Markens røde

13. november 2012Aktuelt
Hjemmelaget is er svært enkelt, men smaker himmelsk. (Foto: Espen Nersveen)
Hjemmelaget is er svært enkelt, men smaker himmelsk. (Foto: Espen Nersveen)
Espen Nersveen
Espen Nersveen

Hvilken råvare forbinder du med sommer?

Selvsagt er svaret jordbær. Det er rett og slett fasiten.

factbox

Denne ukens matblogger:

Espen Nersveen

Espen Nersveen ble matblogger på 1-2-3. Etter et tredagers matkurs eksploderte interessen, og siden Espen til daglig er fotograf og kaller seg HeiaEspen, måtte bloggen hete Heiamat.no

Fra napoleonskaker til sjøkreps – bloggen kaster seg uredd over alle temaer, og i tillegg til presentasjon av oppskrifter diskuteres erfaringene livlig på et eget matforum.

Hvor finner du inspirasjon til nye retter?

Det blir jo mye kokebøker, da. Men om jeg skal lage noe konkret, så søker jeg det opp på nettet. Får også inspirasjon når jeg besøker virkelig gode matbutikker.

Er det mye snobberi blant matentusiaster?

Snobberi blir feil ord. Et bevisst forhold til mat er et bedre uttrykk. En ekte entusiast blir like ivrig av poteten som av hummeren.

Har du mange kokebøker, som du faktisk bruker?

En hel haug, faktisk. Har hele serien til Phaidon, som ikke akkurat er vegetarbøker, men fantastisk inspirerende for det om. Har også en 20 - 25 vegetar- og veganbøker, men de brukes litt mer som oppslagsverk med tanke på teknikker og næring, enn som rene kokebøker.

Hvor nøye følger du oppskrifter selv?

Det kommer helt an på hva jeg lager. Men det er viktig å smake seg frem. Selv om det står 1 teskje salt og saften av en halv sitron i oppskriften, så må hver enkelt bedømme etter egen smak.

Saftige, knallrøde jordbær plaskende i sukkerfløte er ikke bare et vakkert syn, men også noe av det beste som fins. Rekk opp hånden, de som har gode minner fra jordbæråkeren som barn! Det ble plukket nok jordbær til å fylle fire-fem kurver, men allikevel ble det bare fylt opp én... En mage full av jordbær er en glad mage.

Det er også fascinerende hvordan et barns tålmodighet blir totalforandret med et strå i hånden og markjordbær på bakken.

Den første smaken av jordbær en eller annen gang i juni er en helt annen opplevelse om du ikke har spist jordbær på et års tid enn om du har smågnafset på belgiske jordbær ukentlig. Det er vrient å forholde seg til sesongvarer når butikkene har alt tilgjengelig uansett. Men dersom det er julemarked utenfor, så er nok ikke bærene på sitt beste.

Noe av magien med jordbæret er jo at det kan spises akkurat slik det er og fremdeles smake fantastisk. Uansett om du skal på stranden, til skogs eller på fest. Det er bare å nappe med seg en kurv og værsågod.

Men om man, som meg, spiser jordbær to til tre ganger i uken hele sommeren gjennom, er det greit å variere litt. Derfor loser jeg deg gjennom tre varianter. En iskrem, en suppe og au naturel med en dæsj mascarponekrem, selv om det da kanskje ikke lenger er au naturel.

Foto: Espen Nersveen
Foto: Espen Nersveen

Espen bruker bloggen som en drivkraft for videreutvikling på kjøkkenet. (Foto: Espen Nersveen)

Hjemmelaget jordbæris

Her er også stolthet en viktig ingrediens, en effektiv smaksforsterker.

Hjemmelaget is er svært enkelt, men smaker himmelsk. Jeg vil forøvrig anbefale alle å skaffe seg en ismaskin, f.eks. som tilbehør til kjøkkenmaskinen. En sikker investering.

Foto: Espen Nersveen
Foto: Espen Nersveen

Hjemmelaget jordbæriskrem lages med stolthet. (Foto: Espen Nersveen)

2,5 dl kremfløte

2,5 dl helmelk

12 eggeplommer

200 gram sukker

1 kurv jordbær

1 vaniljestang (valgfritt)

Skrap ut frøene fra en vaniljestang, og ha både frø og stang i en kjele sammen med melk, fløte og halvparten av sukkeret. Over middels varme varmer du opp blandingen til det såvidt putrer i overflaten. Rør godt hele tiden, og sett så kjelen til side. La stå i ca. 20 minutter. Ta så ut vaniljestangen.

Skyll og rens jordbærene og ha dem i en blender. Kjøres til en fin puré. 5 dl av dette skal vi bruke, resten kan du helle i deg som lønn for strevet.

Ha eggeplommene og resten av sukkeret i en kjøkkenmaskin og visp til en luftig eggedosis. Den skal følge med vispen når du løfter den opp og danne små fjelltopper. Det er viktig at vispingen begynner med en gang du blander eggeplommer og sukker for at det skal blande seg ordentlig.

Varm opp fløtemelken igjen til det såvidt putrer, og hell den svært sakte og forsiktig over i eggedosisen mens det vispes.

