Dobbelt norsk i oste-VM

SAKEN ER...OST! Jørn Hafslund fra osteprodusenten Ostegården vant med sin lagrede gouda. Foto: Jørn Hafslund.
SAKEN ER...OST! Jørn Hafslund fra osteprodusenten Ostegården vant med sin lagrede gouda. Foto: Jørn Hafslund.

Ikke nok med at den lagrede goudaosten «Fanaost» fra Ostegården vant på hjemmebane, en norsk geitost kom på delt andreplass. 

- Denne er så frisk i smaken og har en moderne stil, med riktig søthet. Den er moden og passe hard. Den er rett og slett appetittvekkende, sa av av dommerne, blant annet, etter å ha smakt goudaosten, som heter lagret Fanaost.

Det ble 71 poeng og seier med god margin til den lagrede goudaen fra Ostegården fra Fana i Bergen.

Fanaost en halvfast ost som er laget av pasteurisert kumelk. Osten er lagret i minimum tre måneder, ifølge produsentens egen informasjon.

Fredag konkurrerte over 3400 oster om å bli verdens beste i Bergen. Da dommerne hadde smakt seg gjennom de 16 ostene som nådde finaleheatet, var det ingen tvil.

I Grieghallen i Bergen kjempet 3472 oster fra hele verden om å bli kåret til den beste, under fredagens World Cheese Awards 2018.

Mesterskapet er en del av mat- og drikkefestivalen Matnasjonen Norge, og ostekonkurransen ble avholdt i Dovregubbens Hall.


En Ekte brun geitost fra Stordalen gardsbruk i Tinn i Telemark fikk 65 poeng og endte på delt andreplass.

Dette er den 31. gangen World Cheese Awards, som er en av verdens største ostekonkurranser, ble avholdt - og det er første gang det holdes i Norge.

Juryen, som besto av 50 norske og 180 internasjonale dommere, dømte ostene ut fra tre kriterier:

1. Ostens utseende og overflate (renhet, fri for lukt mm.)

2. Ostens karakter og tekstur (fuktighet, farge, fett, konsistens mm.)

3. Smak (balansert, kompleks, god lengde mm.)

I 2016 var det den norske osten Kraftkar av produsenten Tingvoll som vant den gjeve tittelen. Etter seieren ble osten så populær at de ikke klarte å møte etterspørselen.

– Vi var utsolgt for ost også før kåringen. Vi hadde venteliste allerede. Og kåringen ga ikke akkurat mindre interesse, sa daglig leder Kristin Waagen i Tingvollost til E24 da.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIDLIGERE MESTER: I 2016 var det den norske osteprodusenten Tingvoll som stakk av med gullmedaljen i Oste-VM. De kjempet også om tittelen under årets mesterskap. Foto: Alexander Hagstadius
TIDLIGERE MESTER: I 2016 var det den norske osteprodusenten Tingvoll som stakk av med gullmedaljen i Oste-VM. De kjempet også om tittelen under årets mesterskap. Foto: Alexander Hagstadius

Tidligere er det store meierier som hadde vunnet.

– Arrangørene fortalte oss at de aldri før hadde opplevd så stor interesse rundt en vinner før, og trodde at det var fordi vi var en liten gårdsprodusent. Etter premieutdelingen sto 23 TV-stasjoner klare for å intervjue min far (Gunnar Waagen, journ.anm.), og det hele var rimelig uvirkelig! sa Waage da Godt besøkte ysteriet i 2017.

Saken oppdateres.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?