Lag småretter til førjulsfesten!

SMÅTT: De fleste retter kan serveres i små porsjoner - perfekt til fest. Foto: Sara Johannesen
SMÅTT: De fleste retter kan serveres i små porsjoner - perfekt til fest. Foto: Sara Johannesen
Jon Krog Pedersen

Det er fortsatt førjulstid - perfekt anledning til å invitere til enkle småretter.

Alle vet at det hyggeligste med julen er de uformelle selskapene i førjulstiden. De få ukene etter den første vreden og det seriøse stresset. Lenge før det er snakk om grandiose handlelister og syv sorter. Om knuste pærer på juletrelysene, om sprø svor, om familiær angst og kolliderende forventinger, om ting som går over budsjett og tanter som drikker for mye.

Det ligger en forventing i luften, man gleder seg over levende lys og kraftig mat med brennevin til, selskap med folk man kanskje ikke har sett på lenge. En litt pervertert sosial aksept for å være klein på jobben, det er tross alt førjulstid!

Men selv førjulstida kan komme som julekvelden på kjerringa. For siden festlighetene skal være parallelle med det vi gjerne kaller «en travel hverdag», med det det innebærer av unger som skal hentes i barnehagen og vaklende ekteskap, kan det fort bli stressende å arrangere sammenkomstene.

Jeg har laget en førjulsfest-meny for alle dere som kjenner dere igjen. Fokus er å maksimere smak og minimere innsats. Kostnaden er litt planlegging, for noen av rettene må lages senest dagen før. Men oppsiden er at de holder lenge i kjøleskap, så hvis du skal ha festen på fredag kan du lage et par-tre ting hver dag fra og med søndag.

Så hvis skoene er pusset, holder det at du kjøler vinen og legger håret før gjestene kommer. Alle oppskriftene gir nok til en smakebit til fire personer. Kall det gjerne juletapas.

Dette er en luksuspaté hvor poenget er å guffe på med så mye smør at du tror du spiser foie gras, men uten å plage ender. Husk å kjøpe økologisk kyllinglever, ellers er litt av poenget borte.

LUKSUS: I denne patéen er poenget å guffe på med så mye smør at du tror du spiser foie gras, men uten å plage noen ender. Foto: Sara Johannessen
LUKSUS: I denne patéen er poenget å guffe på med så mye smør at du tror du spiser foie gras, men uten å plage noen ender. Foto: Sara Johannessen

Her legger jeg tørkede fiken i portvin natten før, og steker dem kjapt med smør og sukker rett før servering. De blir merkbart alkoholholdige - hvis du vil lage en mildere variant lar du dem bare ligge en times tid.

VAKKERT ROT: Det er utrolig lite vanskelig å få ost, skinke og frukt til å se bra ut på et fat. Foto: Sara Johannessen
VAKKERT ROT: Det er utrolig lite vanskelig å få ost, skinke og frukt til å se bra ut på et fat. Foto: Sara Johannessen
ENKELT: Bakt paprika er noe av det enkleste og mest smaksfulle du finner. Foto: Sara Johannessen
ENKELT: Bakt paprika er noe av det enkleste og mest smaksfulle du finner. Foto: Sara Johannessen
GRAVET: Men frisk, med krydder og sitrus Foto: Sara Johannesen
GRAVET: Men frisk, med krydder og sitrus Foto: Sara Johannesen

Brandade er en finfin blanding av potet og klippfisk, med mye olivenolje.

STAPPE: Potet og klippfisk er bra som småret, eller som et større måltid. Foto: Sara Johannesen
STAPPE: Potet og klippfisk er bra som småret, eller som et større måltid. Foto: Sara Johannesen
IKKE EKKELT: Skjerpings, folkens - spis mer tunge! Foto: Sara Johannesen
IKKE EKKELT: Skjerpings, folkens - spis mer tunge! Foto: Sara Johannesen
KRAFTIG: Suppe med sopp og konjakk. Foto: Sara Johannessen
KRAFTIG: Suppe med sopp og konjakk. Foto: Sara Johannessen
SYLTE: Trenger ikke være langsomt - kan være kjapt! Foto: Sara Johannessen
SYLTE: Trenger ikke være langsomt - kan være kjapt! Foto: Sara Johannessen

Dette er desserten man får på julaften hjemme hos moren min. Romkremoppskriften har vært en familiehemmelighet gjennom generasjoner, men nå slippes den altså her.

FAMILIEHEMMELIGHETEN: Avslørt. Enkelt, men nydelig. Foto: Sara Johannesen
FAMILIEHEMMELIGHETEN: Avslørt. Enkelt, men nydelig. Foto: Sara Johannesen

Rødvinstoddy med nellik, stjerneanis og rosiner

ALTERNATIV: Til gløggen - rett og slett en varm og søt, krydret rødvin. Foto: Sara Johannesen
ALTERNATIV: Til gløggen - rett og slett en varm og søt, krydret rødvin. Foto: Sara Johannesen
  • 2 cl sukkerlake
  • 1 stjerneanis
  • 2 nellikspiker
  • 1 glass rødvin
  • 1 strimmel appelsinskall

Fyll en coctailshaker med is. Ha i alle ingrediensene unntatt kanel. Rist energisk i 30 sekunder. Hell i et cocktailglass og dryss over litt nymalt kanel.

Eplecocktail med lime og kanel

FRISKUS: Det kan være fint med noe som er friskt, for eksempel eple. Foto: Sara Johannessen
FRISKUS: Det kan være fint med noe som er friskt, for eksempel eple. Foto: Sara Johannessen
  • 1 drink
  • 4 cl eplebrennevin
  • 2 cl sukkerlake
  • 2 cl limesaft
  • 4 cl eplejuice
  • 1 ts eggehvite litt kanel

Ha sukkerlake og krydder i en liten kjele.

La surre til sirupen har tatt god smak fra krydderet.

Tilsett rødvin og appelsinskall og varm opp til kokepunktet.

Godts ukemeny

Siste i Aktuelt

Vet du ikke hva du vil lage?

Prøv middagsruletten

Kast mindre mat.

Bruk det du har

Hvordan var din opplevelse i dag?