Sommeren er høysesong for kyllingbakterier
Samtidig som været blir varmere, blir bakteriene i fjørfe flere.
Svenske Testfakta skriver at samtidig som man tar i bruk mer primitive matlagingsmetoder øker også bakteriene campylobacterbakterien som finnes i blant annet kylling.
Eva Lillebakken, seniorrådgiver i Mattilsynet, sier til Godt at de ser at flere blir syke av campylobacterbakterien om sommeren. Det er denne bakterien som oftest fører til at folk blir syke av mat.
Ikke-desinfisert drikkevann, hygienisk kontakt med husdyr, upasteurisert melk, utilstrekkelig varmebehandlet fjørfekjøtt og dårlig hygiene i forbindelse med grilling og tilberedning av fjørfekjøtt er de viktige risikofaktorene for smitte, forklarer Lillebakken.
– Det er mer smittet kylling om sommeren. Derfor tar man prøver av alle kyllingflokker i den varme årstiden, sier hun og viser til nasjonal handlingsplan.
Under ti prosent har bakterien
Kyllingflokker som har dyr som har testet positivt på campylobacterbakterien må fryses eller varmebehandles før de sendes til butikkene.
– Handlingsplanen har ført til at det nå kun er under ti prosent av norske slaktekyllinger som er bærere av campylobacterbakterien, sier Lillebakken.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Testfakta skriver at i Sverige har det de siste årene vært flere store utbrudd av sykdom som følge av bakterien. Svenske myndigheter kartlegger dog tett hvor bakteriene som forårsaker sykdom stammer fra.
Mattilsynet minner på at rått kjøtt ikke er sterilt, og bakteriene først blir borte etter at kjøttet er varmebehandlet.
– Pass på å ikke dra disse bakteriene rundt med kjøttsaften på hendene, skjærefjøler eller kjøkkenredskaper. Vær ekstra nøye med håndhygiene og la aldri maten stå fremme uten å være tildekket, forteller Lillebakken.
Hun anbefaler heller ikke å legge stekt mat på en skjærefjøl hvor du har hatt rå mat, bytte redskaper mellom råvarer og ferdiglaget mat, og sett maten i kjøleskap eller kjølebag så fort som mulig.
Mattilsynets tips til grillingen:
1. Legg rått og ferdig kjøtt på hver sin side av grillen.
2. Frossen mat skal være opptint før du legger den på grillen.
3. Gjennomstek alt av fjørfe, slik at kjernetemperaturen er 75 grader.
4. Vend maten ofte og flytt den på grillen så den blir jevnt stekt. Maten er ikke nødvendigvis gjennomstekt selv om den ser stekt ut på utsiden.
5. Saft fra fjørfje og bearbeidet kjøtt skal være klar, ikke rød eller rosa.
6. Marinade som er brukt til rått kjøtt må ikke brukes på mat som er ferdigstekt. Oppbevar marinert mat kjølig frem til den legges på grillen.
Publisert: 22.07.2018 kl. 22:11
Oppdatert: 23.07.2018 kl. 08:22
Lag deg en gratis konto