Til hovedinnhold

OL-baker lager 60 brød for hånd om dagen

7. februar 2018Aktuelt
BAKERMESTER: Amund Skrutvold går i disse dager under kallenavnet OL-bakeren, hvor han sørger brød og bakervarer til de norske utøverne. Foto: Bakehuset
BAKERMESTER: Amund Skrutvold går i disse dager under kallenavnet OL-bakeren, hvor han sørger brød og bakervarer til de norske utøverne. Foto: Bakehuset

Som eneste bakeren for de norske utøverne i Pyeongchang har Amund Skrutvold (49) nok å holde fingrene i. 

– Alle utøverne er på plass, så nå bakes det over en lav sko, sier Amund Skrutvold til Godt over telefon fra Sør-Korea.

OL-bakeren skal sørge for at de norske utøverne blir forsynt med tradisjonsrik energi i form av gode norske grovbrød under de olympiske vinterleker i Pyeongchang fra 9. til 25. februar.

– På denne siden av verden er det stort sett lyst, fint brød å få tak i. Utøverne ønsker seg grove brød med mye fiber, det er derfor de har med seg en egen baker.

Det er hovedsakelig skiskyting og langrenn han baker for, som består av 32 utøvere. Med støtteapparatet blir det totalt rundt 100 personer.

Norsk mel

Bakeren fra Hønefoss ankom OL-byen for halvannen uke siden for å gjøre forberedelser. Her har han sjekket at utstyret på kjøkkenet fungerer og oppskriftene har vært testbakt. Med seg har han 750 kilo mel fra Norge.

– Håper det holder! Det er brød til nesten alle måltider, så det går en del av det. Jeg baker rundt seksti brød om dagen, forteller bakermesteren og fortsetter:

– For å være helt sikker på at jeg skal ha det jeg trenger, så har vi sendt ned mye spelt, rug og havre i forkant som er gode melsorter å bruke i grove brød. Siktet hvete og fullkornhvete har vi kjøpt her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HEIA: De norske skiskytterherrene kan nyte ferskt brød til frokost under OL. Fra venstre Lars Helge Birkeland, Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø fra i Ruhpolding tidligere i år. Foto: Jostein Magnussen/VG
HEIA: De norske skiskytterherrene kan nyte ferskt brød til frokost under OL. Fra venstre Lars Helge Birkeland, Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø fra i Ruhpolding tidligere i år. Foto: Jostein Magnussen/VG

Videre forteller han at det er et minimum av utstyr tilgjengelig; kun en eltemaskin og en bakerovn. Det betyr at alle brødene bakes for hånd av OL-bakeren selv.

– Det ligger godt håndverk i brødene, heldigvis er det mange års trening bak. Men det blir lange dager hvor jeg baker fra tidlig om morgenen til kvelden, sier Skrutvold.

Ikke bare brød

Foreløpig er det speltbrødene som er mest populære. Bakeren legger også til rette for de som har intoleranse for gluten.

– Jeg baker en del glutenfrie bakervarer. Det er viktig at utøverne får produkter som de er trygge på. Det er kjedelig hvis det er brødmaten som skulle ødelegge for dem når de har trent til dette i fire år.

Selv om grovbrødene går som varmt hvetebrød, så hender det at bakeren også disker opp med fersk bakst som kanelsnurrer og skolebrød for å bidra til stemningen i OL-leiren.

– Det synes deltakerne som regel er kjempestas. Det blir jo ikke hver dag, men innimellom. Med toppidrett som med alt annet; skal man prestere er det viktig at man trives, og koser seg.

Kaker kan det derimot bli enda oftere. Bakeren har nemlig sagt at han skal bake en såkalt medaljekake for hver medalje Norge tar. Uansett om det blir gull, sølv eller bronsje synes han utøverne fortjener en kake.

– Det kan potensielt bli opptil 52 kaker, altså?

– Olympiatoppen har en målsetning på 30 medaljer, så det kan bli veldig mange medaljekaker. Men de baker jeg med glede!

Kjent OL-baker

Til vanlig jobber Skrutvold som produktutviklingssjef og bakermester for Bakehuset, men har god erfaring som OL-baker. I 2010 var han også med den norske troppen til olympiske leker i Vancouver. Den gangen fikk de stor internasjonal oppmerksomhet for de norske brødene som var bakt med grovt mel etter at avisen Vancouver Sun skrev en artikkel om dette.

De hadde fått låne et bakeri som lå mellom arenaene i Whistler og Vancouver, og det som ble til overs ble solgt i bakeriutsalget. På grunn av omtalen ville alle ha norsk brød. Bakeriet firedoblet omsetningen mens de var der, har Skrutvold tidligere fortalt i et intervju med Ringerikes Blad.

Publisert: 07.02.2018 kl. 15:29
Oppdatert: 08.02.2018 kl. 09:33


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?