Til hovedinnhold

Dette gjør du dersom kjøkkenvasken er tett

24. juni 2019Aktuelt
TETT VASK: Det kan skje hos hvem som helst. Her er tipsene for hvordan du fikser det. Foto: Igal Vaisman / Shutterstock / NTB scanpix
TETT VASK: Det kan skje hos hvem som helst. Her er tipsene for hvordan du fikser det. Foto: Igal Vaisman / Shutterstock / NTB scanpix
Sara Berge Holmberg
Sara Berge Holmberg

Det spesielt én ting du skal holde seg unna.

Vi har tidligere skrevet om stedene vi glemmer å vaske og enkle grep for å holde kjøkkenet rent og ryddig. Nå er det kjøkkenvasken som står for tur. For hva gjør man egentlig dersom kjøkkenvasken tetter seg?

Ifølge daglig leder i Rørlegger Sentralen AS, Einar Kjus, er det beste å fysisk fjerne blokkeringen.

– Da må du demontere vannlåsen under kummen. Det er den beste løsningen, men det er ikke alle som har nye vannlåser av plast som kan demonteres. Da må du enten fysisk stake opp avløpsrøret eller bruke kjemikalier, forklarer Kjus.

Forbrukere tyr ofte først til kjemikalier, ifølge Kjus. Det er mye du får tak i på dagligvarebutikken, men rørleggerne bruker gjerne sterkere kjemikalier enn hva en får tak i der.

– Hvis du har brukt avløpsåpner og det ikke funker, og du har demontert vannlåsen og tømt ut det som eventuelt er der, og det heller ikke funker, da er det på tide å ta kontakt med rørlegger, forteller Kjus.

Lena Furuberg, spesialrådgiver i Bygg og Facility Consult AS, forteller at den enkleste måten å forhindre tett vask på, er å kaste matavfall i avfallsbeholdere. Dersom vasken blir tett likevel, åpner hun opp vannlåsen under vasken.

– Der samler det seg ofte mye rart. Så tar jeg en bøtte under og skyller igjennom, og vasker delene i lunkent såpevann, sier hun.

Ikke bruk pulver

Er det pottetett bruker Furuberg gjerne flytende avløpsrens.

– Men da må jeg være sikker på at rørene tåler dette. Og jeg skyller godt etterpå, forteller hun.

Dersom du vil prøve å løse problemet hjemme, er det ifølge rørleggeren én ting du skal holde deg langt unna; nemlig Plumbo i pulverform.

– Når man tilsetter det og ikke får skyldt ordentlig gjennom, blir det beinhardt og blokkerer røret enda mer, forteller Kjus og legger til:

– Det er ikke smart å bruke. Det er også noe ordentlig herk for en rørlegger som eventuelt skal komme etterpå.

Gå derfor heller for flytende Plumbo eller annen avløpsåpner, som ikke gir samme konsekvensen.

– Går det an å etse rørene ved bruk av avløpsåpner?

– Det skal veldig mye til. Jeg har aldri opplevd at et godkjent avløpsrør etser opp av det, da har det allerede vært i dårlig stand, sier Kjus.

Hold det rent

Den enkleste måten å slippe tett vask på, er imidlertid å holde det rent.

– Rengjør alltid kummen med såpevann og klut, og tørk godt etterpå! Skyll alltid gjennom med varmt vann, så fett og andre rester blir skyldt vekk fra vaske, avslutter Furuberg.

Publisert: 24.06.2019 kl. 09:59
Oppdatert: 28.07.2020 kl. 16:53


pear
Vil du lagre favorittoppskriftene dine?
Lag deg en gratis konto
Godt.no eies av Schibsted.
Annonse

Dagens beste tilbud

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?