Dette ville toppkokkene laget til Ingrid Espelid Hovig
Fra dampede blåskjell til tilslørte bondepiker: Toppkokker hedrer hele Norges matmor med disse rettene.
3. juni i år fylte hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig 90 år. Da tok Godt en prat med jubilanten, som syntes det både var helt ufattelig og overveldende å bli hedret.
Nå har flere av Norges beste kokker gått sammen for å feire TV-legenden, ved å lage hver sine tre-tretters-middager som de gjerne skulle ha servert Espelid Hovig. Oppskriftene er samlet i boken «90 retter til Ingrid Espelid Hovig» som ble lansert på åpningsdagen av årets Gladmatfestival i Stavanger.
Hovig ble for alvor kjent gjennom NRK-programmet Fjernsynskjøkkenet. Der formidlet hun blant annet viktigheten bak et sunt og næringsrikt kosthold, og selvfølgelig at «det er lov å juksa litt».
- Ingrid er en kvinne med et stort hjerte som gir oss mye kjærlighet. Den kjærligheten ønsker vi å gi tilbake, sier Michelinkokk Bent Stiansen som er én av i alt 33 kokker som har laget en treretters i Hovigs ære.
Stiansen har selv kokkelert med Espelid Hovig på Fjernsynskjøkkenet, der han har opptrådt over ti ganger.
TV-kokk Wenche Andersen har også laget en treretters meny. Hun har blant annet jobbet med Espelid Hovig i Faglig Matråd, og beskriver TV-legenden som «fantastisk».
- I tillegg til at hun har en utrolig formidlingsevne, behandler hun alle med respekt. Hun har et elskelig vesen samtidig som hun ikke er redd for å si ifra, sier Andersen.
TV-kokk Andersen pleide selv å se på «Fjernsynskjøkkenet» som barn.
- Det var bedre enn barne-TV. Jeg fulgte med, noterte og ble inspirert. Så det å få være gjest hos henne på Fjernsynskjøkkenet og jobbe med henne føles helt utrolig. Det hadde jeg ikke trodd der jeg satt på tidlig 60-tall og skrev ned oppskriftene hennes, sier Andersen.
Se hva Bent Stiansen, Wenche Andersen og Terje Ness ville laget til Ingrid Espelid Hovig under:
Stiansen har laget en meny som består av dampede blåskjell med persille og hvitløkssaus til forrett (se under for oppskrift), lettstekte makrellfileter i krydret tomatsaus til hovedrett og sørlandsk blaudekage til dessert.
- Jeg lagde et fjernsynsprogram med Ingrid fra hjembyen min Arendal for over 20 år siden, og da stod spesielt makrell på menyen. I tillegg ville jeg ha med blåskjell i menyen, siden dette er en fantastisk fremtidig proteinressurs - og Ingrid jo er veldig opptatt av sunn og næringsrik kost, sier Stiansen.
Seibiff med løk er en tidløs klassiker. Den prisbelønte norske kokken og tidligere Bocuse d'Or-vinner Terje Ness har laget en meny som består av - nettopp - seibiff med løk (se oppskrift under), lammeskank med høstens grønnsaker og rabarbrasuppe med vaniljesaus.
TV-kokk Wenche Andersens meny består av jordskokksuppe til forrett, bacalao til hovedrett, og tilslørte bondepiker til dessert (se under for oppskrift).
- Dette er retter jeg tenkte ville vært hyggelig å lage på kjøkkenet mitt sammen med Ingrid. I tillegg vet jeg at hun er opptatt av å bruke gode norske råvarer som meg, så dette kunne vi ha skravlet om, sier Andersen.
- Tilslørte bondepiker er forøvrig yndlingsdesserten min. Ingrid er veldig opptatt av norske epler og liker de gode reale smakene, så dette er en dessert i hennes ånd. I tillegg er den kjempeenkel, så alle kan lage den. Nå som det er bærsesong kan man også variere den og for eksempel lage tilslørte bjørnebærpiker.
Hva ville du laget til Ingrid Espelid Hovig? Kommenter gjerne i feltet under!
Publisert: 22.07.2014 kl. 15:29
Oppdatert: 24.07.2014 kl. 13:26
Lag deg en gratis konto