blodet kan bremse utvikling av overvekt og redusere mengde triglyserid og glukose, blodsukker, i blodet, sier Liaset.

Han mener at de har kommet et godt steg videre i å finne ut hvordan hydrolyserte fiskeprotein kan motvirke fedme.

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:51


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?