Til hovedinnhold

Lag dessert til et helt selskap på en halv time

19. november 2015Aktuelt
O-LA-LA: Visp krem og lag eggedosis, riv sjokolade og kok kaffe. Bland sammen med gelatin så får du en nydelig festdessert. Foto: Anita Stokke Blomvik
O-LA-LA: Visp krem og lag eggedosis, riv sjokolade og kok kaffe. Bland sammen med gelatin så får du en nydelig festdessert. Foto: Anita Stokke Blomvik

Mokkafromasj er den perfekte desserten til festbordet.Og så er den rask og lett å lage.

Matblogger Anita Stokke Blomviks (32) favoritt: Mokkafromasj
Bor på Sunnmøre
Har blogget siden 2013
Bloggens mest populære oppskrift er mokkafromasj.
Foto: Bård Nilsen
Matblogger Anita Stokke Blomviks (32) favoritt: Mokkafromasj Bor på Sunnmøre Har blogget siden 2013 Bloggens mest populære oppskrift er mokkafromasj. Foto: Bård Nilsen

Anita Stokke Blomvik var nominert til både Norges beste matblogg og verdens beste nynorskblogg i 2014. Etter ett år med asiatiske smaker i Kuala Lumpur er hun nå hjemme i Norge igjen og tilbringer mye tid ved kjøkkenbenken for å kunne dele enkle og gode retter på matbloggen. Målet med bloggen er å inspirere til å lage mer hjemmelaget mat, og vise at det er mulig for en vanlig familie.

Les bloggen til Anita her: Kvardagsmat.no

- Dette er en dessert som alltid har stått på kakebordet i vår familie. To av mine absolutte favoritter er kaffe og sjokolade, og denne desserten har akkurat det i seg. Herlig kremet og søt, med en deilig mokkasmak, sier Anita.

- Jeg tror ganske sikkert at det var mormoren min som lagde denne først, og alle vi som hadde henne som bestemor har et kjært minne om denne desserten. Hver gang vi møtes i juleselskap er denne desserten et tema, og spørsmålet er hvem som har laget den og hvordan de har gjort det. Størst ståhei blir det selvsagtt når noe har gjort det på «feil» måte, som da tanten min glemte å vispe kremen som skal i. Å ikke sette desserten på kakebordet var aldri noe alternativ, så selv om den så noe spesiell ut så gikk den ned på høykant blant oss barnebarna likevel, forteller hun.

- Dette er mektige saker, men i små mengder kan jeg lett spise denne desserten hver helg, sier hun.

- Det som tar mest tid er å raspe sjokoladen. Og det skal liksom gjøres for hånd, for å være gjort på den ekte måten. Bortsett fra det, er det eneste som kan gå galt at kaffen skiller seg fra eggedosisen. Trikset der er å avkjøle kaffen litt og helle den litt etter litt inn i eggedosisen, forklarer Anita.

- Siden den kan lages på forhånd er den finfin å servere i et selskap. Oppskriften er også lett å doble, noe vi ofte ender opp med å gjøre, sier Anita.

Til omtrent 10 personer, én bolle

3 egg

100 g sukker

3 dl kremfløyte

1 1/2 dl sterk kaffi

5 plater gelatin

1 plate mørk kokesjokolade (gjerne 75 % kakaoinnhold)

Mokkabønner til pynt

Slik gjør du

Anita bruker omtrent 30 minutter på å lage mokkafromasj.

Rasp sjokoladen, bruk gjerne kjøkkenmaskin om du har.

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i fem minutt. Etter fem minutt kniper du ut vannet fra platene og rører dem inn i kaffen slik at de løser seg helt opp.

Mens platene ligger i bløt visper du egg og sukker til luftig eggedosis.

Visp kremen for seg selv og bland i det meste av den raspede sjokoladen. Spar litt som du kan bruke til pynt.

Bland forsiktig eggedosisen og kaffen, og vend til slutt inn kremen.

Ha over i en fin bolle, eller mange små skåler, og sett i kjøleskapet.

Pynt med mokkabønner og resten av den raspa sjokoladen før servering.

Server med kaffe til.

Publisert: 19.11.2015 kl. 09:58
Oppdatert: 21.12.2015 kl. 13:07


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?