Slik unngår du sprukne wienerpølser

PØLSEFEST: For mange er det en tradisjon å spise pølser på 17. mai. Da er det viktig at de blir tilberedt riktig. Foto: Espen Braata/VG
PØLSEFEST: For mange er det en tradisjon å spise pølser på 17. mai. Da er det viktig at de blir tilberedt riktig. Foto: Espen Braata/VG
Maria Tveiten Helgeby

Med disse tipsene kan du si farvel til sprukne wienerpølser på 17. mai.

17. mai er ikke 17. mai uten pølse med ketsjup og sennep. Så glade er vi i klassikeren at vi i 2019 spiste 13 millioner pølser på 17. mai, ifølge Nationen.

Men med store mengder pølse, kommer også problemet med sprukne wienerpølser. Når pølsen sprekker under tilberedning mister den mye av smaken – for ikke å snakke om utseendet.

Daniel Slakter er butikkslaktermester hos Annis Pølsemakeri i Mathallen, som selger over 40.000 pølser før 17 mai. Han vet akkurat hva som trengs for å få perfekte wienerpølser på nasjonaldagen.

– Det viktigste når man skal lage wienerpølser er at de kun skal trekke, og ikke koke. Dette gjør du ved å koke opp vannet, legge pølsene i, og så skru varmen helt av, sier Slakter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EKSPERT: Daniel Slakter (som tidligere het Byskov til etternavn) er butikkslaktermester hos Annis Pølsemakeri i Mathallen, Oslo, og vet akkurat hva som må til for å unngå sprukne wienerpølser. Foto: Annis Pølsemakeri
EKSPERT: Daniel Slakter (som tidligere het Byskov til etternavn) er butikkslaktermester hos Annis Pølsemakeri i Mathallen, Oslo, og vet akkurat hva som må til for å unngå sprukne wienerpølser. Foto: Annis Pølsemakeri

Du vet at vannet har perfekt temperatur hvis det beveger seg uten å syde.

– La wienerpølsene ligge i vannet i åtte til ti minutter til kjernetemperaturen er cirka 70 grader. Det kan ta lenger tid hvis kjelen er veldig liten, tipser Slakter.

For deg som ikke har temperaturmåler tilgjengelig – og som kun lager noen få pølser - kan du følge med på når pølsene flyter til overflaten etter at de har trukket en stund.

Et annet tips som garanterer sprekkefrie wienerpølser, er damping. Dette er kanskje ikke en teknikk som fungerer hvis du skal lage pølser i enorme mengder på et senere tidspunkt, men den er genial for deg som skal lage noen få pølser til familien.

– Legg en rist i bunnen av en stor kjele, hell noen centimeter vann i bunnen, og legg pølsene oppå risten. Kok opp, og damp pølsene i noen minutter, tipser Slakter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLASSIKER: Selv om vi spiser flere millioner pølser på 17. mai til vanlig, har salget gått ned de siste årene. I 2009 spiste vi 16 millioner pølser på nasjonaldagen, og i 2016 hadde det sunket til 13 millioner, ifølge NRK (2016). Foto: Annis Pølsemakeri
KLASSIKER: Selv om vi spiser flere millioner pølser på 17. mai til vanlig, har salget gått ned de siste årene. I 2009 spiste vi 16 millioner pølser på nasjonaldagen, og i 2016 hadde det sunket til 13 millioner, ifølge NRK (2016). Foto: Annis Pølsemakeri

Når perfekt pølseskinn er på plass, er det på tide å tenke på smaken. Mange liker å tilsette buljong i pølsevannet for å gi en ekstra piff til pølsene. Slakter, derimot, foretrekker å enten legge laurbærblad, eple eller løk i vannet eller å trekke wienerpølsene i øl eller eplejuice.

– Både laurbærblad, øl og juice gir en spennende smak til de ellers klassiske wienerpølsene, sier pølsemesteren.

Han fortsetter:

– Hvis du bruker laurbærblad holder det med ett blad per liter vann. Bruker du øl eller juice kan du lage en blanding av halvparten vann og halvparten øl eller juice, og trekke pølsene som vanlig i dette, sier Slakter.

Ketsjup, sennep eller begge deler? Hva pleier du å ha på 17. mai-pølsa? Del tips i kommentarfeltet!

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?