Til hovedinnhold

Ukens matblogg: Slik lager du flettekringle

2. juli 2015Aktuelt
SOMMERKRINGLE: Kringlen er inspirert av sommeren - fylt med herlig, syrlig og frisk rabrabra. Foto: Sigrunn Eliassen/En klype salt.
SOMMERKRINGLE: Kringlen er inspirert av sommeren - fylt med herlig, syrlig og frisk rabrabra. Foto: Sigrunn Eliassen/En klype salt.

Gjærbakst er alltid godt, denne kringlen er fylt med rabarbra og friske bær.

Ukens matblogg: Sigrunn Eliassen (42)
Er forsker.
Bor i Perth, Australia.
Favorittråvaren er sitron.
Når jeg lager mat så liker jeg å ha rikelig med friske urter i vinduskarmen.
Blogg: enklypesalt.no der jeg deler matglede, bilder og inspirasjon til mat som jeg serverer på eget kjøkken.
Foto: Sigrunn Eliassen.
Ukens matblogg: Sigrunn Eliassen (42) Er forsker. Bor i Perth, Australia. Favorittråvaren er sitron. Når jeg lager mat så liker jeg å ha rikelig med friske urter i vinduskarmen. Blogg: enklypesalt.no der jeg deler matglede, bilder og inspirasjon til mat som jeg serverer på eget kjøkken. Foto: Sigrunn Eliassen.

- Jeg er fra en kringlefamile og baker vanligvis kringle med kanel og sukker, men det er jo så mange variasjonsmuligheter, sier ukens matblogger Sigrunn Eliassen til Godt.no

- Rabarbrakringlen er inspirert av sesongens herlige, syrlige og friske grønnsak. Flettkringle er dekorativt i seg selv og her har jeg stekt den i en rund form som gir ekstra høyde og fine skiver, forklarer hun.

- Som med all gjærbakst er det viktig å gi deigen god tid til å heve, både før du kjevler den ut og etter at kringlen er lagt i forma, sier Sigrunn.

Les bloggen til Sigrunn her, og følg henne på Facebook, Instagram og Pinterest også.

Ingredienser til én kringle

100 g smør

5 dl melk

25 g fersk gjær (1/2 pose tørrgjær)

120 g (1,5 dl) brunt sukker

700-800 g hvetemel

1 ts kardemomme

1 egg, til pensling

Rabarbrafyll:

100-130 g rabarbra (3 – 4 stilker)

100 g jordbær og/eller bringebær (gjerne fryste)

70-80 g brunt sukker

Slik gjør du

Sigrunn bruker omtrent 30 minutter på å lage denne kringlen, pluss 3-4 timer heving og steking.

Vask rabarbra og kutt av de harde endene. Del i små biter og ha rabarbra og bær i en kasserolle sammen med sukkeret. Kok opp og la det småputre til en del av væsken har kokt ut og blandingen er lett sirupsaktig. Smak til med mer sukker om det trengs. Avkjøl.

Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk. Gi det en liten lunk. Løs gjær i litt av den fingervarme væsken. Bland sukker og ½ kg mel i en bakebolle. Tilsett væsken og gjærblandingen og elt godt. Eksakt melmengde kan variere en del, så tilsett litt mel om gangen til du har en forholdsvis fast deig. Deigen skal ikke være for klissete, men bruker du for mye mel blir kringlen kompakt og hard.

La deigen heve under et klede eller lokk i 1.5-2 time til dobbelt størrelse.

Strø et bakeunderlag med mel og elt deigen godt. Trill ei lang pølse og kjevl deigen ut til et stort kvadrat. Bre et tynt lag rabarbrasirup over deigen. Rull deigen sammen langs langsiden. Bruk en skarp kniv og skjær et snitt langs midten av deigrullen. Snittet skal gå gjennom rullen, men la det stå igjen 3-4 cm på ene enden slik at rullen henger sammen.

Flett deigen ved å legge høyre deighalvdel over den venstre og vri slik at snittsiden vender opp. Gjenta til du har en lang tvinnet rull. Løft rullen over i ei smurt form, og skjøt endene. Jeg brukte ei rund form (24 cm ytre diameter), men du kan også legge kringlerullen direkte på et bakepapirkledd stekebrett.

Etterhev deigen i minst en halv time, i mens kan du forvarme ovnene til 200C.

Rør sammen ett egg, pensle kringla og strø over litt brunt sukker. Stek kringla midt i ovnen i 30-40 minutter (regn noe mindre steketid om du ikke bruker form, ca. 25 min).

Avkjøl på rist og pynt med litt melisglassur om du ønsker.

RÅBRA MED RABARBRA: Flettekringlen er fylt med rabarbra, jordbær og brunt sukker - perfekt sommerbakst. Foto: Sigrunn Eliassen/En klype salt.
RÅBRA MED RABARBRA: Flettekringlen er fylt med rabarbra, jordbær og brunt sukker - perfekt sommerbakst. Foto: Sigrunn Eliassen/En klype salt.

Publisert: 02.07.2015 kl. 14:00
Oppdatert: 02.07.2015 kl. 19:05


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?