Vi har testet viralt jordbær-triks
Ved å legge friske jordbær i vann, salt og eddik, kan du få deg opp til flere små krypende overraskelser.
Etter å ha sett flere videosnutter med folk som gjennomfører jordbær-vasking, som blant annet denne, bestemte vi oss for at dette måtte vi teste. I filmklippene som nå sprer seg som ild i tørt gress på internett etter å først ha blitt en «greie» på TikTok, får vi blant annet se både små hvite larver komme krypende ut av bærene, og attpåtil dukker større insekter dukke opp. Så det skal ikke legges skjul på at det var med en viss uro i magen vi satte igang. Er det virkelig så mye levende skjult også i jordbær som fås kjøpt i Norge, som vi hiver i oss på høykant sommerstid? Og bør vi virkelig fra nå av legge ned så mye tid og energi i vaskingen?
– Bær dyrkes jo stort sett utendørs, selv om stadig flere tar i bruk tunneler og veksthus. Alt som er ute er jo også en del av naturen og rester av denne kan derfor i enkelte tilfeller også blir med i kurven, men bær med mark skal ikke selges, sier kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen.
De kjenner ikke til kjemien bak dette eksperimentet, men det er ikke slik de anbefaler å vaske jordbær.
– Vi anbefaler å skylle alle bær i kaldt vann og tørke dem godt. Det vi ønsker å fjerne er bakterier som kan komme både fra naturen - fra vanningsvann og underveis i prosessen med plukking og håndtering. En svak eddikoppløsning kan brukes dersom noen er ekstra sårbare, men da må de også skylles i rent vann etterpå.
Vi er ikke de eneste som har blitt nysgjerrig etter å ha sett dette trikset. Også hos Bama har de gjennomført testen etter å ha blitt gjort kjent med videoene. En av kurvene vi også testet var Bamas nederlandske jordbær, som ifølge Bama selv dyrkes i skjermede tunneler.
– Vi opplevde ikke noe liknende. Og vi har heller aldri fått tilbakemelding om slike funn tidligere, sier Pia Gulbrandsen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Bama til Godt.
Hun sier at de på generelt grunnlag anbefaler å skylle frukt, grønt og bær før bruk.
– Det er like trygt å spise jordbær som vanlig, sier hun.
Mattilsynet råder også å skylle bærene grundig før spising.
– Jordbær, som annen frisk frukt og grønt, kan inneholde bakterier, virus og parasitter som gir oppkast og diaré. Du bør derfor alltid skylle bær, frukt, og grønnsaker grundig før du spiser dem, sier Laila Jensvoll, seniorrådgiver i seksjon hygiene og drikkevann.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Vi testet fire kurver jordbær, fra ulike leverandører. Ingen av bærene var norske ettersom det er sjelden vare såpass tidlig i sesongen.
Slik gjorde vi det: Først blandet vi 8 cup (cirka 1,9 liter) vann, 1 cup (cirka 2,4 dl) eddik og 1 klype salt i hver sin bolle. Deretter la vi de friske bærene oppi bollene og lot det stå i romtemperatur i omtrent 30 minutter.
Og til tross for at alle bærene ble behørig lagt i vann, tilsatt eddik og havsalt og lå der godt over en halvtime, var det ikke mange levende skapninger som dukket opp. En liten grønn larve var det eneste interessante funnet vi gjorde - og da lette vi godt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bærene fra Bama etterlot seg det aller reneste skyllevannet. Hva kan det ha seg at vi ikke fikk samme effekt, som det vi ser i disse videoene, spør vi Bama.
– Det er vanskelig for meg å svare på. Vi har ikke opplevde noe liknende i Norge, svarer Gulbrandsen.
Til Health.com forteller en ekspert at de bittesmå, hvite ormene som kommer ut av bærene er larvene til en flue, ofte kjent som «spotted wing drosophila» - eller flekkvingefruktflue på norsk. Fluen er i familie med bananfluen. Doktor Sriyanka Lahiri forklarer til nettstedet at flekkvingefruktfluen er en invasiv art fra Øst-Asia som infiserer bæravlinger og har vært i USA siden 2008.
For noen år siden fryktet forskerne at fruktfluen skulle komme til Norge. Nedover i Europa gjorde flekkvingefruktfluen nemlig stor skade på moden frukt og bær, og ble påvist i Sverige og Danmark, skrev NRK i 2016.