Derfor er vi så svake for sjokolade

SØTSUG: Utgangspunktet for lysten på noe er fordi hjernen er i ubalanse. Foto: Marco Mayer/NTB Scanpix.
SØTSUG: Utgangspunktet for lysten på noe er fordi hjernen er i ubalanse. Foto: Marco Mayer/NTB Scanpix.
Julie Solberg

Smaken kan påvirke homronene i hjernen og virke beroligende. Derfor kan vi bli avhengige av sjokolade. 

I følge thrillist.com har sjokolade vært uimotståelig i flere århundre. Aztekerne brukte det som valuta, spanjolene holdt faktisk sjokoladebønnen hemmelig for nabolandene i nesten hundre år og amerikanere spiser i gjennomsnitt nesten fire kilo sjokolade hver i løpet av et år.

Du trenger altså ikke å føle deg alene hvis du ikke kan få nok sjokolade. Men hva er det med sjokolade som gjør at noen av oss føler at vi kan gjøre nesten alt for bare en liten bit (til)?

SJOKOMAN: Sjokoladen er sammensatt av kombinasjoner for at vi skal elske den. Foto: Sara Johannessen / VG
SJOKOMAN: Sjokoladen er sammensatt av kombinasjoner for at vi skal elske den. Foto: Sara Johannessen / VG

Det er kombinasjonen av fett, sukker og stivelse som gjør oss ville. Det finnes ingen andre naturlige råvarer enn morsmelk som inneholder en slik kombinasjon - sjokolade er komponert for at vi skal like den. I tillegg er sjokoladen laget med et smeltepunkt tilnærmet vår kroppstemperatur, slik at den smelter på tungen. En effekt vi liker ekstra godt.

- Hjernen vår elsker det, og det er laget mange matvarer med en slik kombinasjon bevisst fra produsentene. På engelsk kaller de det for «comfort food», eller trøste-mat på norsk, om du vil, sier Fedon Lindberg, lege og grunnlegger av slankefirmaet Dr. Lindbergs Holding AS.

SUNT OG GODT: Fedon Alexander Lindberg er lege og grunlegger og eier av Dr. Lindberg Holding AS. Han er mest kjent for sine slankekurer og forskjellige slankeprodukter som han selger gjennom firmaet. Han har også skrevet bøker om ernæring. Foto: Jørgen Braastad
SUNT OG GODT: Fedon Alexander Lindberg er lege og grunlegger og eier av Dr. Lindberg Holding AS. Han er mest kjent for sine slankekurer og forskjellige slankeprodukter som han selger gjennom firmaet. Han har også skrevet bøker om ernæring. Foto: Jørgen Braastad

Smaksopplevelsen skjer ikke på tungen, men i hjernen, gjennom signaloverføringssubstanser og hormoner som dopamin, adrenalin og serotonin. Matvarer som gir stor utskillelse av serotonin og dopamin gir tilfredstillelse, og dersom man trenger mer og hyppig tilfredstillelse enn normalt kan man bli avhengig av slike matvarer.

- Utgangspunktet for lysten på noe er fordi hjernen er i ubalanse av f.eks. uro eller stress. Dette behandles ofte med alkohol, dop, røyk - og også sjokolade. Derfor kan man si at eventuell avhengighet for sjokolade kan sammenlignes med samme mekanisme som avhengigheten på dop, sier Dr. Lindberg.

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at det er kvinner som er mest «utsatt» for sjokoladeavhengighet. Både kvinner og menn kan være plaget av uro og ubalanse i hjernen i like stor grad, men kvinner bruker oftere mat for å balansere i hjernen – og ofte sjokolade. Suget etter noe søtt og godt kommer gjerne når man egentlig er sulten. Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas mener du kan hindre søtsuget ved å spise noe næringsrikt til regelmessige tider, slik at du ikke blir så sulten.

- Det er ofte på vei hjem fra jobb, og på kvelden, søtsuget kan komme. Det mange da tenker er at sjokoladen er det eneste som hjelper, mens det egentlig bare er at man er sulten, sier hun.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?