Hei hå, nå er det jul igjen: Julebrusen inntar butikkene

10. oktober 2019Aktuelt
OKTOBER-SYN: Synes du julebrusen kommer for tidlig – eller ikke tidlig nok? Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG
OKTOBER-SYN: Synes du julebrusen kommer for tidlig – eller ikke tidlig nok? Foto: Maria Tveiten Helgeby/VG

Mens noen kjører ut brusen denne uken, vil andre være i butikk fra og med kommende mandag.

Like sikkert som at du vil lykkes med gjærbaksten med disse tipsene, vil julevarene dukke opp i butikken i rimelig god tidsmargin før folk reiser «Home for Christmas», vasker golvet og har børi ved.

Nå inntar julebrusen butikkene, deriblant Coop Prix i Akersgata i Oslo hvor en stor pall sto torsdag formiddag. Det kan også pressekontakt i Ringnes, Nicolay Bruusgaard, bekrefte.

– Julebrusen kjøres ut denne og neste uke, så innen neste uke bør de fleste finne våre varianter. Jeg tror de andre aktørene også kjører ut omtrent samtidig. Jule-ølen kommer litt senere, i månedsskiftet oktober-november, sier han.

Ringnes står bak Hamar og Lillehammer julebrus (brun), Dahls julebrus (brun) og Ringnes julebrus (rød).

– Hvorfor kommer julebrusen så tidlig?

– Det er fordi den er etterspurt. Vi kan jo forstå at det er noen som synes det er litt tidlig med julebrus i midten av oktober, men da tror jeg ikke de har snakket med dem som synes det er stas med julebrus. For dem er det nemlig ikke en dag for tidlig.

Ifølge Bruusgaard ser de at julebrusen selger godt fra butikk allerede fra første uke. Salget stiger jo nærmere jul man kommer, og det kjøpes mest i uken før jul. Deres sukkerfri julebrus-variant har også gått bra, ifølge pressekontakten.

– Fremover spår vi at vi vil se et ganske markant skifte fra sukkerholdig drikke til sukkerfrie varianter, også innen julebrus. Men fortsatt er det den sukkerholdige julebrusen som er mest populær.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JULEKLASSIKER: Julebrusen kommer i mange varianter og farger. Foto: Trond Solberg/VG
JULEKLASSIKER: Julebrusen kommer i mange varianter og farger. Foto: Trond Solberg/VG

Kjører langt for brusen

Stina Kildedal-Johannessen er leder for kommunikasjon og bærekraft i Hansa Borg Bryggerier. Deres bryggerier produserer CB Julebrus, Borg julebrus og Hansa julebrus. Hun kan fortelle at deres brusvarianter kommer i butikk i løpet av uke 42.

– Tradisjonen tro lanseres julebrusen i butikk ti uker før jul, i uke 42. Kjedene ønsker å få varene samlet inn uke 42, men det kan forekomme at noe kommer ut i uke 41 på grunn av leveringssituasjonen.

– Hvordan pleier folk å reagere når de ser julebrusen i butikk såpass tidlig?

– Folk er stort sett positive. Vi la ut et bilde av julebrus på sosiale medier og spurte om folk gledet seg, og da var det veldig mange som trykket ja. Men det er selvfølgelig alltid noen som synes det er litt tidlig.

Kildedal-Johannessen forteller at de har produsert mer julebrus i år enn i fjor på grunn av godt salg. De selger spesielt bra de første ukene på markedet, med en topp den siste og nest siste uken før jul.

Julebrus kommer i flere farger, både brun, gylden og rød. På Vestlandet skal julebrusen helst være rød, mens den på Sørlandet helst er gylden - og i Østfold er delt mellom rød og gylden, ifølge pressekontakten.

– Folk kjører langt for å få sin favorittjulebrus. En jeg kjenner kjører fra Oslo til Kristiansand for å riktig variant.

Publisert: 10.10.2019 kl. 18:16


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?