Imponer med fløyelsmyk og luftig ostesufflé

SMAKFULL: Når sufléen kommer ut av ovnen er den stor og flott, pass på å spise med en gang før den kjølner og synker litt sammen. Foto: Kristine Ilstad/Det søte liv
SMAKFULL: Når sufléen kommer ut av ovnen er den stor og flott, pass på å spise med en gang før den kjølner og synker litt sammen. Foto: Kristine Ilstad/Det søte liv
Magne D. Antonsen

Ostesufflé er ikke så vanskelig å lage som du kanskje skulle tro - og så er det skikkelig kosemat.

Ukens matblogger: Kristine Ilstad (43)
Bor i Oslo
Har blogget på www.detsoteliv.no siden september 2004 og har nå over 3500 oppskrifter.
Foto: Privat
Ukens matblogger: Kristine Ilstad (43) Bor i Oslo Har blogget på www.detsoteliv.no siden september 2004 og har nå over 3500 oppskrifter. Foto: Privat

Kristine Ilstad er en av veteranene i bloggnorge og lager en av de mest populære matbloggene med over 230.000 følgere på Facebook. Hun har utgitt kokeboken «Det søte liv – Kristines Favoritter», og har også en fast matspalte i VG og her på Godt.no.

Les bloggen til Kristine her: www.detsoteliv.no

- Jeg er veldig bevisst på at «Det søte liv» skal ha et folkelig preg, og for å være tro mot konseptet har jeg som prinsipp at jeg ikke deltar i matkonkurranser. Matlaging og baking skal være preget av matglede og hygge, og ikke være noe prestasjonspreget, sier Kristine til Godt.no.

- Jeg er veldig glad i gode oster, og det jeg liker best med ostesufflé er at den skal serveres rykende varm og at konsistensen er så lett og luftig. Helt siden jeg var barn har jeg fått ostesufflé, så det har fulgt meg gjennom livet, forteller hun.

- Les oppskriften nøye får du begynner og følg tipsene mine, da blir det lett å lage. Selv for nybegynnere, sier Kristine.

- Poenget med en ostesufflé er at den skal blåse seg opp under stekingen, og bli fløyelsmyk og veldig luftig. Bruk en ildfast form som er stor nok slik at ostesuffléen ikke renner over under stekingen. Og så må du ikke åpne ovnsdøren for tidlig for da vil ostesuffléen synker sammen i ovnen. Det er også veldig viktig å servere den med en gang den er tatt ut av ovnen, for den vil bli litt flatere når den avkjøles, sier hun.

- Hvis du skal lage til mange gjester, vil jeg anbefale å lage den i porsjonsformer og ikke i store former. Det ser ekstra stilig ut når hver gjest får hver sin høye ostesufflé rett fra ovnen. Bare husk at det er gjestene som skal vente på ostesuffléen og ikke omvendt. Det er langt mindre imponerende å servere en ostesufflé som har begynt å kjølne og har sunket sammen. Det beste er at gjestene sitter klare til bords når det er et par minutter igjen av steketiden, forteller Kristine.

- Som tilbehør kan det passe med godt brød og smør, gjerne nybakt hvitløksbrød. I tillegg er det godt med en frisk salat med sennepsvinaigrette. Og så en god rødvin så klart, sier hun.

100 g smør
75 g hvetemel
4,5 dl helmelk
1 ts salt
0,5 ts muskat
500 g vellagret ost, revet
7 egg, skilt

Kristine bruker ca 15 minutter på å lage deigen til ostesuffléen. Mens den steker i ca 45-50 minutter ordner hun salaten og dekker bordet.

Smelt smøret i en mellomstor kjele. Ta kjelene av platen og tilsett hvetemelet. Rør blandingen sammen til en jevning. Spe med melken. Sett kjelen tilbake på platen og varm opp under stadig omrøring til du får en tykk, hvit saus. Rør i salt og revet muskat.

Skru ned varmen på platen. Bland revet ost i den hvite sausen og rør godt. Du vil se at osten begynner å smelte. Rør ofte slik at blandingen ikke setter seg fast i bunnen av kjelen. Ta kjelen av platen.

Skill eggene og ha eggeplommene i kjelen. Rør osteblandingen jevn.

Pisk eggehvitene til stivt skum. Vend skummet forsiktig inn osteblandingen helt til slutt. Rør nok til at blandingen blir jevn og klumpfri, men ikke rør lenger enn nødvendig, slik at luften i blandingen bevares.

Smør en ildfast suffléform med høye kanter som rommer 2,5 liter.

Hell osteblandingen i den smurte formen.

Stek ostesuffléen nederst i ovnen ved 180 grader i ca. 50 minutter.

Serveres varm og rett fra ovnen!

Tips:

Godt lagret Jarlsbergost og Sveitserost egner seg godt til ostesufflé. Liker du litt ekstra markant ostesmak på ostesuffléen, kan du bruker 250 g vellagret Jarlsberg og 250 Gruyère.

Ikke åpne ovnsdøren før det er maks 5 minutter igjen av steketiden, ellers risikerer du at suffléen synker sammen i ovnen.

Ostesufflé er ferskvare og smaker best helt nylaget og rett fra ovnen. Husk at den synker sammen etter hvert som den avkjøles.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?