Når alt er blandet, har du det over i en ny kjele, eventuelt den samme etter en kjapp vask. Igjen skal blandingen varmes opp til svak putring. Sausen vil nå tykne, stikk en sleiv oppi og se om den er dekket når du tar den opp igjen. Først da er den ferdig

Sil blandingen over i en metallbolle. Sett bollen over et isbad. Metall frakter både varme og kulde langt bedre enn plast.

Når den er romtemperert, setter du den i kjøleskap til den er helt nedkjølt. Så skal blandingen fryses ned, forhåpentligvis har du en ismaskin som gjør dette for deg. Følg instruksene. Jeg har en ismaskin til min Kitchen Aid, og da tar det 20-30 minutter til den har softis-konsistens. Isen kan spises med en gang, eller du kan fryse ned den. Husk 30 minutters tining før servering.

Har du ikke ismaskin, kan du sette bollen i fryseren og røre i den med jevne mellomrom i opptil 4 timer.

Mestringsfølelsen er på topp, og stoltheten likeså. Du er gått fra å være en helt ok mamma/pappa til å bli den barna dine skryter av til de andre i barnehagen. Barna dine vil aldri komme alene hjem fra barnehagen igjen.

Jordbærsuppe

Jordbær og suppe vil kanskje høres rart ut for noen, men kalde fruktsupper er nydelig som dessert. Til en alkoholfri versjon kan du prøve med litt farris i stedet for champagne.

Foto: Espen Nersveen
Foto: Espen Nersveen

Forsøk kald jordbærsuppe som dessert. (Foto: Espen Nersveen)

2 kurver med jordbær

2 glass champagne

1 kanelstang

1 vaniljestang

2 spiseskjeer brunt sukker

Skyll, rens og del jordbærene fra den ene kurven i to. Ha dem over i en metallbolle. I den samme bollen har du i en kanelstang og 2 spiseskjeer brunt sukker. Skrap ut frøene fra en vaniljestang og ha både frø og stang i bollen. Hell over det ene glasset med champagne, og dekk bollen godt med et par lag plastfolie, gjerne tre til fire, siden det må være helt lufttett.

Plasser bollen over en kjele med såvidt kokende vann. Pass på at vannet ikke kommer i kontakt med bollen. La småkoke i en times tid. Mens det småkoker, skyller, renser og grovkutter du den andre kurven med jordbær. Ha disse over i en arbeidsbolle sammen med litt sukker. Bland godt og sett kaldt til servering. Etter en time er suppen ferdig. Sil væsken gjennom en finmasket sil, press all saften ut av bærene og la stå på kjøkkenbenken til avkjøling. Når den er romtemperert, settes den i kjøleskapet til den er helt nedkjølt.

Like før servering heller du det andre glasset champagne over i suppen. Lag små hauger av bær i midten av hver skål og hell suppe rundt. Jeg serverer med en stor skje hvit sjokolademousse og en liten, hjemmelaget kjeks, men dette er langtfra nødvendig.

Jordbær med mascarponekrem

Mascarpone er en italiensk ferskost som er blitt udødeliggjort i den legendariske desserten tiramisu. Men den er også en svært så fin partner til jordbæret.

Foto: Espen Nersveen
Foto: Espen Nersveen

Når du er fysen på noe søtt, ha bær i en skål, fyll på med mascarponekrem og hugg innpå. (Foto: Espen Nersveen)

1 kurv jordbær

4 eggehviter

4 eggeplommer

4 spiseskjeer sukker

4 store spiseskjeer mascarpone

en dæsj konjakk

Skyll, rens og grovkutt jordbærene. Ha dem i en arbeidsbolle sammen med litt sukker, bland godt og sett kaldt til servering.

Visp sammen eggehviter og sukker til en luftig marengs. Bland så mascarpone og eggeplommene godt sammen og vend dette inn i marengsen. Når alt er blandet, har vi i en liten dæsj konjakk, som virkelig setter prikken over bokstaven i. Konjakken bryter fint gjennom denne fete kremen og fjerner også litt av eggesmaken. Settes kaldt til servering.

Når du er fysen på noe søtt, ha bær i en skål, fyll på med mascarponekrem og hugg innpå.

Smak på nett

Nett og papir smelter sammen i sommer. Mens jeg tar ferie fra hele papirhaugen, rykker matbloggere fra nettet inn på kjøkkenet her.

TEKST: Yngve Ekern

De er mange, de er entusiastiske – og ikke minst er de inspirerende. Glemte jeg å si ujålete?

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid

Yngve Ekern. (Foto: Trygve Indrelid)

Matbloggernes folkelige og direkte stil gjør at man fort blir kjent med dem. Og det er jo det viktigste når vi skal prøve noens oppskrifter, at vi stoler på dem.

Det skader jo heller ikke tilliten at man alltid kan henvende seg direkte til dem i det såkalte kommentarfeltet. Kjør debatt!

Er det for mye mel i denne oppskriften, eller for lite? Det går an å abonnere på bloggene også, helt gratis.

Bloggstafetten skal gå i åtte uker, med fire utvalgte matbloggere på laget.

De du skal treffe er:

TrinesMatblogg.no (Trine Sandberg)

Vegetarbloggen.no (Mari Hult)

Hobbykokken.no (Olav Birkeland)

HeiaMat.no (Espen Nersveen)

Publisert: 13.11.2012 kl. 15:48


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?