Verdens beste whisky er kåret - og den er ikke skotsk
Et taiwansk distilleri gikk av med seieren med en whisky som blant annet smaker kanel, chili, og marsipan.
Det har ikke vært gode tider for skotsk whisky de siste par årene. I fjor ble det oppstyr da det ble kjent at verdens beste whisky ikke var skotsk, men japansk (Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013). I tillegg var det ikke én eneste skotsk whisky blant topp fem.
Nyheten ble først kjent i Daily Mail, som hadde fått tak i en utgave av den prestisjetunge «Jim Murray's World Whisky Bible», som kommer ut én gang i året.
Artikkelen deres fikk den stikkende tittelen «Ydmykelse for Skotland - Japans whisky er kåret til den beste i verden (til og med engelskmennene gjør det bedre enn skottene)».
Kåringen ble omtalt som «en wake-up call» for skotske distillerier, og Murray - mannen bak kåringen - mente at de hadde mistet fokus, skrev FoxNews.
Nå har det skjedd igjen: Den taiwanske single malt whisky-en Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strength har blitt kåret til verdens beste whisky.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Kavalan skal ha en fruktig smaksprofil, og smaker som tørr kanel, marsipan, chili og kjøttaktig for å nevne noe.
- Overraskende myk mot ganen. Alkoholen er veldig fremtredende. Den er som melkesjokolade infusert med Bourbon, heter det i begrunnelsen til World Whiskies Awards.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Rart
VGs vinanmelder Edvard Skramstad er overrasket over at Skotland, for andre år på rad, ikke har havnet på førsteplass.
- Dette kan nesten sammenliknes med at Canada ikke havner på pallen i hockey-VM, sier Skramstad, som til daglig er restaurantsjef på Michelin-restauranten Statholdergaarden.
Jordsmonn, geografi og klima spiller en stor rolle i sluttproduktet under vinproduksjon. En del brennevinsproduksjon, derimot, blir ikke påvirket av dette i like stor grad, forteller Skramstad.
- Sånn sett har ikke Skotland noen enorme geografiske eller klimatiske fordeler. Samtidig burde «know-how» være veldig viktig, så dette er overraskende, sier vinanmelderen.
Kavalan kom på markedet i 2008, og dette er ikke første gang den taiwanske whisky-en har hevdet seg: Kavalan kom seirende ut i en blindtest gjennomført av The Times of London i 2010. Whisky-en fikk da bedre karakter enn tre skotske og én engelsk whisky, skriver China Daily.
Hva tenker du om kåringen? Diskuter gjerne i feltet under.
Publisert: 01.04.2015 kl. 13:41
Lag deg en gratis konto