Ukens matblogg: Gulrotkake med glasur på tre måter
Gulrotkake er så god og allsidig at du fint kan lage én røre og få tre forskjellige kaker. I muffinsform, rund form og små brødformer.
- Bruk høstens grønnsaker i kakene. Norske gulrøtter er på sitt beste nå og gir en saftig kake med fin farge og rund smak, sier ukens matblogger Ina Shelby til Godt.no.
- Denne oppskriften er en gammel slager. Jeg fikk den en gang på nitti-tallet - den gang jeg nettopp hadde flyttet for meg selv, forteller hun.
- Jeg bruker sesamolje eller valnøttolje i deigen for det gir en god og rund smak. Det oppdaget jeg ved en tilfeldighet, en gang jeg manglet nøytral olje slik det egentlig står i oppskriften og jeg brukte sesamolje i stedet, sier Ina.
- Det er lett å variere kaken når man bruker ulike former å bake i. Enten du liker du den tradisjonelle runde formen best, er hekta på cupcakes, eller bittesmå firkantede former som gjør at kakene ser ut som minibrød. Her er det bare å variere etter humør og tilgjengelighet, sier hun.
- Hvis du skal lage kake til veldig mange, passer det fint å lage cupcakes. Selv synes jeg kaken er staselig, og kan fint diske opp med den dersom den skal passe inn på et kakebord. Brødformene passer kanskje best til å servere når det er litt mer uformelle anledninger og man ikke skal lage så mange, sier Ina.
- Det vanskeligste med å lage gulrotkake er kanskje å beregne steketiden. Stikk alltid en spiss kniv eller en kakepinne inn i kaken før den tas ut av ovnen, det skal ikke henge igjen deig når den er ferdig. Og om kaken ramler litt sammen, er det bare å jevne ut med litt ekstra glasur på toppen, forklarer hun.
Les bloggen til Ina her, og følg henne på Facebook og Instagram. Ina er inashelby på Snapchat, og også med på å drive Matbloggsentralen.
Ingredienser
4 egg
100 gram hvitt sukker
100 gram brunt sukker
6 spiseskjeer solsikkeolje eller annen nøytral olje
2 spiseskjeer sesamolje
4 middels store gulrøtter, revet
2 spiseskjeer vaniljeekstrakt
300 gram hvetemel
2 ts kanel
2 ts bakepulver
1 ts natron
1 håndfull valnøtter, hakket
Slik gjør du det
Sett ovnen på 180 grader.
Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett solsikkeolje og sesamolje, og rør forsiktig sammen. Tilsett deretter revne gulrøtter og ha i vaniljeekstrakten.
Bland hvetemel med kanel, bakepulver og natron, og rør det forsiktig inn i resten av røren. Hakk valnøttene grovt og bland inn i deigen tilslutt.
Denne røren holder til enten 12 muffins, 10-12 mini brødformer eller én rund form.
Cupcakesformer
Røren rekker til et brett med 12 muffins og stekes i 10-12 minutter på 180 grader. Fyll formene 2/3 fulle, gjerne med en isskje.
Mini brødformer
Røren rekker til 10-12 former og stekes i 10-12 minutter på 180 grader. Fyll formene 2/3 fulle, gjerne med en isskje.
Rund form, 24 cm
Røren stekes i omtrent 50 minutter på 180 grader.
Glasur
100 gram smør
200 gram kremost
500-600 gram melis
Saft av en halv sitron
Pisk smør, kremost og melis godt sammen og tilsett deretter litt og litt sitronsaft. Pisk deretter i 2-3 minutter til glasuren er helt glatt og luftig.
Forslag til pynt
Sjokoladeegg
Kokosflak
Valnøtter
Mandelflak
Tips: Bruk vaniljesukker dersom du ikke får tak i vaniljeekstrakt. Eller lag vaniljeekstrakten selv av å blande vaniljestang, sukker og rom.
Publisert: 24.09.2015 kl. 15:49
Lag deg en gratis konto