Vin til julematen

21. desember 2015Aktuelt
JULEVIN: Hvitt, rødt eller musserende - vi har de beste vintipsene til årets julemiddag. Og dessert. Foto: Produsentene/Stian Broch.
JULEVIN: Hvitt, rødt eller musserende - vi har de beste vintipsene til årets julemiddag. Og dessert. Foto: Produsentene/Stian Broch.

Her får du de beste tipsene til vinen du skal velge om du spiser pinnekjøtt, ribbe eller lutefisk. Eller kalkun. I tillegg får du tips om den beste vinen til pepperkaker.

Vi har alle våre egne tradisjoner i julen. Og selv om det finnes uendelig mange måter å tilberede og servere de klassiske julemiddagene på, er det enkelte vinstiler som egner seg bedre enn andre til julemenyen. Fellesnevneren er friskhet og syrlighet. Dette gjelder både for hvitvin, rødvin og musserende. Syrligheten er med på å friske opp de fete og salte smakene. Derfor passer det ekstra godt med unge og fruktige rødviner til ribba eller pinnekjøttet.

På hvitvinsfronten er Riesling en sikker vinner. En frisk og fyldig Riesling egner seg svært godt til både ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk. Har du planer om å diske opp med torsk kan du gjerne velge en litt fyldigere hvitvin. I vårt hjem er fyldig hvitvin fra Burgund blitt en favoritt til juletorsken.

Jula er også høytid for desserter og bakverk. Personlig sverger jeg til unge og fruktige portviner når de syv slagene kommer på bordet. Til multekremen er det søtvin fra Tokaj som gjelder.

God jul!

Til pinnekjøtt

Ratti Barbera d'Alba 2014

Varenr.: 3434901 Basisutvalget, kategori 6 Pris: Kr 174,90

Terningkast: 6
Poeng: 85
Land/region: Italia, Piemonte, Barbera d'Alba

Glimrende Barbera fra Piemonte i nord Italia. Dufter av kirsebær, plomme, bær og hint av krydder. Oppleves saftig og frisk i munnen. Tiltalende kirsebærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Ingen lagringsvin.

Til lutefisk

Jaume Serra Brut

Varenr.: 5691501
Basisutvalget
Pris: Kr 99,90,-

Terningkast: 5
Poeng: 79
Land/region: Spania, Catalonia, Penedès

Her har du en tørr Cava til en svært god pris. Dufter av sitrus, lime, kjeks og bakverk. Oppleves frisk og livlig i munnen. Tørr sitruspreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader. Nytes best ung.

Til ribbe

Stadt Krems Riesling Steinterrassen 2014

Varenr.: 4719301 Bestillingsutvalget
Pris: Kr 175,00

Terningkast: 6
Poeng: 85
Land/region: Østerrike, Niederösterreich, Kremstal

Klassisk Riesling fra Østerrike. Dufter av fersken, sitrus, våt stein og mineraler. Fyldig Riesling som er proppfull av mineraler. Tørr. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker utmerket nå, men kan lagres videre i opptil ti år.

Til kalkun

De Bortoli Yarra Valley Villages Pinot Noir 2013

Varenr.: 2863601 Basisutvalget, kategori 6
Pris: Kr 189,90

Terningkast: 5
Poeng: 84
Land/region: Australia, Victoria, Yarra Valley

Til det lyse kalkunkjøttet smaker det utmerket med en fruktig Pinot Noir. Denne dufter av plomme, granateple, krydder og hint av toast. Oppleves ren og delikat i munnen. Fruktig finish. Anbefalt serveringstemperatur 14 til 16 grader. Nytes best i ung alder.

Til torsk

Michelot Bourgogne Blanc 2014

Varenr.: 5024701
Bestillingsutvalget
Pris: Kr 173,90

Terningkast: 5
Poeng: 84
Land/region: Frankrike, Burgund

Hvitvin fra Burgund smaker himmelsk til sesongens torskeretter. Denne dufter av lime, grønne epler, nøtter og hint av smør. Fyldig hvitvin med flott syrlighet gjennom hele smakskurven. Anbefalt serveringstemperatur åtte til ti grader. Smaker godt nå, men kan lagres i fem til syv år.

Til hummer

Taittinger Millesime Brut 2008

Varenr.: 5231101
Bestillingsutvalget
Pris: Kr 499,90

Terningkast: 6
Poeng: 91
Land/region: Frankrike, Champagne

Årgangschampagne fra topp produsenten Taittinger. Dufter av eple, litchi, mineraler, toast og nøtter. Oppleves rik og konsentrert i munnen samtidig som den er elegant og syrlig. Lang tørr avslutning. Ypperlig nå, men kan lagres videre i minst ti år til.

Til pepperkaker

Andresen Late Bottled Vintage 2008

Varenr.: 5927401
Bestillingsutvalget

Pris: kr 259,90,Kr

Terningkast: 5
Poeng: 86
Land, region: Douro, Portugal

Portvinene som er merket «Late Bottled Vintage» passer godt til småkaker. Dette er fordi de som regel er fruktig og tilgjengelig i stilen. Denne dufter av rosiner, mørke bær, fiken og hint av kanel. Oppleves mørk, søt og intens i munnen. Søt bærpreget avslutning. Anbefalt serveringstemperatur ti til tolv grader.

Til multekrem

Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2009

Varenr.: 763102
Bestillingsutvalget

Pris: Kr 276,00 for 50 cl

Terningkast: 6
Poeng: 89
Land, region: Ungarn, Tokaj

Dessertvin fra Tokaj i Ungarn er i min verden en tidløs klassiker til multekremen. Her er et eksemplar fra øverste hylle. Dufter av aprikos, multer, marsjepan, honning og hint av kokos. Oppleves som søt, rik og konsentrert i munnen.Søt og frisk avslutning. Anbefalt serveringstemperatur fire til seks grader.

Publisert: 21.12.2015 kl. 10:35
Oppdatert: 21.12.2015 kl. 11:02


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?